Zázrak (1991)

Zázrak (The Miracle)
50 %
 
 

The Miracle

    Žánr: drama
    Země: Velká Británie / Irsko
    Délka: 97 min.
„Původně chtěli jen ubít nudu a užít něco málo zábavy. Ale později jim vymyšlené příběhy začaly přerůstat přes hlavu. Ukázala se totiž jejich pravdivá podstata.“
Renomovaný režisér se tentokrát nechal mírně inspirovat velkorozpočtovými hollywoodskými filmy (We´re No Angels; High Spirits). Zázrak má skrovnější rozsah. Děj se odehrává v Dublinu, Bray a County Wicklow. Příběh začíná jasnými a veselými obrazy, ale pak rychle potemní, když se do nevinné hry dvou teenagerů zamíchají emoce z minulosti jednoho z nich. Literáně talentovaná Rose a její prostoduchý přítel Jimmy tráví čas letních prázdnin vymýšlením příběhů o lidech, které spolu sledují na proměnádě. Tahle neškodná hra jim vytváří čarovný, bizarní svět, do kterého unikají před svými problémy. Postava Rose znamenala vynikající hereckou příležitost pro debutující Lorraine Pilkingtonovou, která ji hrála s nenuceným šarmem a lehkostí. Její vítězící nevinnost a také účast Nailla Byrna vnesly do filmu značné oživění. Zázrak prezentuje drobné lidské radosti i strasti, jenž skýtá pobřeží Bray Fossettův cirkus, promenáda v Martello Terrace, zábavní park. Tohle vše poskytuje veselé pozadí pro Jordanovou temnou posedlost, kterou rozehrává ve svých rozmarných, možná i pošetilých metaforách.

režie:
Neil Jordan
 
 
hraje:
Beverly D'Angelo (Renee Baker), Donal McCann (Sam), Niall Byrne (Jimmy), Lorraine Pilkington (Rose), J.G. Devlin (Mr. Beausang), Cathleen Delaney (Slečna Strange), Tom Hickey (Tommy), Shane Connaughton (Rosein otec), Mikkel Gaup (Jonner), Sylvia Teron (Svalnatá Lady), Anita Reeves (Ballroom Stager), Ruth McCabe (Kostymérka Mistress), Jer O'Leary (Barman), Earl Gill (Trumpetista, Samova skupina), Johnny Devlin (Saxofonista, Samova skupina), Chris Kenevey (Pianista, Samova skupina), Tommy Donoghue (Bicí, Samova skupina), Patrick Mason (režisér), Stephen Brennan (Johnny), Martin Dunne (Kent), Stanley Townsend (Washington), Dermod Moore (Stonewall), Mary Coughlan (Mrs. Stonewall), Mal Whyte (Major), Darragh Kelly (První kovboy), Alan Archbold (Druhý kovboj)
 
 
scénář:
Neil Jordan
 
 
kamera:
Philippe Rousselot
 
 
hudba:
Anne Dudley
 
 
kostýmy:
Sandy Powell, Sheila White
 
 
střih:
Joke Van Wijk
 
 
zvuk:
Glenn Freemantle, Colin Nicolson (mix zvuku)
 
 
masky:
Nick Dudman, Driscoll Calder (asistentka maskéra)
 
 
asistent režie:
David Brown
 
 
producent:
Redmond Morris, Stephen Woolley
 
 
kaskadér:
Eddie Powell
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.