Živá mrtvola (1952)

Živá mrtvola (Živoj trup)
90 %
 
 

Živoj trup

Další název: Живой труп, The Living Corpse, Zhivoy trup

    Žánr: drama
    Země: SSSR
Film vznikl natočením divadelní hry Lva Nikolajeviče Tolstého, kterou uvedlo na svojí scéně Puškinovo Leningradské státní divadlo.

Ruský šlechtic Fjodor Vasiljevič Protasov se nemůže smířit s pokrytectvím, které jej na každém kroku provází. Zvláště pro jeho společenskou vrstvu je život v přetvářce přímo typický. Protože náš hrdina je neschopný bojovat proti společenskému nešvaru, chopí se sklenky a začne pít. Odejde z domova a postupně upadá. Chování Protasova podporuje sbližování jeho manželky Lízy s dlouholetým rodinným přítelem Viktorem Kareninem. Ti jen těžko snáší lži a ponížení spojené s blížícím se rozvodovým řízením. Fjodor se to dozví a nainscenuje svoji vlastní sebevraždu. Tímto fingovaným odchodem ze života se chce navždy odpoutat od svojí rodiny. Líza se smíří se „smrtí“ manžela a stane se ženou Viktora Karenina.

Pouze náhoda zapříčinila to, že se odhalí skutečnost, že Fjodor Protasov je naživu. Líza dostane předvolánku k soudu, ve které se má řešit její obvinění z dvojmužství. A tady přijde ke slovu „živá mrtvola“ Protasov. Chce zastavit hloupou a nepravdivou komedii, kterou by tento proces přinesl senzacechtivému obecenstvu a tím ušetřit ponižování nevinných lidí…zastřelí se!  Autor: Asmodej

režie:
Vladimír Vengerov
 
 
hraje:
Nikolaj Simonov (Fjodor Protasov), Galina Injutina (Jelizaveta Andrejevna Protasova), Jelizaveta Time (Anna Pavlovna), Klavdija Trofimova (Saša), Alexandr Dubenskij (Viktor Michajlovič Karenin), Jakov Maljutin (kníže Abrezkov Sergej Dmitrijevič), Olga Lebzak (cikánka Máša), Konstantin Adaševskij (Afrjomov), Alexandr Čekajevskij (Ivan Petrovič Alexandrov), Michail Jekatěrininskij (Petuškov), Alexandr Kirejev (Artěmjev), Bruno Frejndlich, Gennadij Mičurin (Petrušin), Jelizaveta Žicharjova (Anna Karenina)
 
 
námět:
Lev Nikolajevič Tolstoj (divadelní hra "Živá mrtvola" (Živoj trup, 1900))
 
 
kamera:
Jevgenij Šapiro
 
 
výprava:
Semjon Malkin
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.