Život a dílo skladatele Foltýna (1992) [TV hra]

Život a dílo skladatele Foltýna
55.7 %
 
 
    Žánr: drama / tragédie
    Země: Československo
    Délka: 82 min.
„Viktor Preiss v dramatu chorobné ctižádosti. Podle románu Karla Čapka napsal František Pavlíček.“
Tragický osud člověka posedlého vášní umělecky tvořit. Nedostává se mu talentu ani vzdělání, dopouští se krádeže hudebních motivů, jen aby splnil to, co si jako sedmnáctiletý předsevzal - složit operu. To je příběh nedokončeného posledního díla Karla Čapka. Sedm postav podává subjektivní svědectví o tom, kdo byl hudební skladatel Bedřich Foltýn. Od citově sympatických svědectví pokračuje tato škála až k naprostému odhalení jeho podvodnosti, šarlatánství a nečestnosti. Čapkův mistrovský portrét však zároveň zahrnuje i hluboce lidské pochopení hrdiny a jeho touhu stvořit něco krásného. To činí z Foltýna jednu z nejzajímavějších a v dobrém smyslu nejvíce rozporuplných postav moderní literatury. Čapkův Foltýn je z rodu věčných znovu se vracejících dramatických námětů o konfliktu talentu s netalentem, profesionality s diletantismem, povolanosti s parazitismem všeho druhu. Není divu, že se takové téma vrací, že je stále aktuální, třebaže se s objevením Amadea stalo dokonce tématem patřičně módním. Čapkova nedokončená próza jako by příznačně vyjadřovala i věčnou nedokončenost tohoto sváru a také mnohoznačnost jeho pohledů a chápání, což ostatně naplno využívá i televizní scenář Františka Pavlíčka.
Viktor Preiss, představitel titulního hrdiny, před televizní premiérou na počátku roku 1993 řekl: "Herec mívá tendenci svou figuru obhájit, dělat jí alibi, zázemí k plnému pochopení. Snažíme se s režisérem Pavlem Hášou, aby Foltýna divák třeba i politoval, přestože Foltýn podniká snad až sisyfovskou práci - od úplatků až po skutečné kumštýřské snažení."

režie:
Pavel Háša
 
 
hraje:
Viktor Preiss (skladatel Bedřich Foltýn), Jana Preissová (Karla, Foltýnova žena), Martin Růžek (Mašek, otec Karly), Blažena Holišová (Mašková), Lenka Skopalová (Jitka), Jaroslav Kepka (Trojan), Marek Eben (student Ambrož), Otto Rošetzký (Mikeš - Fatty), Martin Zounar (student Láďa Procházka), Josef Abrhám (Molenda), Petr Čepek (klavírista Kanner), Valerie Zawadská (Judita), Radovan Lukavský (dirigent Dohnal), František Němec (advokát Horák), Petr Pelzer (Dr. Petrů), Marcel Vašinka (Kupecký), Roman Hemala (Strauss), Miloš Rozhoň (agent pohřebního ústavu), Jaroslava Brousková (role neurčena), Jiří Havel (role neurčena), Blanka Vikusová (role neurčena), Martin Stránský (role neurčena), Vítězslav Jirsák (role neurčena), Rudolf Pellar (role neurčena), Dana Morávková (role neurčena)
 
 
námět:
Karel Čapek (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
František Pavlíček
 
 
kamera:
Petr Polák
 
 
hudba:
Petr Mandel, Jiří Svoboda (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Miloš Ditrich (výtvarník scény)
 
 
kostýmy:
Libuše Pražáková (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Ondřej Pechar, Jiří Friedrich (střih záznamu), Jiří Fišer (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Václav Seyček
 
 
II. kamera:
Miloš Horák, Ivan Mikita, Ivan Rybák
 
 
masky:
Josef Borovička, Zuzana Báťková
 
 
dramaturgie:
Bohumila Zelenková
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Jana Brávková
 
 
asistent režie:
Ivana Soukupová
 
 
asistent kamery:
Miroslav Hurt
 
 
pomocná režie:
Kateřina Housková
 
 
spolupráce:
Miroslava Pletichová, Jan Hever, Lukáš Máslo, Karel Zach, Petr Ambrož, Jan Klouza
 
 
vedoucí výroby:
Jiřina Pokorná-Makoszová
 
 
skript:
Zdena Froncová
 
 
vedoucí přenosového vozu:
Pavel Losman (přenosový vůz PV 11)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.