Zari

Cher

Rodné jméno:
Cherilyn Sarkisian
Známá jako:
Cher Bono
Národnost:
Věk:
78
Narození:
20.5. 1946, El Centro, Kalifornie, USA
 

 
Životopis (biografie) / Informace:
Cher
(* 1946) americká zpěvačka a herečka. Kdysi deklarovala, že nedovolí svému tělu, aby zestárlo. Snad se ji to i daří. Během své pěvecké a herecké kariéry zažila několik odchodů a comebacků.

Cher se narodila se v Kalifornii. Prý se to stalo ve výtahu. Jejími rodiči byli arménský uprchlík John Sarkisán, který pracoval jako řidič tiráků a maminkou byla zpěvačka country Georgia Holt. Dali ji jméno Cherilyn. Hlavní rysy má asi po matce, jejíž předky bychom nalezli mezi Angličany, Němci, Libanonci, Italy a členy indiánského kmene Čerokí. Rodinné zázemí však nebylo příliš klidné. Tatínkova povaha byla taková, že často trávil čas v různých vězeních. Časem se rodiče rozvedli. Matka však dcerce brzy našla nového otce. Byl jím bankéř Gilbert LaPierre. Ten malou Cher adoptoval. Jakmile Cher dorostla do teenagerovských let, odešla z domova, aby si zkusila, co to znamená, vydělávat si vlastníma rukama. V té době už měla za sebou herecké kursy. Také musela odejít ze školy kvůli diagnostikované dyslexii.

Cher čekalo první osudové setkání. Poznala muže, kterým byl muzikant a producent italského původu Sonny Bono. Cher si velmi rychle sblížil. Tento vztah se proměnil ve sňatek (1964). Sonny pro Cher zařídil práci u výstředního producenta Phila Spectora. Pro Cher to byla velká škola. Zpívala tak doprovodné vokály (You’ve Lost That Loving Feeling od The Righteous Brothers, Da Doo Ron Ron od The Crystals, či Be My Baby od The Ronettes).

V roce 1964 ji čekala první sólová nahrávka Ringo, I Love You. Vydala ji pod pseudonymem Bonnie Jo Mason. Jako Cherilyn nazpívala další písničku – Dream Baby. Na dalších nahrávkách už spolupracovala se svým manželem. Napřed používali umělecká jména Caesar And Cleo a později změnili název na Sonny And Cher. V této době Cher bylo devatenáct let a Sonnymu třicet.

Hned první album Look At Us jim přineslo úspěch. Dodnes je velice známá a hraná píseň O Got You Babe. Tento zpívající manželský pár objížděl celý svět a s velkým úspěchem se objevoval v mnoha televizních pořadech. Cher postupem času na sebe strhávala čím dál tím větší pozornost. Měla atraktivní zjev a obdiv vyvolávala i svým stylem oblékání. V rámci pěvecké dvojice se postupně začala osamostatňovat. Pod manželovým producentským vedením natočila několik alb a její popularita rostla. A časem se Cherin manžel rozhodl, že jejich úspěch zúročí i na filmovém plátně. Jenže tento počinek (Good Times), který režíroval William Friedkin, skončil propadákem. Cherino album Backstage rovněž neslavilo úspěch. Ukázalo se, že tato éra zlatého času je u konce. Cher musela opustit hippesovský folk-rock. Publikum žádalo sex, drogy a rock’n’roll.

Sonnymu a Cher se v této době narodila dcera. Pokusili se opět o filmové plátno a opět bez valného úspěchu. Snímek Chastity opět u diváků propadl. Napadlo je však něco jiného. Zábava v televizi. Dvojice vytvořila jakýsi komický pár – Cher v roli přidrzlé zpěvačky a Sonny jako terč jejích vtípků. Úspěch se dostavil.

První polovina sedmdesátých let byla u Cher ve znamení televizních vystoupení a účastí v nahrávacích studiích. Úspěšný tak byly pořady The Sonny And Cher Nitty Gritty Show a seriál The Sonny And Cher Comedy Hour. To byl opravdový hit. Pořadem prošlo mnoho hvězdných hostů – Tony Curtis, skupina The Jackson Five, Ronald Reagan a další. Jen u televize Cher nezůstávala. Dále pilně nahrávala desky.

Vše krásné však netrvá věčně. Vztah mezi Sonnym a Cher se začal rozpadat a úplně skončil v roce 1975. Rozešli se nejen v osobním životě, ale i v tom profesním. Každý z nich rozjel svůj televizní podnik. Cher byla daleko úspěšnější než Sonny. Její pořad The Cher Show se dočkal uznání i ocenění.

