Život poctivého člověka (1953)

Život poctivého člověka (La vie d'un honnête homme)
60 %
 
 

La vie d'un honnête homme

    Žánr: komedie
    Země: Francie
    Délka: 85 min.
„Situační komedie založená na oblíbeném schématu záměny povahově zcela odlišných bratrů-dvojčat“
POZOR SPOILER!

Bohatý muž jménem Albert Henri Julián Ménard-Lacoste (Michel Simon) právě zuří v kuchyni a nadává kuchařce, že připálila jídlo. On sám je průmyslník a tvrdí o sobě, že je poctivec. A jednoho dne mu sluha (Louis de Funès) oznamuje, že přišel jemu podobný pán. Ten pán je jeho dvojče Alain Luis Roger Ménard Lacoste, prosí o práci. Jenže bohatý bratr mu nemíní pomoci a zpočátku odmítá dát mu i požadovaných tisíc franků, což je pro Alaina jídlo na týden. Pak mu však dá tisícovky tři. On totiž svého bratra již kdysi pohřbil, takže vlastně neexistuje.

Muži se rozloučí, ne nějak srdečně, a jdou si každý po svých. Oba se nají, ovšem každý jinak. Albertova manželka zjistí o Alainovi pravdu. Albertovi to nedá a Alaina navštíví v jeho brlohu. Chvilku se spolu baví a najednou Alain zemře na infarkt myokardu. A Albert si vezme jeho šaty a volá k sobě domů rodině Alainovým jménem, že Albert zemřel. Také napíše nový testament. U mrtvého je policie a celá rodina. Oni pak postupně odjedou a Albert zůstává sám jako Alain. Tak také pozná Alainovu přítelkyni.

Blíží se čtení Albertovy poslední vůle a vdovu štve, že se dostaví i Alain. Jenže na to je zákon, a tak nic neudělá. Poté jsou přineseny ostatky mrtvého. Nastává čtení poslední vůle. K překvapení rodiny je předešlá zrušena a platí nová., což se vdově nelíbí.

Po pohřbu se musí poslední vůle začít naplňovat. Vdova nabídne Alainovi nebožtíkovy kanceláře, protože stejně řídí jejich podniky. A zdá se, že nezůstane jen u toho. Že by se ti dva dali nějak dohromady? Jenže rodinu čeká ještě jedno velké překvapení...  Autor: Pitryx

režie:
Sacha Guitry
 
 
hraje:
Michel Simon (Albert/Alain Ménard-Lacoste), Marguerite Pierry (Madeleine Lacoste), Laurence Badie (Geneviève Lacoste), François Guérin (Pierre Lacoste), Louis de Funès (sluha Émile), Claude Gensac (služebná Evelyne), Marthe Sarbel (kuchařka), André Brunot (doktor Ogier), Pauline Carton (majitelka hotelu), Georges Bever (taxikář), Marcel Pérès (komisař Vincent), Lana Marconi (hraběnka), Marcel Mouloudji (zpěvák), Jacques Derives (lékař de Roubaix), Léon Walther (notář Denizot), Max Dejean (hostinský), Michel Nastorg (řemeslník), Louiguy (sám sebe)
 
 
scénář:
Sacha Guitry
 
 
kamera:
Jean Bachelet, René Ribault
 
 
hudba:
Louiguy
 
 
střih:
Raymond Lamy
 
 
zvuk:
Tony Leenhardt
 
 
asistent režie:
François Gir
 
 
výprava:
Aimé Bazin
 
 
producent:
Simon Barstoff
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.