Ztracená eskadra (1932)

Ztracená eskadra (The Lost Squadron)

The Lost Squadron

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 79 min.
"Ztracená eskadra". Byla krize a amerických filmů se do našich kin moc nedostalo. Jednak to bylo pro omezený kontingent, jednak pro přísná devizová opatření. Tak by diváci pomalu mohli zapomínat starých dobrých známých, oněch jmen, která ještě donedávna rádi viděli na plakátech kin. Co asi zatím vytvořili nového Richard Dix, Robert Armstrong, Erich von Sroheim a půvabná Mary Astor?

Tak tato hypotetická otázka možná nezazněla, ale dostala odpověď. Přece "Ztracenou eskádru". Spojili se totiž k leteckému dramatu, v kterém se hrálo o čest, lásku a životy, bývalých válečných letců, jejichž staré kamarádství neochablo, ale je nakonec zpečetěno nejvyšší obětí života jednoho z nich. Dix Gracerův román, který byl již našim čtenářům znám, neboť byl přeložený do češtiny pod stejným názvem "Ztracená eskádra", byl podkladem tohoto filmového příběhu, který se z velké části odehrával v Hollywoodu, kde se po těžkých zklamáních konečně uchytili američtí letečtí důstojníci jako filmoví kakadéři - aviatikové.

Probíjeli se spletí intrik, ohrožujících jejich životy a vyvolaných mstivým a surovým režisérem, hráli mezi životem a smrtí v odvážných letech, milovali a odříkali se a ocítli se nakonec i v těžkém podezření z vraždy. Režie nešetřila prostředky, aby jednotlivé scény vyhnala na ostří napětí, a tak film se svou dobrodružností moderního romantismu a pěknou kamerou znamenal příjemnou změnu v dosavadních programech našich biografů.  Autor: Asmodej

režie:
George Archainbaud
 
 
hraje:
Richard Dix (kapitán Gibson), Mary Astor (Follette Marshová), Robert Armstrong (poručík Woody Curwood), Dorothy Jordan (Pest Curwoodová), Joel McCrea (Red), Erich von Stroheim (Arthur von Furst), Hugh Herbert (seržant Fritz), Ralph Ince (detektiv Jettick), Marjorie Peterson (stenografka), Ralph Lewis (Joe), William B. Davidson (Lelewer), Thomas A. Curran (noční hlídač), Edgar Dearing (policista)
 
 
námět:
Dick Grace
 
 
scénář:
Wallace Smith, Herman J. Mankiewicz, Robert Presnell, Humphrey Pearson
 
 
kamera:
Edward Cronjager, Leo Tover
 
 
hudba:
Max Steiner
 
 
kostýmy:
Max Rée
 
 
střih:
William Hamilton
 
 
zvuk:
Clem Portman, Hugh McDowell
 
 
výkonný producent:
David O. Selznick
 
 
kaskadér:
Dick Grace
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.