Duben

Yvetta Simonová

Povolání:
Rodné jméno:
Yvetta Roubalová
Národnost:
Věk:
95
Narození:
4.11. 1928, Český Brod, Československo
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Yvetta Simonová oslavuje 4. listopadu 2013 neuvěřitelné 85.narozeniny!
Poprvé jsem se s ní setkal při natáčení rozhlasového Nostalgického muzea zábavy 29.dubna 2006 a od té doby ještě několikrát (například v Toboganu Aleše Cibulky) a musím jen konstatovat, že jsem nepřestal s údivem sledovat její krásný, osobitý humor i její pohotovost s jakou dovede odpovídat na otázky všeho druhu! Úžasná, obdivuhodná dáma!
Supraphon u příležitosti jejího životního jubilea vydal Zlatou kolekci, která na třech CD mapuje její bezmála šedesátiletou, stále trvající hudební kariéru. K odkazu na bližší informace o Zlaté kolekci cédeček ( www.supraphonline.cz ) cituji z tiskové zprávy vydavatelství Supraphon:

Thumbnail image for img/zapisnik/ISimonova.jpgPaní Yvetta Simonová začínala jako herečka na bratislavské Malé scéně. Působila postupně s orchestry Jiřího Procházky, Zdeňka Bartáka a hlavně Karla Vlacha. Jako zpěvačka a herečka vystupovala v Divadle Na Fidlovačce a v Hudebním divadle Karlín. Proslula jako sólistka (Já jsem zamilovaná, Lampióny?) i v duetech s Milanem Chladilem (Děti z Pirea, O nás dvou, My dva a čas?). Vždycky byla perfekcionistka, oblíbená po celá desetiletí u širokých vrstev spíše konzervativnějšího publika. U Supraphonu natočila přes 500 hudebních snímků.
Úspěšnou uměleckou činnost Yvetty Simonové mapuje 3CD Zlatá kolekce, kterou Supraphon vydá v pátek 25. 10. 2013. Obsahuje celkem 73 nahrávek, které dokumentují její nezaměnitelný hlas a projev v proměnách času: první písnička pochází z roku 1956.
Yvetta Simonová je dnes již bezpochyby legendou. Bývá oblíbenou partnerkou v duetech. Na novém 3CD jsou její slavné duety s Milanem Chladilem i s Richardem Adamem. Na tomto výročním výběru se podařilo sestavit to nejúspěšnější, nejzajímavější a dokonce i dosud nikdy nevydané.
Zlatá kolekce Yvetty Simonové znovu dokazuje, jak zpěvačka hladce zvládla přechod z doby, kdy vokalisté byli spíše pouhou součástí orchestru, do postavení sólové hvězdy. Simonová stojí mimo pomíjivé kategorie a škatulky. Vytvořila si vlastní, sympatický a velmi ženský styl. Desítky jejích hitů především ze šedesátých a sedmdesátých let obstály navzdory měnícím se hudebním trendům.

Vážená a milá paní Yvetto, skláním se před Vámi v hluboké úkloně a přeji ještě mnohá další léta, prožitá ve zdraví a optimismu, kterým oplýváte!
Váš Ondřej Suchý www.semanovice.cz/zapisnik

Životopis (biografie) / Informace:
Yvetta Simonová jen krátce ve své dlouholeté kariéře aspirovala na pozici skutečné pěvecké hvězdy, přesto jí v historii české populární hudby patří významné místo, v povědomí posluchačů zůstává především díky spojení s Milanem Chladilem, s nímž v 60. až 80. letech nahrála desítky duetů. Narodila se v Českém Brodě jako Yvetta Roubalová, nezvyklé křestní jméno vycházelo z matčiny náklonnosti k aristokracii žijící na nedalekém zámku. Yvetta vyrůstala v prostředí plném hudby, od dětství hrála na klavír, absolvovala sice obchodní školu v Praze, ale souběžně se připravovala na pěveckou dráhu soukromým studiem u několika pěvců zvučných jmen, mezi jmény jejích pedagogů figurují Jan Hilbert Vávra, Marie Fiedlerová nebo italský zpěvák Fernando Carpi.

První veřejné vystoupení absolvovala v kostele v rodném Českém Brodě, kde zpívala slavnou skladbu Ave Maria od Franze Schuberta, po náhlém otcově úmrtí žila krátce v Bratislavě, kde účinkovala na Malé scéně Národního divadla, po návratu do Prahy zpívala s orchestrem Jiřího Procházky, spolupracovala také s Karlínským divadlem. V roce 1949 se provdala za Františka Spurného, tehdejšího ředitele pražské Lucerny, s nímž se seznámila již v Bratislavě. Do její kariéry tehdy zasáhl Jan Werich, který prohlásil, že s příjmením Spurná se nemůže stát velkou zpěvačkou, na jeho popud pak Yvetta přijala pseudonym Simonová, pod kterým vystupuje dodnes. Ze vztahu s Františkem Spurným se narodil syn Tomáš, manželství ale skončilo rozvodem, stejně jako to druhé se skladatelem Jaromírem Vomáčkou (1923-1978).