Cherin se tři dny po rozvodu provdala znovu. Jejím novým vyvoleným byl Gregg Allman, kytarista. Přestože jejich manželství dlouho nevydrželo, narodil se jim syn Elija Blue Allman. Cher s Greggem natočila i společné album.

V této době se Cher nedařilo ani v profesním životě, většina alb, které vydala, u posluchačů propadla. Proto se na čas vrátila k televizní práci. Pokusila se s bývalým manželem obnovit pořad The Sonny and Cher Show. V roce 1979 si nechala zapsat svoje umělecké jméno Cher jako svoje vlastní jméno. Následovaly další desky. a ty už na trhu dopadly přeci jenom o něco lépe. Možná si dopomohla lehce kontroverzním obalem. Je na něm vyobrazená obnažená a spoutaná řetězy. To se moc nelíbilo různým ligám zápasícím v boji o práva žen. Dle nich obal vyobrazoval sexuální otroctví.

Cher profese zpěvačky přeci jenom nestačila a začala se poohlížet po té profesi herecké. A k tomu herectví přešla takřka radikálně. Hudba byla u ní odsunuta na okraj. Režisér Robert Altman ji nabídl velkou příležitost ve snímku Come Back To The Five and Dime, Jimmy Dean, Jimmy Dean. Pak přišla po dalším filmu Silkwoodová nominace na Oscara.
Jednou z dalších rolí byla ta ve filmu Maska. Smutné a brilantně natočené drama o postiženém chlapci. Zde vytvořila roli jeho matky.

Soukromý život Cher byl komentován mnoha drby i pikantnostmi. Často střídala partnery. Ať už to byl Eric Stolz (onen postižený chlapec z filmu Maska), kytarista Les Dudek, Jovi Richie, Gene Simmons, Ricky Martin. To byli většinou hudebníci. Ale jako o jejích partnerech se mluvilo i o hercích Ray Liotta, Matt Dillon, John Heard, Tom Cruise, Marlon Brando, Elvis Presley a další.

Cher se vždy snažila působit atraktivním a mladistvým dojmem. Proti stárnutí bojovala za pomocí chirurgů plastickými operacemi.

Přes všechny drby o jejích partnerech a operacích se Cher dokázala vypracovat v uznávanou herečku. Za roli ve filmu Pod vlivem úplňku získala Oscara.

Po tomto hereckém úspěchu se opět pokusila o návrat na hudební scénu. Styl na který se přeorientovala byl hymnický stadiónový pop-rock. Velký úspěch ji přinesla skladba If I Could Turn Back Time. Byl i natočený videoklip. Mnohými stanicemi označen za nemravný a odmítly jej vysílat.

Následovalo opět období úpadku. Lékaři Cher také diagnostikovali chronický únavový syndrom. Na veřejnosti se začala objevovat spíše jen sporadicky. Občas to byla reklama, či kratičké role ve filmech. V těchto hubených devadesátých letech si Cher zkusila režii. Natočila jednu z povídek filmu Kdyby zdi mohly mluvit.

V roce 1998 Cher zastihla smutná zpráva, že její bývalý manžel Sonny Bono zemřel. Podlehl zranění z lyžování. Neodmítla nabídku promluvit na jeho pohřbu. Zde na Sonnyho vzpomínala jako na nezapomenutelného a vzácného člověka.

Rok 1998 pro Cher znamenal také hudební úspěch – album Believe. Stejnojmenná skladba byla prodána v deseti milionech kusech. V rámci turné navštívila i Českou republiku.

Její turné The Farewell Tour, přeloženo asi jako Turné na rozloučenou, však nebylo poslední. Po něm se chtěla věnovat pouze nahrávání desek. Avšak přicházejí stále další hudební vystoupení.

Autor: hvezdyn

Nový publicista: :
Nelíbí se vám tento životopis? Chcete napsat lepší? Tak neváhejte a klidně napište.


 

TV Program

ČT1 - Skalpel, prosím (1985)

14:30 - 16:25

95 minut již uběhlo
20 minut zbývá do konce

ČT2 - Tajemství královských paláců

15:50 - 16:35

15 minut již uběhlo
30 minut zbývá do konce

NOVA - Výměna manželek (2004) [TV poř...

15:30 - 16:57

35 minut již uběhlo
52 minut zbývá do konce

Prima - Ano, šéfe! (2009) [TV pořad]

15:30 - 16:40

35 minut již uběhlo
35 minut zbývá do konce

Reklama
Naposled navštívené:Přesunout nabok | Vymazat historii
 Cher

Cher

Naposled navštívené:
 Cher

Cher