Zari

Eva Klepáčová

Povolání:
Národnost:
Narození:
2.5. 1933, Praha, Československo
Úmrtí:
18.6. 2012, Praha, Česká republika
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Česká herečka Eva Klepáčová přišla na svět 2. května roku 1933 v rodině disponenta Antonína Klepáče a bývalé tanečnice Kamily, roz. Vláškové. Do rodiny patřily ještě dvě starší děti – Miroslav (nar. 1927) a Jiřina (nar. 1930). Umělecké nadání získala po mamince, která za svobodna tančila ve WEST POCKET REVUE u Voskovce a Wericha. Malá Evička statovala v dětství ve Vinohradském divadle, v roce 1943 hrála v Intimním divadle roli Pamely ve hře M. Koláře O ROZMAZLENÉ PAMELE a Berušku v Karafiátově díle BROUČCI. Díky výraznému pohybovému nadání se věnovala baletu, lehké atletice, hrála basket, volejbal, lyžovala a v době studií získala i průpravu v šermu.

Svého budoucího manžela Josefa Zímu poprvé spatřila v 16ti letech v kavárně Hybernia. Blíže se poznali při Eviných zkouškách na DAMU, kde byl J. Zíma členem poroty za studenty. Přátelství mezi mladými lidmi přerostlo v lásku. Eva po ukončení DAMU nastoupila do Divadla F. X. Šaldy v Liberci. Zde vytvořila např. Ofélii v HAMLETOVI. V Liberci působila v letech 1956 – 1957. Poté se vrátila do Prahy a nastoupila do Realistického divadla. Zde převzala roli Albínky v ZAPADLÍCH VLASTENCÍCH po tragicky zesnulé Janě Rybářové. V té době pracovala také v rozhlase a v Divadle hudby, kde ztvárnila např. Manon v MANON LESCAUT. V roce 1957 si vyzkoušela moderátorskou pozici na Festivalu Mládeže v Moskvě.

Souběžně se vstupem do divadelní tvorby natáčela Eva Klepáčová také své první filmy. Diváci si ji pamatují jako hubatou Káču z filmu HRÁTKY S ČERTEM, mezi dalšími rolemi se objevuje Helena ve filmu SLEČNA OD VODY. Natáčel se v létě roku 1958. V době natáčení uzavřela sňatek s Josefem Zímou dne 26. srpna 1958. Není bez zajímavosti, že svatební nalíčení provedla nevěstě maskérka pracující ve štábu Slečny od vody, její přítelkyně Marie Koubová. Sňatek uměleckého páru byl nejprve civilní, poté mu bylo požehnáno v kostele sv. Ludmily. Svědkem ženicha byl herec Lubomír Kostelka, nevěstě svědčil režisér Bořivoj Zeman. Nevěsta si po sňatku nechala své dívčí příjmení.

Do rodiny přibyla brzy dcera Zuzanka. Paní Eva ve své vzpomínkové knize velmi otevřeně hovoří o psychických problémech, které poté prodělala. Utrpěla tehdy těžký úraz po pádu z okna a nebylo dlouho zřejmé, zda bude moci chodit. Díky péči lékařů a velké podpoře své rodiny se uzdravila, i když následky snížené hybnosti stejně zůstaly. Mohla se však opět věnovat své rodině, výchově dcerky a vrátila se i ke své herecké profesi.

Od 60. let se věnovala zejména vystoupením na zájezdových estrádách. Setkala se zde dokonce i s Vlastou Burianem, Hanou Vítovou, R. A. Dvorským a dalšími hvězdami meziválečné kinematografie. Vystupovala s orchestrem Zdeňka Marata a s Evou Olmerovou. Kritiku od některých kolegů si v té době vysloužila za fakt, že natáčela reklamy. Paní Eva se za svou práci nestydí a ráda vzpomíná na natáčení prvních televizních reklam. Vznikaly ve studiu na Vinohradské za spolupráce štábu Krátkého filmu Praha. Eva Klepáčová se v nich objevovala s hereckým kolegou Bohumilem Švarcem. V televizi konferovala např. silvestrovské zábavné programy.

V 70. letech se manželé Zímovi ocitli na seznamu umělců, kteří dostali zákaz pracovat v činoherní redakci v rozhlase kvůli svému politickému smýšlení v roce 1968. Paní Eva se opět vrátila k práci v reklamě, natáčela i naučné filmy, ovšem muselo to být anonymně za podpory věrných uměleckých kolegů. Naštěstí směla zůstat legálně u práce divadelní. Eva Klepáčová absolvovala mnoho zájezdových představení, s nimiž projela takřka celou republiku. Její divadelní konto je plné krásných rolí. Jen namátkově jmenujme Slávku v MĚSÍCI NAD ŘEKOU, Čubíkovou ve ZVONOKOSECH, královnu Žofii v JANU HUSOVI, hostinskou Perchtu ve hře DVA NA KONI, JEDEN NA OSLU, hejtmanku v REVIZOROVI, Kamilu v OBRÁCENÍ FERDYŠE PIŠTORY či Horačku v MARYŠE. Své herecké zkušenosti zúročila paní Eva později jako pedagog na pražské konzervatoři.

Jedna umělecká oblast však doposud záměrně zmíněna nebyla. Jedná se o dabing. Eva Klepáčová se svým krásným melodickým hlasem namluvila různé postavy v zahraničních filmech, tou nejznámější je ale bezesporu roztomilá Nastěnka v legendární pohádce MRAZÍK. Do Ivánka se u dabingového mikrofonu převtělil její životní partner Josef Zíma. Milovníci telenovel si jistě hlas paní Evy vybaví jako babičku Dorindu v KASSANDŘE.

Z předchozích řádků je patrno, že paní Eva byla vždy velmi pracovně vytížená. I přes tento fakt však vždy na první místo kladla svou rodinu, je milující matkou a babičkou. Vzpomínky na své dětství, herecké začátky, kolegy a životní zkušenosti své i svého manžela vtiskla Eva Klepáčová do publikace s názvem „Princ a Káča“. Z této biografie, vydané r. 2001 v nakladatelství Eminent, byly čerpány i podklady pro tento článek.

Zpracovala: Petra Cejpková

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Modrá krev (1995) [TV inscenac...

15:00 - 15:50

31 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

ČT2 - Klenoty středověké Paříže

15:10 - 16:00

21 minut již uběhlo
29 minut zbývá do konce

NOVA - To ty nosíš smůlu, lásko (2023...

13:35 - 15:50

116 minut již uběhlo
19 minut zbývá do konce

Prima - Vychytávky Ládi Hrušky (2015) ...

14:55 - 15:35

36 minut již uběhlo
4 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
Eva Klepáčová

Klepáčová Eva

Dana Sparks

Sparks Dana

Naposled navštívené:
Eva Klepáčová

Klepáčová Eva

Dana Sparks

Sparks Dana