Zlato v New Friscu (1939)

Zlato v New Friscu (Gold in New Frisco)

Gold in New Frisco

    Žánr: dobrodružný
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 97 min.
Tento německý film přejímá tradici amerických filmů a přenáší děj průběhem, dobou i místní výpravou do Kanady. Tam se v malém městečku objeví záhadný cizinec, který vzruší obyvatelstvo nálezem zlata na svém pozemku. Zlato si ukládá u místního bankéře, na pohled počestného člověka, ve skutečnosti bezohledného vydřiducha, jemuž nakonec také zlatonosné pozemky prodal. Chamtivec při tom sáhne na peníze svých vkladatelů, čímž vyvolá run na banku a velmi bouřlivou atmosféru. Na pozemku není ani gram zlata... Jde o podvod? To vysvětluje rozřešení případu.

Režisérovi Paulu Verhoevenovi se podařilo vystihnout dějové prostředí a dát mu přesvědčivost, pokud to romantický námět dovoluje, především pak hbitý spád a překvapivou účinnost řešení obrazů. V hlavní úloze a nejlepším výkonu Hans Söhnker, vedle něho několik dobrých typů, v ženských úlohách Ellen Franková a Hilde Jansenová, kterou jako svou ženu získal hlavní hrdina při svém bouřlivém vpádu do New Frisca.  Autor: Asmodej

režie:
Paul Verhoeven
 
 
hraje:
Hans Söhnker (Frank Norton), Alexander Golling (Jim de Lacy), Otto Wernicke (Jonathan Pepper), Anni Markart (Dolly Pepperová), Gustav Waldau (Burtons), Ellen Frank (Kitty Burtonsová), Hilde Jansen (Doris Burtonová), Walter Lantzsch (Bronson), Paul Westermeier (Watson), Hans Hermann Schaufuß (Stones)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.