Zvíkovský rarášek (1974) [TV inscenace]

Obrázek není k dispozici.
56.7 %
 
 
    Žánr: opera
    Země: Československo
    Délka: 53 min.
„Zkratka opery V. Nováka“
Televizní hra "Zvíkovský rarášek" vznikla na téma stejnojmenné humorné jednoaktovky Ladislava Stroupežnického, později zhudebněné V. Novákem do podoby krátké komické opery.

Děj nás přivádí na hrad Zvíkov, kam právě zavítal na návštěvu pan Mikuláš Dačický z Heslova. Je hostem pana Kryštofa ze Švamberka a jeho krásné ženy Elišky, po které, jako správný frejíř, hned hází očkem a skládá jí milostné veršovánky. Netuší ale, že je najde její rozpustilý synek Petřík a protože jim nerozumí, půjde s nimi o radu za tatínkem. Pana Kryštofa Mikulášův zájem o jeho milovanou ženu pochopitelně popudí a začne žárlit. Stejně na tom ale je i paní Eliška, která najde v manželově ložnici bílý krejzlíček - ano, právě takový, jaký měla na svém spanilém krčku hezoučká služebná Markétka.

Netuší, že krejzlík za ložem pana Kryštofa nepatří Markétce, ale nerudné hradní kuchařce Salomeně. To nezbeda Petřík jí ho vytáhl z kapsáře a zahodil, protože se jí chtěl pomstít, že na něj žaluje. Záhada dvou krejzlíků a nevinného špásování s hubičkou mezi Markétkou a panem Kryštofem se nakonec vysvětlí, Markéta dostane vytoužené povolení k veselce a "rarášek" Petřík zaslouženou "odměnu" od rodičů. Pan Dačický raději rychle odjíždí a nad Zvíkovem se opět rozklene duha manželského smíru a lásky...  Autor: green-tea

režie:
Eva Sadková
 
 
hraje:
Petr Čepek (Mikuláš Dačický z Heslova), Vilém Besser (Kryštof ze Švamberka), Milena Dvorská (Eliška, Kryštofova žena), David Schneider (Petr, syn Elišky a Kryštofa), Míla Myslíková (klíčnice Salomena), Kateřina Macháčková (Markéta Zvěřinová)
 
 
námět:
Vítězslav Novák, Ladislav Stroupežnický
 
 
scénář:
Eva Sadková
 
 
kamera:
Ilja Bojanovský
 
 
výprava-architekt:
Miloš Ditrich
 
 
střih:
Jana Malásková
 
 
zvuk:
Zdeněk Stropek
 
 
choreografie:
Růžena Asmusová-Ellingerová
 
 
dramaturgie:
Marie Rysplerová
 
 
pomocná režie:
Alena Kopalová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.