Žebrácká opera (1971) [TV inscenace]

Žebrácká opera
60 %
 
 
    Žánr: adaptace
    Země: Československo
INFORMACE: Příběh lásky dvou žen k slavnému lupiči, slavná komedie anglického dramatika Johna Gaye.
Televizní inscenace byla natočena v Československé televizi v roce 1971 podle divadelního představení Disku absolventů 4. ročníku herectví DAMU(1968-1972, vedoucí ročníku Vítězslav Vejražka).

Anglický dramatik John Gay (1685-1732) byl ve své době velice uznávaným básníkem, tvůrcem operních libret a autorem několika her, z nichž je nejslavnější Žebrácká opera.

Dalšími aktéry jsou zloději, prostitutky, překupníci, prodejný správce věznice atd. Gay vytvořil duchaplnou parodii, nejen na strnulé umělecké konvence své doby, ale i na vyžilou italskou operní manýru. Jeho hra je však především skvělou satirou na společenské mravy a politické poměry. Všechny její postavy totiž dávají své otrlosti, vulgaritě a pochybným zásadám vnější formu galantnosti a noblesy. V jejich počínání se pak zobrazují způsoby a počínání vládnoucích vrstev.
Jan J. Vágner

režie:
Otakar Kosek (divadelní i televizní inscenace)
 
 
hraje:
Kateřina Macháčková (Polly Peachum), Jiří Lábus (Macheath), Ivan Řehák, Jiří Kvasnička (Ben Budge), Jan J. Vágner (Jack), Zuzana Hodková, Tomáš Töpfer, Jiří Wohanka, Pavel Havránek (p. Peachum), Hynek Pech (Ned Nimming), Zuzana Ondrouchová (pí. Peachum), Eva Hudečková (Lucy Lockit), Michaela Mišková (pí. Coaxer), Eva Vosková (Betty Doxy), Jaroslava Brousková (Suky Taudry)
 
 
námět:
John Gay
 
 
hudba:
Ladislav Egert (a úprava)
 
 
kostýmy:
Jana Budíková
 
 
choreografie:
Eva Kröschlová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.