Žena, která ví co chce (1934)

Žena, která ví co chce
57.5 %
 
 

Další název: Eine Frau, die weiss, was sie will; A Woman Who Knows What She Wants

    Žánr: komedie
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 17.8.1934        
    Délka: 85 min.
"Žena, která ví co chce" byl film na tehdejší české poměry neobvykle dobré úrovně, pokud šlo o solidní režii, tak i o výpravu, která byla jistě dost nákladná a ve které se herci i herečky nenuceně pohybovali. Film byl prost jakéhokoliv obhroublého "pepíkovského" chování, kterým byly filmy často zapleveleny.

Představitelka hlavní role Markéta Krausová dostala těžkou úlohu, vezmeme-li, že její role byla vlastně napsaná pro slavnou berlínskou subretu Fritzi Massaryovou, která v této operetě Oskara Strausse slavila své úspěchy. Ale naše herečka se tenkrát do své role dokonale vžila a podala svou umělkyni, obětující vášni pro divadelní slávu manželství, mateřskou lásku, se zdrženlivostí, jež i ve svém poměrně mladistvém zjevu (Markéta Krausová byla velmi hezká žena) zachovala dojem ženy vyzrálé a matky dospívající dcery, kterou s temperementem zamilované žáby zahrála okouzlující "barbie" Truda Grösslichtová.

Z mužských rolí upozornil Vladimír Borský, že je více doma v chtěné groteskní komice, než v té nechtěné, což byly role milovníků. Ve filmu se dobře předvedl nestrojenou hrou nový začínající milovník Franta Paul, kterému na milovnické zaškatulkování scházela trošku postava a mužnější výraz. Děj filmu osciluje mezi dramatem a veselohrou. Žena - herečka za vidinou herecké slávy opouští milujícího manžela a dítě a shledává se s nimi až po létech zrovna včas, aby od podobného poblouznění uchránila svoji dceru. Režii měl Václav Binovec, film byl provázen hudbou Oskara Strausse, která ještě tento snímek o nějaký stupeň účinku na diváky pozvedla. Film se též zároveň natáčel v německé verzi.  Autor: Asmodej

režie:
Václav Binovec
 
 
hraje:
Markéta Krausová (Manon Cavallini), Jiří Steimar (manžel Manon Cavallini), Truda Grosslichtová (Věra), Růžena Šlemrová (Babetta), František Paul (tajemník), Zvonimir Rogoz (konzul), Vladimír Borský (tajemník Jan Rožek), Karel Třešňák (dr. Stejskal), Antonín Holzinger (impresário), Věra Ferbasová (stenotypistka), Josef Kotalík (kancelářský sluha), Josef Zezulka (sekretář divadla), F. X. Mlejnek (reportér), Alois Dvorský (reportér), Karel Postranecký (reportér), Jarmila Holmová (reportérka), Přemysl Pražský (inspicient), stáňa Vítková (komorná), Vladimír Pospíšil-Born (dov Cervantes), Bonda Szynglarski (taneční mistr), František Kreuzmann (režisér), Antonín Jirsa (kulisák), Jan W. Speerger (vrátný v hotelu), Josef Waltner (recepční v hotelu), František Beranský (oponář), René Kubínský (dirigent), Felix Kühne (diplomat v divadle), Filip Balek-Brodský (diplomat v divadle), Jan Lažanský (komorník), Mario Karas (host na večírku), Ladislav Desenský (host na večírku), Marie Oliaková (host na večírku), Bohdan Lachman (host na večírku), Luigi Hofman (host na večírku)
 
 
námět:
Oscar Straus (opereta)
 
 
scénář:
Vilém Werner, Jarka Mottl
 
 
kamera:
Jan Stallich, Otto Heller
 
 
hudba:
Oscar Straus
 
 
výprava-architekt:
Guido Lagus, Rudolf Wels
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Bedřich Poledník
 
 
vedoucí produkce:
František Jerhot
 
 
zpěv:
Truda Grosslichtová, Markéta Krausová
 
 
text písně:
Jarka Mottl, Karel Melíšek
 
 
choreografie:
Marta Aubrechtová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.