V letech 1953-1960 zpívala Yvetta Simonová s orchestrem Zdeňka Bartáka, mezitím již v roce 1958 začala spolupracovat s orchestrem Karla Vlacha. Karel Vlach (1911-1986) se nakonec stal třetím osudovým mužem v životě Yvetty Simonové, svůj vztah sice nestvrdili sňatkem, ale životní partnerství v soukromí i práci trvalo až do Vlachovy smrti. V průběhu padesátých let Yvetta Simonová úspěšně rozvíjela svou kariéru zpěvačky tanečních písní, po několika duetech (například s Rudolfem Cortésem) našla na přelomu 50. a 60. let ideálního pěveckého partnera v Milanu Chladilovi (1931-1984). Kromě zpívání účinkovala také na divadelních jevištích, například v Divadle na Fidlovačce (Hello, Dolly).

Bývalý swingař Chladil a Simonová s operetní průpravou vytvořili jeden z nejstabilnějších pěveckých párů v historii české populární hudby a zvláště u konzervativní části publika se těšili oblibě až do Chladilovy předčasné smrti v roce 1984, popularitu si udržovali především sentimentálně laděnými duety domácí i zahraniční provenience (O nás dvou, Děti z Pirea, My dva a čas). Jako sólová zpěvačka se Yvetta Simonová v šedesátých letech vyprofilovala jako šarmantní dáma se sametově zabarveným altem, její produkce se sice jen zřídka setkala s příznivým názorem kritiků, nelze jí ale upřít hitové aspirace písní jako Já jsem zamilovaná, Zhasněte lampióny nebo Čas borůvkových koláčů. Dokázala interpretovat i hlasově velmi náročné písně, které vyzdvihovali i hudební odborníci (Chviličku spát).

Na první pěvecké úspěchy pochopitelně navazovala i bohatá spolupráce s televizí a od konce 50. let se Yvetta Simonová objevovala v řadě hudebních a zábavných pořadů, svou pozici jedné z předních zpěvaček stvrdila druhým místem v populární anketě Zlatý slavík (1962, 1964, 1965), v polovině 60. let vydala také své první LP desky (Yvetta Simonová 1965, Co s načatým večerem, 1966). Zpívala i v několika filmech, za zmínku stojí především její nadčasové hity Whisky, to je moje gusto a Když v baru houstne dým, které zazněly ve filmu LIMONÁDOVÝ JOE ANEB KOŇSKÁ OPERA (1964). Ve spolupráci s Milanem Chladilem pořídila Yvetta Simonová několik samostatných recitálů v televizi (My dva a čas, 1973).

Do soukromého i pracovního života Yvetty Simonové výrazně zasáhla polovina 80. let, kdy zemřel Milan Chladil (1984) a Karel Vlach (1986), zpěvačka pak začala spolupracovat s Karlem Hálou nebo Milanem Drobným, v roce 1984 obdržela titul Zasloužilé umělkyně. Příležitostně pořizovala i další studiové nahrávky (z těch posledních připomeňme píseň Lásky mé natočenou pro pořad Televarieté v roce 1991). Počátkem 90. let pak začala různá vydavatelství zveřejňovat její starší nahrávky (v roce 1991 album O nás dvou v Supraphonu, v následujích letech pak další kompilace). Letitou spolupráci s Milanem Chladilem reprezentativně zmapovalo 2CD Sladké hlouposti (2007), k osmdesátým narozeninám Yvetty Simonové pak vyšlo 2CD Dárek na památku (2008). Svědectví o jejím soukromém i pracovním životě podává kniha Pavla Vrby Yvetta a její osudoví muži (1996, reedice 2004). V současné době žije Yvetta Simonová v soukromí svého bytu na Evropské třídě v pražských Dejvicích, příležitostně se ale stále objevuje jako host v televizních pořadech nebo v rozhlase.

