Ženy Charty 77 (2007) [TV cyklus]

Obrázek není k dispozici.
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Délka: 15 min., 10 dílů
„Dokumentární cyklus o ženách, které si za totalitního režimu zvolily život v disentu.“
Zina Freundová
První díl cyklu Ženy Charty 77 je věnován Zině Freundové, která prohlášení Charty 77 podepsala v roce 1976. Následovalo vyloučení ze studia těsně před jeho ukončením a řada nekvalifikovaných profesí: bývalá studentka perštiny myla schody a pracovala jako servírka. Patřila k nejaktivnějším postavám českého disentu. Společně s Janem Rumlem obhospodařovala distribuční síť INFOCHU (informace o Chartě) a byla členkou VONSU (Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných). V dokumentu Terezy Svěrákové uvidíme i Jan Rumla a Petrušku Šustrovou.

Drahomíra Šinoglová
Druhý díl cyklu Ženy Charty 77 je věnován osudu v mnoha ohledech netypickému. Režisérka Alena Hynková v něm zúročila své setkání s Drahomírou Šinoglovou, ženou žijící v malé zapadlé obci poblíž Znojma. Jediným "proviněním" Drahomíry Šinoglové bylo poslouchání rozhlasové stanice Svobodná Evropa, která ji a jejího manžela přivedla na myšlenku půjčit si od spisovatele Pavla Kohouta knihy, které nesměly vycházet. Tento čin manželů Šinoglových měl dalekosáhlé následky... Příběh Drahomíry Šinoglové se v určitých momentech prolíná s příběhem Věry Roubalové, jíž bude věnován následující díl cyklu.

Věra Roubalová
Ve třetím díle cyklu Ženy Charty 77 máme možnost poznat Věru Roubalovou, která Chartu podepsala v roce 1977 společně se svým manželem. Žena s židovskými kořeny, která vychovala čtyři děti a která se dnes zabývá psychoterapií a prací s uprchlíky, s námi sdílí nejintimnější a zlomové okamžiky svého života v dokumentu Olgy Sommerové.

Anna Šabatová
"Charta byla geniální v tom, že měla hrozně jednoduché principy, schopnost se domlouvat. Za celých třináct let nedošlo k žádnému rozkolu, byly tam zastoupeny všechny základní myslitelné proudy politické, ale i kulturní a generační," říká Anna Šabatová, které je věnován čtvrtý díl cyklu Ženy Charty 77. Manželka Petra Uhla, která se stala mluvčí Charty v roce 1986, popisuje svůj postoj k životním událostem, které byly důsledkem její odvážné volby. Dozvíme se také podrobnosti o vydávání INFOCHU - časopisu informujícího o Chartě 77, mimo jiné prostřednictvím unikátních archivních záběrů. Režie se tentokrát ujala Marie Šandová.



Libuše Šilhánová
Pátý díl cyklu Ženy Charty 77 představí Libuši Šilhánovou, která Chartu podepsala v prosinci 1976 společně se svým manželem. Následoval bezpočet groteskních i dramatických situací při domovních prohlídkách a také nutnost naučit se uživit rodinu manuální profesí. Jako pletařka však nakonec získala velkou zručnost... V dokumentu Aleny Hynkové uvidíme také Jiřinu Šiklovou a Věňka Šilhána.

Tereza Boučková
Šestý díl cyklu Ženy Charty 77 je věnován Tereze Boučkové, spisovatelce, která začala publikovat po revoluci a svojí prvotinou Indiánský běh se zařadila mezi výrazné osobnosti české literatury. Dceru Pavla Kohouta zpočátku politika vůbec nezajímala. Zajímalo ji divadlo, lyžování a hudba. Narazila však kvůli svému otci - nevzali ji na gymnázium, ani na DAMU, a tak se vydala na disidentskou dráhu, aby měla problémy kvůli sobě, a ne kvůli někomu jinému. Tereza Boučková v dokumentu Kamily Vondrové o době před revolucí říká: "Ta doba mi dala důletou věc: pocit, že mám svůj život ve svých rukou a že jsem jako člověk uspěla sama před sebou."

Kamila Bendová
Kamila Bendová, portrétovaná osobnost ze sedmého dílu cyklu Ženy Charty 77, nechtěla v mládí mít děti, aby se mohla plně věnovat matematice. Matematičkou se stala, ale s Václavem Bendou navzdory svým předsevzetím založila početnou rodinu - nyní je dokonce patnáctinásobnou babičkou. Oporou celé rodině během disidentského života byla víra. Kamila Bendová v dokumentu Dagmar Smržové odkrývá další aspekty života v disentu a také života v dlouholetém pevném manželství.

