Zlatý pavouk (1956)

Zlatý pavouk
64.6 %
 
 
    Žánr: detektivní
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 22.2.1957        
    Délka: 80 min.
„Příležitost dělá zloděje, ale zloděj si příležitost vždycky najde“
Skončila II. světová válka, účtuje se s kolaboranty a šmelináři a také se již v prvních dnech vrací lidé z koncentráků. V baru se schází dentista Hruška (Robert Vrchota), tajemná Irena (Květa Fialová) a šmelinář Halouska (Martin Růžek), aby popili dobrý drink a zatančili si na parketě a kuli své obchody.

Hruška se po válce vrací ke svému řemeslu, to je doktor zubař, a k jeho blahobytu mu pomohlo najít na půdě zlatý poklad, které se skládalo ze šperků a zubařského zlata, jež patřilo válečným obětem.

Hruška se ožení s hezkou dívkou Marií (Jana Brejchová) a jako dárek jí věnuje šperk, zlatého pavoučka. Šperk pozná lékař, který jej věnoval své ženě, která se již z Osvětimi nevrátila. Halouska je zadržen na hranicích s penězi a se zlatem. Kamarád Hrušky Oldřich (Josef Bek) nyní pracuje u policie jako poručík, jde po stopě, která jej dovede až do domu, kde v přízemí je zubní ordinace.

Byla nastražena past a člověk, který měl velké plány s ordinací, však klesl na šikmou plochu, jsou mu nasazena želízka a na mizející auto v zatáčce již jen hledí paní Hrušková, která očekává narození dítěte…  Autor: jarda53

režie:
Pavel Blumenfeld
 
 
hraje:
Robert Vrchota (dentista Miroslav Hruška), Jana Brejchová (Marie), Josef Bek (Oldřich Valta), Oldřich Nový (barman Charlie), Květa Fialová (Irena), Jarmila Kurandová (Mariina babička), Rudolf Deyl (stařešina Čermák), Martin Růžek (Halouzka), Walter Taub (Dr. Fischer), Věra Kalendová (ošetřovatelka), František Marek (příslušník SS s batohem), Bohuslav Ličman (příslušník SS), Rudolf Široký (vyslýchající gardista), Jan Víšek (vyslýchající gardista), Raoul Schránil (montér), Ota Motyčka (pacient), Anna Gabrielová (modistka), Arnošt Faltýnek (strýc Karel), Pavla Maršálková (teta), Marie Nademlejnská (domovnice), Josef Šidlichovský (opilý host), J. O. Martin (hradlař), Václav Švec (strýček), Martin Raus (opilý host Karlíček), Karel Šott (opilý host), Stanislav Strnad (opilý host), Gabriela Bártlová-Buddeusová (Hruškova pacientka), J. Koutná (role neurčena), Vítězslav Černý (občan), Viktor Očásek (zubař Novák), Blažena Slavíčková (žena v davu), Vladimír Majer (příslušník SS na nákladním autě)
 
 
námět:
Miloš Velínský
 
 
scénář:
Miloš Velínský, Pavel Blumenfeld
 
 
kamera:
Jaroslav Tuzar
 
 
hudba:
Jiří Šust
 
 
výprava-architekt:
Chrudoš Uher
 
 
kostýmy:
Karel Postřehovský, Magdalena Balíková
 
 
střih:
Miroslav Hájek
 
 
zvuk:
Emanuel Formánek
 
 
vedoucí produkce:
Josef Ouzký
 
 
výtvarník:
Karel Kočí
 
 
II. kamera:
Jan Novák
 
 
masky:
Marie Koulová, Richard Weber
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Vratislav Innemann
 
 
asistent režie:
Alena Nová, Jiří Mařas
 
 
asistent kamery:
Adolf Hejzlar
 
 
pomocná režie:
Milada Řeháková
 
 
odborný poradce:
Jaromír Malý, Vavro Oravec
 
 
asistent vedoucího výroby:
Ctibor Novotný
 
 
asistent architekta:
Jaroslav Krška
 
 
nahrál:
Filmový symfonický orchestr, Orchestr Karla Vlacha
 
 
dirigent:
Štěpán Koníček, Karel Vlach
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.