Život je pes (1933)

Život je pes
79 %
 
 

Další název: Life Is a Dog

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 1.12.1933        
    Délka: 87 min.
„...ale láska dokáže nemožné. O neuvěřitelných příhodách zneuznaného skladatele.“
POZOR SPOILER

Viktor Honzl se váží na veřejné váze. Přitom má pracovat, chodí totiž s reklamou. No, a pro to vážení je propuštěn. Hledá si práci jinou, ale neuspěje. Viktor myslí i na sebevraždu, ale pohled z okna jej od toho odradí. A tak mu přijde vhod nabídka pána na refýži tramvaje, který mu nabízí peníze, jako revanš za nedopalek na botě. Viktor jde pak do hudebního vydavatelství, kde spatří svůj životní osud, totiž dceru majitele Evu. Druhý den obdrží od neznámého další bankovku, ale protože dluží za nájem, musí vozit pana domácího v kolečkovém křesle. Další den mu neznámý sdělí, že peníze jsou falešné a dá mu další. On je sice zahodí, ale poctivý nálezce mu je vrátí a chce nálezné. Bankovku rozmění právě v onom vydavatelství. Viktor tam vyšle svého komplice, který jako hledá podle nápěvu nějakou skladbu. Viktor uhodne, která to je, a hned je zaměstnán. Jenže chce taky Evu, a tak se musí odmaskovat, neb v prodejně dělá staršího strýce s knírem a brýlemi. No, nakonec se mu povede Evu sbalit. Do toho přijíždí Evina starší sestra Helena. Ta se s Viktorem seznámí a ihned na něj políčí. A tudíž s ní musí Viktor, jako strýček, absolvovati veškeré koncerty. A i nadále musí hráti dvojí úlohu. Někdy je to velmi obtížné. Hlavně když sdělí Helence, že je strýček nemocen, a ona jej běží navštíviti. Nu, alespoň si přitom Viktor - strýček připraví cestu ke svatbě. A podaří se to. Nastává den svatební, a to hned nadvakrát, protože strýček si má bráti Hlenku, a Viktor Evu. Zdá se, že tento den bude obnášet spoustu zajímavých prvků.  Autor: Pitryx

režie:
Martin Frič
 
 
hraje:
Hugo Haas (skladatel Viktor Honzl / profesor Alfred Rokos), Theodor Pištěk (Hynek Durdys, majitel nakladatelství), Adina Mandlová (Eva, Durdysova mladší dcera), Světla Svozilová (Helena, Durdysova starší dcera), Ferdinand Hart (penězokaz Ralph Morrison), Alois Dvorský (pan domácí), Jarmila Šmídová (pokladní), Jára Kohout (muž kupující gramodesku), Václav Menger (tajný), Přemysl Pražský (penězokaz), Ada Karlovský (host na zásnubách), Robert Ford (host na zásnubách), Béďa Pražský (prodavač Pepík), Josef Waltner (pokladník v hudebninách), Jiří Hron (úředník v hudebninách), František Jerhot (strážník), Antonín Hodr (majitel konfekce Netušil), Karel Český (zákazník v hudebninách), Antonín Kubový (montér), František Malý (sluha), Běla Horská (host), Gustav Čech (zákazník v hudebninách), Marie Hodrová (žena majitele konfekce Netušila)
 
 
námět:
Hugo Haas
 
 
scénář:
Hugo Haas, Martin Frič
 
 
kamera:
Václav Vích
 
 
hudba:
Pavel Haas (+ píseň To nevadí), Ludwig van Beethoven (archivní: převzatá Symfonie č.9 d moll, převzatá Symfonie č.3 Es dur (Eroica))
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
střih:
Martin Frič
 
 
zvuk:
Bedřich Poledník
 
 
zpěv:
Hugo Haas
 
 
text písně:
Hugo Haas
 
 
vedoucí výroby:
Josef Stein
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.