Alena Kumprechtová
Osmý díl cyklu Ženy Charty 77 je věnován Aleně Kumprechtové, která se do prostředí disentu dostala díky svému sňatku s jedním z prvních signatářů Charty 77 Martinem Paloušem. Sama Chartu podepsala až v roce 1984 a vystřídala řadu nekvalifikovaných profesí. Musela čelit vydírání STB, která ji nutila podepsat spolupráci pod pohrůžkou, že její syn bude umístěn do dětského domova... V dokumentu Terezy Svěrákové uslyšíme i názory zmíněného syna Jakuba.

Jana Hlavsová
Devátý díl cyklu Ženy Charty 77 je věnován Janě Hlavsové, matce dvou dětí a vdově po Mejlovi Hlavsovi - zakladateli legendární skupiny The Plastic People of the Universe. Proces s touto skupinou byl v roce 1976 podnětem k sepsání Charty 77. Obraz života Jany Hlavsové v tomto díle dokreslují i výpovědi její matky Dany Němcové a její dcery Madlenky Hlavsové.
Režie dokumentu o životě ženy, která vyrostla v prostředí undergroundu a Chartu podepsala ve svých dvaceti letech, se ujala mladá dokumentaristka Olga Špátová.

Zdena Tominová
Poslední díl cyklu Ženy Charty 77 je věnován Zdeně Tominové, jedné z nejvýraznějších postav československého disentu. Žena, která byla mluvčí Charty 77 v roce 1979 a musela se vyrovnávat s emigrací do Velké Británie, bilancuje v dokumentu Aleny Hynkové životní ztráty a nálezy související s jejím vnitřně nepokřiveným postojem. Životní příběh Zdeny Tominové zahlédneme zároveň i z úhlu pohledu jejího syna Marka.

režie:
Tereza Svěráková (díl Zina Freundová, Alena Kumprechtová), Alena Hynková (díl Drahomíra Šinoglová, Libuše Šilhánová, Zdena Tominová), Olga Sommerová (díl Věra Roubalová), Marie Šandová (díl Anna Šabatová), Kamila Vondrová (díl Tereza Boučková), Dagmar Smržová (díl Kamila Bendová), Olga Malířová Špátová (díl Jana Hlavsová)
 
 
scénář:
Tereza Svěráková (díl Zina Freundová, Alena Kumprechtová), Alena Hynková (díl Drahomíra Šinoglová, Libuše Šilhánová, Zdena Tominová), Olga Sommerová (díl Věra Roubalová), Marie Šandová (díl Anna Šabatová), Kamila Vondrová (díl Tereza Boučková), Dagmar Smržová (díl Kamila Bendová), Olga Malířová Špátová (díl Jana Hlavsová)
 
 
kamera:
Jiří Chod (díl Zina Freundová), Pavel Berkovič (díl Zina Freundová), Vlastimil Hamerník (díl Drahomíra Šinoglová, Libuše Šilhánová, Tereza Boučková, Zdena Tominová), Olga Malířová Špátová (díl Věra Roubalová, Jana Hlavsová), Zdeněk Zvonek (díl Anna Šabatová), Vratislav Damborský (díl Libuše Šilhánová), Tomáš Svoboda (díl díl Kamila Bendová), Martin Schinabek (díl Alena Kumprechtová), Petr Hykš (díl Zdena Tominová)
 
 
hudba:
Václav Fiala (huedbní režie - díl Anna Šabatová), The Plastic People of The Universe (díl Anna Šabatová, Jana Hlavsová), Eva Javůrková (hudební režie - díl Tereza Boučková), Antonín Dvořák (díl Jana Hlavsová)
 
 
střih:
Alice Nussbergerová (díl Zina Freundová, Drahomíra Šinoglová, Libuše Šilhánová, Alena Kumprechtová, Zdena Tominová), Jakub Voves (díl Věra Roubalová), Štěpán Nepraš (díl Anna Šabatová), Blanka Kulová (díl Tereza Boučková), Krasimíra Veličková (díl Kamila Bendová), Miloš Krejcar (díl Jana Hlavsová)
 
 
zvuk:
Vladimír Ešner (díl Zina Freundová, Drahomíra Šinoglová, Anna Šabatová, Libuše Šilhánová, Alena Kumprechtová, Zdena Tominová), Miroslav Šimčík (díl Věra Roubalová, Tereza Boučková, Kamila Bendová, Jana Hlavsová), Tomáš Kubec (mix zvuku - díl Jana Hlavsová)
 
 
vedoucí produkce:
Dagmar Stehlíková
 
 
produkce:
Dagmar Wagnerová
 
 
dramaturgie:
Veronika Sobková, Darja Macáková (šéfdramaturg)
 
 
producent:
Anna Becková (šéfproducentka)
 
 
účinkuje:
Zina Freundová, Drahomíra Šinoglová, Věra Roubalová, Anna Šabatová, Libuše Šilhánová, Tereza Boučková, Alena Kumprechtová, Jana Hlavsová, Dana Němcová (díl Jana Hlavsová), Madlenka Hlavsová (díl Jana Hlavsová), Zdena Tominová
 
 
autor projektu:
Tereza Svěráková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.