Autor: argenson

Životopis (biografie) / Informace:
Yvetta Simonová – herečka a především zpěvačka (její konto čítá přes osm set písní), perfekcionalistka se sametovým hlasem, šarmem, elegancí a vtipem, oblíbená u několika generací posluchačů a diváků – se narodila 4.11.1928 jako Yvetta Roubalová v Českém Brodě, okres Kolín. Nezvyklé jméno Yvetta, pro které se nadchla její maminka, dostala po zámecké dívce z nedalekého šlechtického sídla Bylany. Už dětství v pražském Podolí bylo plné hudby, tóny klavíru a skladeb Edvarda Griega linoucí se ze sousedního bytu záhy podnítily touhu po vlastním klavíru, která byla v devíti letech naplněna. Následovalo studium zpěvu, klavíru a hudební teorie u profesorů Friedlové, Vávry, Carpiho, Rosnera, Vojtěcké. Na tatínkovo přání, aby byla něčím pořádným, vystudovala také obchodní akademii v Karlíně, ale zpěvu se nevzdávala. První veřejné vystoupení proběhlo v kostele v Českém Brodě, kde zazpívala písně Tys láska má, právě od Edvarda Griega, a Ave Maria Franze Schuberta. Po studiích a tragické smrti tatínkově na sklonku války odjela s maminkou v roce 1945 do Bratislavy, kde získala na Malé scéně bratislavského Národního divadla od režiséra Štefana Munka první hereckou příležitost – roli Agafji ve zhudebněné Gogolově Ženitbě. Asi po roce se vrátila do Prahy, kde zpívala nejprve krátce s orchestrem Jiřího Procházky, poté sedm let (1953-1960) s orchestrem Zdeňka Bartáka a od roku 1960 s legendárním Karlem Vlachem. Karel Vlach a Vladimír Dvořák dostali ten geniální nápad vytvořit z Yvetty Simonové a Milana Chladila (1931-1984) pěveckou dvojici. Ještě před tím se stačila provdat za ředitele a managera Lucerny Františka Spurného, porodila syna Tomáše (1949) a od Jana Wericha, který tvrdil, že jméno Spurná se na plakáty jaksi nehodí, přijmout příjmení Simonová, protože monogram Y.S. musel zůstat kvůli manželovi zachován. Vedle účinkování s orchestrem přicházely i nabídky z hudebních divadel Karlína, Nuslí – Hallo Dolly!, Na tý louce zelený, Muž jménem La Mancha. Popularita stoupá a manželství se rozpadá. Ani druhé manželství s hudebním skladatelem Jaromírem Vomáčkou nevydrží nápor koncertních šňůr a hvězdnosti dua Simonová-Chladil. Výborný nos na písničky, orchestr nejlepších muzikantů, přehled a pracovitost dirigenta a kapelníka Karla Vlacha, textařské umění Zdeňka Borovce, Vladimíra Dvořáka, Iva Fišera či Jiřiny Fikejzové a samozřejmě vlastní píle, poctivost a profesionalita přinášejí přední místa v anketě Zlatý slavík, nahrávání desek, natáčení v televizi a rozhlase. Ze sólových písní se proslavily např. Chviličku spát, Páni kluci, Čas borůvkových koláčů, Butterfly, Tvůj krok zní, Já jsem zamilovaná a další a další, z duet pak Děti z Pirea, My dva a čas, Sentimentální, Ven, Amore, amore, Krásný román…Není divu, že bezvadná spolupráce s Karlem Vlachem (1911-1986) po letech přerostla i v bezvadné soužití. Věrnost publika a publiku přetrvává dál, Yvetta Simonová dodnes těší své příznivce svým vystupování, v současnosti např. společně se Zorkou Kohoutovou, Josefem Zímou, Richardem Adamem či Milanem Drobným. Cestu jejím životem zmapoval Pavel Vrba v monografii Yvetta Simonová a její osudoví muži, neustále jsou vydávána výběrová CD a nově i DVD, což dokazuje, že ani poletech se s takovou zárukou kvality nedá šlápnout vedle.

Autor: Divizna

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190497
Osobností: 697745
Fotografií: 763785
Plakátů: 376364
Obsahů a biografií: 178200
foto

Komerční sdělení

Filmová škola

Staňte se hercem, herečkou.

foto

Poslední komentáře

Teorie všeho (2014)

Teorie všeho
Hnus! Dělá se mi z toho   špatně. Leda tak k zeblití.   Další snímek, který nám   předhazuje něco co vůbec   vidět nemusíme.

Autor: kruhyyy | Hodnocení: 1 / 10

Tomorrow (1972)

Tomorrow
Citlivě napsaný scénář   podle skvělé literární   předlohy Williama Faulknera,   výborně vybrané exteriéry,   precizně vedená kamera a   více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 9 / 10

Čaroděj ze země Oz (1939)

Čaroděj ze země Oz
Skoukl jsem ze zvědavosti,   protože je tento snímek   často zmiňován jako   legendární počin. No na   jednu stranu hrozná   ptákovina, na druhou mě to   celkem chytlo a bavilo:-)

Autor: Máša13 | Hodnocení: 7 / 10

Lucy (2014) [2k digital]

Lucy
Koukatelné akční sci-fi.   Člověk o tom nesmí moc   přemýšlet a pak je to   rychle plynoucí sci-fi   příběh.

Autor: red.mann | Hodnocení: 7 / 10

Patnácté léto (1994) [TV film]

Patnácté léto
Tak já mám asi zcela jiné   představy o humoru   všeobecně. A o komediích   také. Zde se hodinu a něco   koukáme na hádky a řev. To   je vše. více >

Autor: Pitryx | Hodnocení: 2 / 10

Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Yvetta Simonová

Simonová Yvetta

Naposled navštívené:
Yvetta Simonová

Simonová Yvetta