Žut (1964)

Žut (Der Schut)
65.3 %
 
 

Der Schut

Další název: Yellow Devil; The Shoot

    Žánr: dobrodružný
    Země: NSR / Francie / Itálie / Jugoslávie
    Délka: 118 min.
„Žut je přezdívka muže, který se svými bandami terorizuje celý Balkán. Kdo se vzepře, je nemilosrdně zabit...“
POZOR SPOILER!

Lord se sluhou čekají na kupce Henryho Galingréa. Místo něj přichází obchodník s koberci z Rugové a představí se jako Nírván. Má s sebou muže který mluví o přepadení Galingréa a tvrdí, že je Galingréé zajatec dvou bratrů Alacyů. Lord však nemůže zajatému pomoci, protože spěchá na otevření Suezského průplavu. Proto vyhledá Karu s Halefem a všechno jim řekne.

Kara se vydává za paní Galingréovou a cestou narazí na místo přepadení. Na studni je přibité ucho a podpis Žut. Nírván jel náhodou také kolem a setká se tu s Karou. Je tu také muž jménem Omar, kterému tu zavraždili strýce a ten přísahá pomstu. Přepadený muž jménem Osko tvrdí, že jeden z útočníků byl Barud. A ten také unesl jeho dceru Tschitu.

Kara při hledání stop narazí na mrzáka Busru z Ostromyše. Ten jim poví jak dál. Kara, Halef a mstitel pokračují dále, ale bandité poškodili most. Nepomohlo jim to a naši tři hrdinové se dostávají, kam chtěli. Zde se setkají se zvláštním člověkem jménem Mübarek. Má velkou moc a vliv. Kara se setká se Simonou Galingréovou, sestrou uneseného, a poví ji o jejím bratrovi. Je tu také Anette, Henryho manželka a zpráva o únosu se jí moc nelíbí.

Všude se mluví o Mübarekovi a Kara se rozhodne mu pobyt zde drobátko znepříjemnit. Což se mu pomocí speciálního střeliva podaří. Tak se také ukáže, že Busra a Mübarek jsou táž osoba. Tento podivín je nucen prchnout.

Kara chce hledat Henryho a a do toho se mu vnutí i Anette.

Do vězení ve skalách je přivedena Tschita a setká se zde s Henrym. Také se jí podaří uniknout a ukryje se právě u Nirwana.

Kara s ostatními jsou přepadeni na řece, ale uniknou. Ještě se při tom však vypořádá Omar s Barúdem. Ten při boji padá ze skály.

Tschita se dozví, že Nirwan je Žut.

Halef je zajat nepřáteli vedenými Manachem el Baršou, mezi nimiž je i uprchnuvší Mübarek. Kara má pak co dělat, aby Halefa osvobodil.

K Nirwanovi přichází lord se sluhou a končí ve vězení mezi ostatními zajatci.

Domluví se s Henrym a pak jdou s hlídačem hledat zakopaný poklad. Přitom je najde medvěd, kterého se všichni ve vesnici bojí, ovšem Kara jej zabije. A v tom se tu ocitá lord i sluha.

Kara pak vyráží napřed, aby ošálil oba Alacye a to se mu podaří. Jenže oba zajatce zabije Omar, protože nechce spoléhat na soudce.

Kara zajíždí do Skadaru a žádá, godžabašu o vojsko. Jenže mu není uvěřeno a Kara je zatčen. Godžabaša jej pak předává Bašrovi. Halef s Anettou jedou do Rugové, kde je muchtar, podle údajů poctivý. Kara se pokouší o útěk a lord se sluhou se pokusí osvobodit Henryho. Jenže opět končí jako zajatci.

Muchtar s vojáky, Halefem a Anettou vyráží na pomoc. Potkávají Tschittu, která jim poradí, jak se dostat k Žutovi. Závěrečný boj může vypuknout.  Autor: Pitryx

režie:
Robert Siodmak
 
 
hraje:
Lex Barker (Kara Ben Nemsi), Marie Versini (Tschita), Ralf Wolter (Hadschi Halef Omar), Rick Battaglia (Žut Nirwan), Dieter Borsche (Sir David Lindsay), Chris Howland (Archibald), Marianne Hold (Annette Galingré), Friedrich von Ledebur (Mübarek), Dušan Janićijević (Omar Ben Sadek), Renato Baldini (Barud), Eva Ras (Nebatja), Živojin Denić (Aladschy Sandar), Pierre Fromont (Henry Galingré), Jovan Janićijević Burduš (Manach), Nikola Popović (Imer), Olga Brajević (Madame Pouillet), Maria Grazia Francia (Žutova žena), Aleksandar Stojković (Smith), Dušan Antonijević (bandita), Dušan Perković, Janez Vrhovec
 
 
námět:
Karl May (román)
 
 
scénář:
Georg Marischka, Robert Siodmak
 
 
kamera:
Siegfried Hold, Aleksandar Sekulović
 
 
hudba:
Martin Böttcher
 
 
kostýmy:
Irms Pauli, Trude Ulrich
 
 
střih:
Ursula Kahlbaum
 
 
dabing:
Vladimír Ráž, Vladimír Hrubý, Vladimír Brabec, Svatopluk Beneš, Eduard Cupák, Jorga Kotrbová, Karel Houska, Rudolf Jelínek, Jiří Krampol, Josef Větrovec, Petr Svojtka, Alois Švehlík, Vladimír Krška, Jana Boušková, Naďa Konvalinková, Ladislav Županič, Dalimil Klapka, Jan Přeučil, Jan Pohan, Raoul Schránil, Jaroslav Moučka, Milan Friedl, Josef Mixa, Eva Hudečková (Tschita), Ladislav Krečmer (zloděj koní)
 
 
masky:
Vanda Petrović, Heinz Stamm
 
 
asistent režie:
Stevan Petrović, Monika Kalwa
 
 
výprava:
Dragoljub Ivkov
 
 
výkonný producent:
Heinz Willeg, Götz Dieter Wulf
 
 
producent:
Artur Brauner
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.