Zločiny a poklesky (1989)

Zločiny a poklesky (Crimes and Misdemeanors)
73.2 %
 
 

Crimes and Misdemeanors

    Žánr: černá komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1.3.1991        
    Délka: 104 min.
„Není věrných mužů ani šťastných milenek. Americký film Woody Allena.“
Zločiny a poklesky jsou opět směsicí komedie a dramatu, v níž se Allen opět vrací ke svým židovským kořenům, a tentokrát i tíze, jakou může hebrejské náboženství znamenat pro svědomí jedince. Jeden z protagonistů, Judah, je hluboce nábožensky založený, a když dospěje k přesvědčení, že po spáchání těžkého hříchu má být potrestán, žádá o radu rabína. Protože není zatčen a souzen podle žádného lidského zákona, zbývá pouze spravedlnost boží. Samo Judovo jméno je tedy zjevným allenovským odkazem na biblického Judu, a Judah příkladem, jak může jedinec zradit svou víru i sám sebe.
Judah Rosenthal (Martin Landau) je bohatým a prestižním židovským oftalmologem z New Yorku, který právě chce ukončit vztah se svou milenkou, letuškou Dolores Paley (Anjelica Huston). Dolores však rozchod odmítá a vyhrožuje, že vše prozradí jeho ženě, a současně i zveřejní, čímž mu v prudérním světě jeho newyorkské klientely zničí pověst. Judah je v bezvýchodné situaci a v zoufalství požádá o pomoc svého mladšího bratra Jacka (Jerry Orbach), který má kontakty s mafií. Jack vymyslí a navrhne řešení jednoduché: nájemná vražda. Řešení se uskuteční, nájemný vrah Dolores zabije. Ovšem Judah začne mít výčitky svědomí, a výčitky svědomí vyvolávají hluboké etické a náboženské otázky.
Allen tedy opět traktuje svoje blízká a častá témata; svět židovství a gangsterské podsvětí, ale ani tentokrát nevynechává téma kumštýřské – souběžně s příběhem Judy o cti a odpovědnosti osobní a náboženské se odehrává příběh Cliffa Sterna o odpovědnosti a cti umělecké. Cliff je režisér, který než by se hnal za komerčním úspěchem a rychlým profesionálním postupem, raději se věnuje tématu, které považuje za závažné a potřebné: točí angažovaný nekomerční dokument o existenciálním filozofovi doktoru Levym. A když producentku Halley Reedovou hraje Mia Farrow a Cliffa Woody Allen, nedá se nic dělat, Cliff se do Halley zamiluje. Jenomže když si Cliff myslí, že konečně má příležitost něco si s Halley začít, vloží se mezi ně jeho švagr Lester (Alan Alda), bezskrupulózní kariérista, který dosáhl úspěchu v komerčním televizním světě…
Allen se opět vrátil k odkazům čechovovským a bergmanovským, a opět vytvořil velký film, v němž se vyslovuje k univerzálním tématům vztahu člověka a společnosti (odpovědnost, čestnost, vina a trest). Klade otázky, které člověka zneklidňují už od počátku lidství, ale jejichž specifická tíha přetrvává i v současném světě. Lidstvo se sice zdánlivě zmodernizovalo, ale existenciální pochyby zůstaly stejné.  Autor: fred.appl

režie:
Woody Allen
 
 
hraje:
Martin Landau (Juda), Woody Allen (Clifford), Mia Farrow (Halley), Alan Alda (Lester), Anjelica Huston (Dolores), Claire Bloom (Miriam), Joanna Gleason (Wendy), Jerry Orbach (Jack), Sam Waterston (Ben), Jenny Nichols (Jenny), Martin Bergmann (Levy), Bill Bernstein (svědek), Stephanie Roth (Sharon Rosenthalová), Gregg Edelman (Chris), George J. Manos (fotograf), Zina Jasper (Carol), Dolores Sutton (Judahova sekretářka), Joel Fogel (TV producent), Anna Berger (May)
 
 
scénář:
Woody Allen
 
 
kamera:
Sven Nykvist
 
 
hudba:
Joe Malin (koordinátor), Johann Sebastian Bach (výňatek z Anglické suity č.2 a moll), Franz Schubert (výňatek z Kvarteta č.15 G dur, op. 161 D.887)
 
 
výprava-architekt:
Santo Loquasto
 
 
kostýmy:
Jeffrey Kurland
 
 
střih:
Susan E. Morse
 
 
zvuk:
Frank Graziadei, James Sabat, Bob Hein
 
 
vedoucí produkce:
Jack Rollins, Charles H. Joffe
 
 
produkce:
Robert Greenhut
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.