Zloději zelených koní (2016)

Zloději zelených koní
62.6 %
 
 

Další název: Green Horse Rustlers

    Žánr: psychologický
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 8.9.2016        
    Délka: 90 min.
„Nikdy nevíš, co vyhrabeš.“
Zloději zelených koní jsou adaptací stejnojmenné ceněné knihy spisovatele Jiřího Hájíčka. Režisér Dan Wlodarczyk, věnující se hlavně režii českých televizních krimiseriálů, se v ní pokouší příběh o posedlosti a touze po bohatství plnohodnotně převést do filmové podoby.

Idealistický mladík (Marek Adamczyk) se se svým protřelým, avšak nevyzpytatelným kamarádem z dětství (Pavel Liška) vydává na honbu za vltavíny. Ty těží na zakázaných místech a s nasazením života, což mu sice přináší jednorázové bohatství, ale vzdaluje jeho povaze, snům o akademické kariéře i partnerce. Nakonec si musí položit otázku, jestli se chce navěky hnát za nejistým ziskem, nebo najít klid a přijmout zodpovědnost ve fádnější, poctivější práci.

Snímek zaujme snahou o hlubší vykreslení psychologie a osobních motivací postav, stejně jako hrou s prvky westernového či dobrodružného žánru. Díky důraznému budování opozic a morálních dilemat, kterým se hrdinové musejí postavit, se protagonisté stávají ambivalentními, životnými charaktery a nezůstávají neměnným souborem daných vlastností. Zaujme i obsazení Pavla Lišky proti jeho typu roztomilého nekňuby. V tomto snímku se stává těžko čitelným, nakonec i nebezpečným člověkem, na jednu stranu pokušitelem, na druhou varovným příkladem.

Po deseti letech práce v televizi se díky Zlodějům zelených koní ke kinofilmu vrátil kameraman Richard Řeřicha, jenž má na kontě tituly Davida Ondříčka Samotáři (2000), Jedna ruka netleská (2003) a Grandhotel (2006). Na scénáři Dana a Hany Wlodarczykových se podílel i Petr Jarchovský, přední český scenárista a vedoucí katedry scenáristiky a dramaturgie na FAMU.

Zlodějům zelených koní se v českých kinech dostalo méně pozornosti, než by si zasloužili. Jejich snaha nabídnout komplexnější film co do propracovanosti postav i děje přitom není zcela neúspěšná, a Wlodarczykovo dílo tak představuje jeden ze zajímavých a bohužel nemnohých tuzemských pokusů o kvalitní mainstreamové drama.

Martin Svoboda
Letní filmová škola Uherské Hradiště 2017

režie:
Dan Wlodarczyk
 
 
hraje:
Pavel Liška (Kacmar), Marek Adamczyk (Pavel), Jenovéfa Boková (Karolína), Gabriela Míčová (Jarmila), Šárka Krausová (Marcela), Bolek Polívka (Senecký), Martin Sitta (knírač), Tomáš Tobola (blonďák), Jana Kepková (dcera), Petr Panzenberger (Martin), Josef Wiesner (hledač), Ivo Niederle (otec Kačmara), Věra Hlaváčková (matka Karolíny), Michal Isteník (bratr), Andrej Polák (kolega Karolíny), Sebastian Jacques (student), Jindřich Nováček, Justína Drábková (dcera), Jonáš Brodský, David Brodský, Martin Matys Svoboda, Stanislav Hyžík, Michal Černes, Jiří Horký, Martin David, Dimo Lipitkovský, Jan Arnošt, Jan Schmied
 
 
námět:
Jiří Hájíček (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Petr Jarchovský, Dan Wlodarczyk, Hana Wlodarczyková
 
 
kamera:
Richard Řeřicha, Lubor Riedl (technik kamery a DIT operátor)
 
 
hudba:
Juraj Dobrakov
 
 
výprava-architekt:
Petr Pištěk
 
 
kostýmy:
Petra Krčmářová, Radka Josková (kostymérka)
 
 
střih:
Marek Opatrný
 
 
zvuk:
Petr Lenděl (mix zvuku 5.1 DCP), Luka Šuto (kontaktní zvukový záznam), Vojtěch Knot (mikrofonista), Lukáš Moudrý (a střih zvuku), Jiří Gráf (střih zvuku), Samuel Jurkovič (střih zvuku)
 
 
koordinátor kaskadérů:
Martin Hub, Petr Drozda
 
 
masky:
Jana Bílková, Iva Mayerová
 
 
dramaturgie:
Jaroslav Sedláček
 
 
asistent režie:
Martin Kostelník
 
 
pomocná režie:
Jan Bílek
 
 
fotograf:
Michaela Buchtová
 
 
spolupráce:
Jan Pekárek (lokace), Rostislav Samec (lokace), Stanislav Valeš (video asistent), Michal Nepomucký (grip)
 
 
výprava:
Tomáš Kuča
 
 
osvětlovač:
Alex Bareš (vrchní osvětlovač)
 
 
výkonný producent:
Věra Ferdová
 
 
producent:
Viktor Schwarcz
 
 
kaskadér:
Jan Arnošt, Filmka
 
 
asistent produkce:
Kristýna Drozdová
 
 
skript:
Lucie Zeminová
 
 
klapka:
David Řeřicha
 
 
asistent střihu:
Roman Tesáček
 
 
vedoucí výpravy:
Petr Kantor
 
 
ostřič:
Zdeněk Mrkvička, Václav Kareš
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.