Zúčtování s minulostí (2002)

Zúčtování s minulostí (Was tun, wenn's brennt?)
58.9 %
 
 

Was tun, wenn's brennt?

    Žánr: satira
    Země: Spolková republika Německo
    Délka: 97 min.
„Většina rebelů se v dospělosti zařadí do společnosti, ale co když stará historie náhle zaklepe na dveře?“
Každý člověk v mládí nějakým způsobem rebeloval, ale stejně tak se většina dospívajících nonkonformistů později začlení do společnosti. Nejinak je tomu i s bývalými squatery a členy berlínské anarchistické skupiny Grupa 36. Po divokých 80. letech zasvěcených punku a podvratné činnosti z nich v roce 1999 jsou šéfové reklamních agentur, právníci, starostlivé matky a dámy z vysoké společnosti. Jen dva zůstali věrni životu zasvěcenému demonstracím. Jenže když dávná minulost náhle zaklepe na dveře, musí nesourodá skupina znovu spojit síly a uspořádat poslední společnou akci.

Ačkoli film výrazně pracuje s motivy historického a společensko-politického vývoje Německa v posledních dvou desetiletích 20. století, jeho hlavním cílem je bavit, což se mu díky dynamickému stylu a hvězdnému hereckému obsazení daří na výbornou. Historie se zde projevuje především nostalgií po mladickém idealismu, kterým oplývá nejen skupinka vyžilých rebelů bez příčiny, nýbrž i starý policista, jenž jejich případ dostane na starost.

Hlavní role ztvárnily přední herecké osobnosti německého filmu jako Til Schweiger, Martin Feifel, Sebastian Blomberg a Nadja Uhlová. Nevázaný úsměvný snímek pojatý videoklipovou formou vytvořila společnost Claussen & Wöbke Filmproduktion, která již od 90. let patří mezi přední mecenáše projektů, jež spojují diváckou atraktivitu s neotřelým přístupem a originálními náměty - pod jejími křídly vznikly také ceněné a mezinárodně známé snímky Anatomie či Letní bouře.
Česká televize

režie:
Gregor Schnitzler
 
 
hraje:
Til Schweiger (Tim), Martin Feifel (Hotte), Klaus Löwitsch (Manowsky), Doris Schretzmayer (Flo), Sebastian Blomberg (Maik), Matthias Matschke (Robert), Devid Striesow (Henkel), Barbara Philipp (Pritt), Aykut Kayacik (Bülent), Oliver Mommsen (Konrad)
 
 
scénář:
Stefan Dähnert, Anne Wild
 
 
kamera:
Andreas Berger
 
 
hudba:
Stephan Gade, Stephan Zacharias
 
 
kostýmy:
Ivana Milos
 
 
střih:
Hansjörg Weißbrich
 
 
zvuk:
Claudia Enzmann, Dirk Jacob
 
 
zvláštní efekty:
Michael Apling, Jens Döldissen
 
 
koordinátor kaskadérů:
Michael Mohr
 
 
vizuální efekty:
Joachim Grüninger
 
 
producent:
Jakob Claussen, Andrea Willson, Thomas Wöbke
 
 
kaskadér:
Peter Bartels, Michael Bittinger
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.