Zlatý drak (1985) [TV inscenace]

Zlatý drak
50 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Délka: 78 min.
„Drama středoškolského profesora, který v době krize meziválečného období ztrácí víru v ideály, které dávaly jeho životu smysl.“
POZOR, SPOILER

Profesor Novák učí na gymnáziu. Zrovna když jde se schodů, dozví se, že studenti pouštějí před školou draka. To se mu nelíbí a ihned z toho dělá aféru. Drak se pak rozebírá ještě ve sborovně. V podstatě to nikomu nevadí, jen Novákovi.

Ten pak zkouší studenta Vilmosze Lisznera, zvaného Vili, kterého při tom dle jeho názoru zesměšní. Ten mu to ihned vytkne. Je z toho samozřejmě problém. Navíc se totiž tento student raději věnuje boxu, což Nováka irituje také.

Když přijde profesor domů, najde zde dárkový koš právě od studentova otce, obchodníka se smíšeným zbožím. Okamžitě nechává koš poslat zpět.

U Lisznera mladšího se zatím pořádá taková malá ochutnávka potravin. Kluci se cpou a řeší otázku maturity. Za dcerou profesora Nováka Hildou dochází jiný jeho student, Tibor Csajkász. Ten ji po krátké návštěvě opouští oknem a je při tom lapen jejím otcem. Jejich rozhovor je krátký a stručný. V něm Tibor slíbí, že už nechá Hildu na pokoji. Doma si hned poté projde Hilda výslechem, ale lže a zatlouká jak zkušený loupežník. Což otce pochopitelně rozčílí do krajnosti.

A jsou zde maturity. Novák se za Viliho přimlouvá, ale ten na to nedbá a na žádnou otázku neodpoví. Nakonec beze slova odejde. Přichází do redakce novin, kde slibuje pomstu Novákovi a to tak, že ho zmlátí. Hned po maturitním večírku. Ten už je tady. A po něm je skutečně Novák bit jako pes, že se sotva dobelhá domů. Zde na něj čeká další zlá zpráva. Jeho dcera totiž utekla s Tiborem.

Nováka navštíví jeho kolega a půjčuje mu pistoli. Novák po jeho odchodu seznává, že už nechce žít dále a míní se zastřelit. Je však vyrušen. Přichází za ním jeden ze studentů. Donesl mu fotografii a chce vrátit draka, který byl kdysi zabaven.  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Kelbl
 
 
hraje:
František Derfler (gymnaziální profesor Novák), Klára Jirsáková (Hilda, profesorova dcera), Helena Trýbová (služebná Mari), Václav Vostárek (Tibor Csajkás), Josef Carda (Laci Glück), Erik Pardus (Deszö Ebecky), Vladimír Svoboda (Bandi Huszár), Vladimír Javorský (Packa), Jan Vlasák (profesor Fóris), Lubor Tokoš (profesor Tálas), Jaroslav Fert (ředitel gymnázia), Oldřich Slavík (předseda maturitní komise), Oldřich Navrátil (Prook), Ladislav Lakomý (Deszö Ebecky starší), Ladislav Šamlot (školník), Pavel Nečas (spolužák), Jan Apolenář (spolužák), Tomáš Petrš (student Vili Liszner), Jaroslav Kohut (Attila Bahó), Petr Maláč (Béla Czeke), František Jemelka (přísedící), Miroslav Kroupa (předseda), Rudolf Němec (číšník), Roman Plašil (spolužák), Tomáš Dobrovolný (student), Ivan Isajskij (student), Libor Mariančík (student), Vlastimil Přibyl (student)
 
 
námět:
Dezsö Kosztolányi (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Michal Lázňovský
 
 
kamera:
Jakub Nosek
 
 
hudba:
Jiří Bulis
 
 
výprava-architekt:
Oldřich Schüller
 
 
kostýmy:
Zdeněk Šánský
 
 
střih:
Jaroslav Rásocha
 
 
zvuk:
Lubor Hochmann
 
 
dramaturgie:
Svatopluk Vála
 
 
vedoucí výroby:
Petr Pinkas
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.