Željesboj (2011) [TV film]

Željesboj (Der Eisenhans)
60.7 %
 
 

Der Eisenhans

Další název: Železný Ján (SK)

    Žánr: pohádka / fantasy / rodinný
    Země: Spolková republika Německo / Rakousko
    Délka: 80 min.
„Malý princ osvobodí Železného Jana z vězení, který ho pak učí, jak přežít v divočině a neztratit se ve světě.“
V jednom království žil v hlubokém lese divý muž, říkali mu Železný Jan. Chránil před pytláky lesní zvěř, ale král na něj vypsal odměnu, protože se domníval, že je Železný Jan vrah lidí. Jednoho dne se podařilo Černému rytíři Železného Jana chytit a odvlekl ho v poutech na královský dvůr. Tam Jana uvrhli do vězení. Malému princovi Johanessovi ale bylo divého muže líto, tajně mu nosil jídlo a spřátelil se s ním. Nakonec ho z vězení pustil a odešel s ním do lesa učit se tajům přírody. Johaness dostal za úkol hlídat zlatou studánku, díky které si pozlatil prsty a prameny vlasů. Když Johaness dospěl, Železný Jan ho poslal do světa. Princ si našel práci v královské kuchyni, poté jako zahradník. V zahradě ho spatřila princezna, zrovna když měl sundanou čepici. Viděla jeho zlaté vlasy a hned se do něj zamilovala. Každý den jí Johaness nosil čerstvou kytici květin. Království se ale ocitlo v nebezpečí, na hranicích stála vojska Černého rytíře. Johannes se obrátil o pomoc k Železnému Janovi a dostal od něj krásného koně, zbroj a také oddíl kouzelných rytířů. Johanesse čeká závěrečná bitva, musí zachránit království a získat ruku milované princezny.

Zdroj: Nova

režie:
Manuel Siebenmann
 
 
hraje:
Laurence Rupp (Johannes), Paula Schramm (princezna), Michael Mendl (Železný Jan (Eisenhans)), André Hennicke (černý rytíř), Marion Mitterhammer (královna), Karl Fischer (kuchař), Alexander Jagsch (majordomus), Bernd Jeschek (druhý král), Wolfgang S. Zechmayer (rytíř), Mareike Seidl (chůva), Christoph von Friedl (válečník), Harry Lampl, Gerhard Liebmann, Michael Menzel, Cornelius Obonya, Jevgenij Sitochin, Johann Adam Oest (král), Leopold Conzen (Johannes (dítě)), Samuel Jung (syn zahradníka), Erec Ortmann (voják), Eva Maria Neubauer, Martin Oberhauser
 
 
námět:
Jacob Grimm (pohádka „Der Eisenhans" z Kinder- und Hausmärchen, 2. díl (1815)), Wilhelm Grimm (pohádka „Der Eisenhans" z Kinder- und Hausmärchen, 2. díl (1815))
 
 
scénář:
Rudolf Herfurtner
 
 
kamera:
Hermann Dunzendorfer
 
 
hudba:
Christine Aufderhaar
 
 
výprava-architekt:
Rudolf Czettel
 
 
kostýmy:
Zizi Lehner
 
 
zvuk:
Sven Mevissen, Ralph Jansen, Roman Schwartz
 
 
masky:
Renate Bauer
 
 
asistent režie:
Mathias Schnelting
 
 
asistent kamery:
Gerrit Armonies (první asistent)
 
 
fotograf:
Petro Domenigg
 
 
producent:
Götz Brandt (ZDF), Golli Marboe, Bernadette Schugg, Thomas Teubner, Irene Wellershoff (ZDF)
 
 
kaskadér:
Peter Hric, Monika Fišerová, Roman Jankovič, Stanislav Satko
 
 
rekvizity:
Günther Gutermann, Peter Kreiller
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.