Ženy na rozcestí (1959)

Ženy na rozcestí (Imitation of Life)
70 %
 
 

Imitation of Life

    Žánr: drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 125 min.
„Dvě matky, jedna bílá, druhá černá, čelí problémům, které mají se svými dcerami.“
Podle románu Fannie Hurstové natočil v roce 1959 režisér Douglas Sirk příběh dvou ovdovělých žen rozdílné barvy pleti, které se snaží dobře vychovat své dcery. Jedná se o remake stejnojmenného filmu z roku 1934, ale příběh byl pozměněn.

Lana Turnerová hraje Loru Meredithovou, bělošku, jejímž snem je stát se úspěšnou herečkou. Aby se mohla věnovat kariéře, přijme jako chůvu pro svou šestiletou dceru Susii černošku Annie Johnsonovu, která má téměř stejně starou dceru Sarah Jane. Lora se stává úspěšnou broadwayskou hvězdou, jeden hit střídá druhý, přijímá i nabídku na prestižní roli v italském filmu a odlétá točit do Evropy. To vše ale za cenu rozpadu mileneckého vztahu a odcizení své dcery, která vídá častěji chůvu než svou matku. Naopak Annie věnuje své dceři Sarah Jane veškerou lásku, přesto zažije hodně bolesti a zármutku. Sarah Jane má totiž světlou pleť, před spolužáky svou rasu zapírá a snaží se vydávat za ´bílou´. Od matky a svého dětství se odvrací, najde si přátele mezi ´bílými´ a uteče z domova.

Snímek se stal čtvrtým nejúspěšnějším filmem roku 1959 a zůstal nejúspěšnějším filmem studia Universal až do uvedení Letiště v roce 1970. Susan Kohnerová a Juanita Mooreová byly nominovány na Oscara a Zlatý glóbus za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, Susan Kohnerová Zlatý glóbus i získala. Režisér Douglas Sirk byl nominován na cenu od Sdružení amerických režisérů, film sám obdržel cenu Zlatého Laurela. Jednu z rolí – sólistku kostelního sboru - si zahrála i pěvecká hvězda gospelu Mahalia Jackson.  Autor: Veronika42

režie:
Douglas Sirk (.)
 
 
hraje:
Lana Turner (Lora Meredithová), John Gavin (Steve Archer), Sandra Dee (Sussie), Susan Kohner (Sarah Jane), Robert Alda (Allen Loomis), Dan O'Herlihy (David Edwards), Juanita Moore (Annie Johnsonová), Bess Flowers (Geraldine Mooreová), Karin Dicker (Sarah Jane, 8 let), Terry Burnham (Susi, 6 let), Lee Goodman (fotograf), Troy Donahue (Frankie), Sandra Gould (Annette), Joel Fluellen (ministr), Jack Weston (Tom), Peg Shirley (Fay), Billy House (tlustý muž na pláži), Ann Robinson (revuální tanečnice)
 
 
námět:
Fannie Hurst (román (1933))
 
 
scénář:
Eleanore Griffin, Allan Scott
 
 
kamera:
Russell Metty
 
 
hudba:
Frank Skinner, Henry Mancini
 
 
kostýmy:
Bill Thomas, Jean Louis (pro Lanu Turnerovou)
 
 
střih:
Milton Carruth
 
 
výprava:
Alexander Golitzen, Richard H. Riedel
 
 
producent:
Ross Hunter
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.