Zvláštní bytosti (1990)

Zvláštní bytosti
58.3 %
 
 
    Žánr: symbolický / psychologický / drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.6.1990        
    Délka: 84 min.
„O moci a bezmoci jedné noci“
Obdobně jako v debutu Džusový román se Fero Fenič i ve svém druhém celovečerním hraném snímku Zvláštní bytosti postavil stávajícímu politickému režimu čelem. Hrdinou tohoto symbolického podobenství o konci totalitní moci je vysoce postavený stranický funkcionář Pešan, který v doprovodu své sekretářky-milenky Olgy a pohraničníka-řidiče Ondřeje cestuje na pohřeb své ctěné tety. Události, které se odehrají během jediného dne a noci, natrvalo změní jejich životy. Pešan, pronásledován halucinacemi v tušení blížícího se konce kariéry, navštěvuje rodné městečko, kde je konfrontován s dávnými přáteli i nepřáteli a zatrpklými příbuznými. Ti oplakávají zemřelého, kterým, jak se nakonec ukáže, není jeho teta, nýbrž Pešanův v minulosti zavržený syn.
Zvláštní bytosti stihl podobný osud jako například Vorlův Kouř. Fero Fenič společně s Evženem Plítkem napsali scénář již na podzim roku 1988 a ještě v první polovině roku 1989 ho natočil, ale dokončil jej až v revoluční listopadový den. Do distribuce byl snímek uveden až na jaře roku 1990. Řada symbolických odkazů a jinotajů tak v době uvedení nechtěně působila jako přežitek, čímž film logicky trpěl. Jistou vadou na kráse bylo i předabování ústředních polských hereckých představitelů Jana Tesarze a Ewy Žukowské českými herci Antonínem Molčíkem a Janou Březinovou.
Kromě ústředního tématu spočívala provokativnost Feničova snímku i ve spolupráci s bývalými režimem pronásledovanými a zákazy stíhanými hudebníky. Ačkoli je pod hudbou k filmu podepsán uznávaný skladatel Jiří Bulis, proslulý především spoluprací s brněnským Divadlem na provázku, zazní ve Zvláštních bytostech i hudba Michaela Kocába, Jaromíra Nohavici, jenž se s kytarou objeví krátce v jedné scéně, či skupiny Půlnoc, kterou na přelomu 80. a 90. let po rozpadu Plastic People of the Universe vedl Mejla Hlavsa. Kromě jejich kultovní písně Magické noci, s níž ve filmu osobně vystupují v zaplivané hospodě, ve snímku rovněž zazní zpěv Marty Kubišové.
Souběžně s natáčením Feničova filmu vznikal krátký dokument Olgy Sommerové nazvaný Jak se natáčely Zvláštní bytosti, který bude v rámci režisérovy retrospektivy na Letní filmové škole rovněž uveden.
Jana Bébarová
Letní filmová škola 2011

režie:
Fero Fenič
 
 
hraje:
Jan Tesarz (funkcionář Zdeněk Pešan), Ewa Żukowska (sekretářka Olga Kolářová, Pešanova milenka), Jiří Bábek (pohraničník Ondřej Zeman), Cyril Drozda (mladý funkcionář Cyril Vodička), Miroslav Suchý (Evžen), František Čužna (Ruda), Stanislav Zindulka (Josef), Václav Babka (Martin), Zdeněk Dušek (muž v krytu), Josef Vondráček (bratranec), Jaroslava Pokorná (Milka), Jiří Tomek (náčelník VB Béďa), Bohumil Vávra (děda nástěnkář), Oldřich Vlach (hostinský Fiala), Antonín Zacpal (výčepní Jaromír), Václav Čížkovský (stopař), Renata Becerrová (stopařka), Jiří Menzel (Alexander Slováček), Juraj Matula (kluk v zelené bundě), Anna Kreuzmannová (učitelka), Pavel Pastyřík (podivný muž), Jan Pohan (velitel holubářů), Adolf Filip (holubář), Josef Větrovec (holubář), Michael Hofbauer (příslušník místní VB), Marek Příhoda (příslušník místní VB), Alexandr Panýrek (mladý příslušník VB), Jaroslav Sypal (nadstrážmistr VB), Miroslava Kostřábová (Mařenka), Diana Vychytilová (Jana, Ondřejova dívka), Jiří Pleskot (místní lékař), Stanislav Husák (povozník), Václav Helšus (myslivec), Olga Příhodová (důchodkyně), Viktorie Knotková (žena na poli), Šárka Štembergová (žena na poli), Půlnoc (oni sami, hudební skupina), Jarek Nohavica (on sám, zpěvák), Vladimír Hošek (vrátný), Milan Šimáček (myslivec Bohouš), Martin Faltýn (příslušník SSM), Jan Jaroš (příslušník SSM)
 
 
námět:
Fero Fenič, Evžen Plítek
 
 
scénář:
Fero Fenič (+ technický scénář), Evžen Plítek
 
 
kamera:
Jaroslav Brabec
 
 
hudba:
Jiří Bulis, Bedřich Smetana (Má vlast / Vltava), Jarek Nohavica (píseň "Mávátka"), Milan Mejla Hlavsa (píseň "Magické noci"), Jaromír Klempíř (píseň "Hej, páni konšelé"), Vladimír Dvořák (píseň "Kristýnka"), Jiří Šlitr (píseň "Včera neděle byla")
 
 
výprava-architekt:
Jiří Matolín
 
 
kostýmy:
Katarína Hollá, Eva Vlková, Renata Janoušková
 
 
střih:
Jiří Brožek
 
 
zvuk:
Tomáš Potůček
 
 
vedoucí produkce:
Oldřich Mach, Jan Syrový
 
 
výtvarník:
Jaromír Franta, Michal Macháček
 
 
dabing:
Antonín Molčík (funkcionář Zdeněk Pešan [za Jana Tesarze]), Jana Březinová (sekretářka Olga Kolářová, Pešanova milenka [za Ewu Żukowskou])
 
 
zpěv:
Marta Kubišová, Jarek Nohavica, Půlnoc, Antonín Molčík (píseň "Kristýnka")
 
 
II. kamera:
Ladislav Chroust
 
 
II. režie:
Hana Hanušová
 
 
masky:
Bohumil Sobotka, Libuše Barlová, Renata Pacovská, Lucie Šedivá
 
 
dramaturgie:
Sonja Kroupová, Jiří Blažek
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Tomáš Baloun, Helena Landovská, Miroslava Smolíková
 
 
asistent režie:
Monika Maratová
 
 
asistent kamery:
Jan Carda
 
 
fotograf:
Zdeněk Vávra
 
 
spolupráce:
Milada Adámková
 
 
asistent architekta:
Jan Zázvorka
 
 
výprava:
Karel Kočí, Ladislav Balous
 
 
asistent produkce:
Ivan Štefka
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.