Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský (1999)

Zdravý nemocný Vlastimilený Brodský
76.4 %
 
 
    Žánr: dokument
    Země: Česká republika
    Premiéra v ČR: 22.4.1999        
    Délka: 88 min.
„Ctitel tanečního mistrovství Freda Astaira, který závidí malířům jejich tvůrčí svobodu, vypráví o sobě, svých filmech, spolupracovnících, zvědavosti i systematických přípravách na smrt.“
"První rovinu filmu - tu nejdůležitější - vytvoří ukázky ze snímků a televizních inscenací, kde hrál. Vedle sekvencí z děl vpravdě legendárních by se mohly objevit i věci nečekané, speciální... Důležitý bude osobní vztah pana Brodského k jednotlivým filmům, rolím či scénám. Překvapivé detaily, vysvětlivky, či ironické poznámky budou tmelem a kořením střihové skladby", uvedl v autorské explikaci svého záměru Ondřej Havelka.
Lze právem říci, že jej beze zbytku naplnil. Střihový dokument o největším a ve svém soukromí velice svérázném žíjícím českém herci je pozoruhodnou mozaikou vzpomínek, moudrých i úsměvných postřehů, charakteristik i sebeironizujících bonmotů, vztahujících se především k vlastní, nesmírně bohaté a obsáhlé herecké práci. Ondřej Havelka provokuje "Bróďu" k vyprávění pečlivým výběrem ukázek, zčásti dávno zapomenutých, které jemu i divákům předkládá často v nečekaných spojeních. Kombinuje je s dotáčkami zčásti dokumentaristckými, zčásti záměrně stylizovanými. A tak se s Vlastimilem Brodským setkáme nejen na jeho nádhrné chalupě či na scéně Divadla na Vinohradech, ale i jako s "ležícím - spícím husitou" v bizarní kulise Maroldova Panoramatu bitvy u Lipan. Celovečení filmový debut herce, zpěváka a divadelního režiséra Ondřeje Havelky je zkrátka stejně originální jako umělec a člověk Vlastmil Brodský.

režie:
Ondřej Havelka
 
 
hraje:
Vlastimil Brodský (sebe), Ondřej Havelka (sebe)
 
 
námět:
Pavel Melounek
 
 
scénář:
Ondřej Havelka, Kateřina Lírová
 
 
kamera:
Kristián Hynek
 
 
hudba:
Svatopluk Havelka, Michal Pavlíček (spolupráce), Melody Makers (spolupráce)
 
 
střih:
Zdenek Patočka
 
 
zvuk:
Tomáš Jelínek
 
 
vedoucí produkce:
Zora Kaslová
 
 
produkce:
Jiří Pomeje, Pavel Melounek, David Prudký, Marek Brodský, Ondřej Šrámek, Vlastimil Ježek
 
 
dramaturgie:
Kateřina Lírová (filmových ukázek), Pavel Melounek, Ondřej Šrámek
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.