Země dešťového stromu (1957)

Země dešťového stromu (Raintree County)
65 %
 
 

Raintree County

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 168 min.
„Romantický mladík sní o tom, že nalezne bájný dešťový strom, který přináší štěstí…“
Mladý a romantický John (Montgomery Clift) se v době americké občanské války seznámí s krásnou jižankou Suzannou (Elizabeth Taylorová) a zamiluje se do ní. Vezmou se, ale jejich manželství se nevyvíjí nejšťastněji. Suzanna, která prožila traumatizující dětství, trpí psychickou nevyrovnaností, a navíc válka nepřispívá k harmonickému vztahu. Ani John, ani Suzanna se nedokáží přenést přes úskalí svých rozdílných povah a původu. Suzanna propadá depresím a chorobným představám, které nakonec vyvrcholí její sebevraždou.

Společnost MGM se pokusila navázat tímto jižanským eposem na fenomenální úspěch filmu Jih proti Severu. Přes velké náklady skončil 169 minutový film režiséra Edwarda Dmytryka finančním neúspěchem. V té době, v padesátých letech, bylo publikum ve Státech jiné, než před dvaceti lety, spíše zaměřené na realistická díla nebo fantastické náměty.  Autor: curil

režie:
Edward Dmytryk (.)
 
 
hraje:
Elizabeth Taylor (Susanna Drakeová), Montgomery Clift (John Wickliff Shawnessy), Eva Marie Saint (Nell Gaitherová), Nigel Patrick (Prof. Jerusalem Webster Stiles), Lee Marvin (Orville Flash Perkins), Rod Taylor (Garwood B. Jones), Agnes Moorehead (Ellen Shawnessyová), Walter Abel (T.D. Shawnessy), Jarma Lewis (Barbara Drakeová), Tom Drake (Bobby Drake), Rhys Williams (Ezra Gray), Russell Collins (Niles Foster), DeForest Kelley (Jižanský úředník), Isabelle Cooley (Soona)
 
 
námět:
Ross Lockridge (román (1948))
 
 
scénář:
Millard Kaufman
 
 
kamera:
Robert Surtees
 
 
hudba:
Johnny Green
 
 
kostýmy:
Walter Plunkett
 
 
střih:
John D. Dunning
 
 
zvuk:
Van Allen James
 
 
produkce:
David Lewis
 
 
zvláštní efekty:
Warren Newcombe
 
 
masky:
William Tuttle, Sydney Guilaroff (účesy)
 
 
fotograf:
Robert Willoughby
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.