Zázračné meče (2001) [TV inscenace]

Zázračné meče
71.6 %
 
 
    Žánr: pohádka
    Země: Česká republika
    Délka: 63 min.
„Třetí a závěrečná pohádka, v níž dohrají meče svou důležitou úlohu“
Zázračné meče jsou třetím a závěrečným dílem pohádkových šermířských komedií Zkřížené meče a Zvonící meče. Tvůrčí tým všech tří "mečů" je totožný: scenáristka Michaela Černá, dramaturg Jiří Bednář, kameraman Peter Beňa, výtvarník Milan Starý, výtvarnice kostýmů Libuše Pražáková a režisér Miroslav Sobota. Herecké obsazení je atraktivní: Josef Somr jako starý král, Martin Štěpánek v roli stárnoucího hraběte ze Salmu, Vilém Udatný a Kateřina Březinová jako mladý královský pár Valentin a Saša, Viktor Preiss si roli starého čaroděje Otóna zahrál již ve Zvonících mečích, zatímco Blažena Holišová v úloze sympatické čarodějnice Maruny absolvovala všechny díly trilogie, dále uvidíte Ivanu Anderlovou, Jiřího Langmajera a další významné a populární herce.

Třetí "meče" jsou opět plné intrik a nepřízně osudu, ale i hledání štěstí a lásky. Mladý král Valentin a královna Saša po všech útrapách slaví slavnou svatbu. Starý král se vzdává trůnu ve prospěch svého syna Valentina, do královské rady jmenuje "mladou krev", nám již známého Petra a hraběte Merona. O starého hraběte ze Salmu Viléma se vzorně stará jeho nalezený syn Alík. Hraběti se však stýská po dcerách Helence a Saše. Čarodějnice Maruna se zatím sžije s čarodějem Otónem.

Vše by probíhalo šťastně, kdyby v lesích neřádili lapkové, kteří přepadají kočáry s cestujícími. A především kdyby hrabě Meron ctižádostivě nebažil po královském trůnu, kde by rád vystřídal Valentina. Využije lsti a pokusí se ho otrávit, vinu přitom šikovně svede na Petra. Starý král Meronovi uvěří a pověří ho dočasně královským úřadem místo nemocného Valentina.

Do příběhu zasáhne i markytánka Vilma a její mladičká dcerka Jana v chlapeckém převleku, který si pořídila ze strachu před loupežníky. Petra, který uteče z vězení, zachrání v lese Maruna, Viléma zaujme fešná markytánka a Jana je zase víc než sympatická Alíkovi a vztah je oboustranný. Všechny lásky pochopitelně dojdou ke svému cíli, zlo v podobě hraběte Merona je potrestáno a následuje pohádkový happy end, kdy dobro vítězí nad zlem a láska nad nenávistí a podlostí.

Česká televize

režie:
Miroslav Sobota
 
 
hraje:
Josef Somr (starý král), Martin Štěpánek (hrabě ze Salemu), Vilém Udatný (král Valentin), Kateřina Březinová (královna Saša), Viktor Preiss (čaroděj Otón), Blažena Holišová (čarodějnice Maruna), Ivana Andrlová (markytánka Vilma), Jiří Langmajer (hrabě Meron), Jiří Strach (Alík, syn hraběte ze Salemu), Petra Cicáková (Jana), Marek Libert (Petr), Jaroslava Obermaierová (chůva), Jitka Schneiderová (Helenka, dcera hraběte ze Salemu), Jiří Holec (lapka), Filip Huml (lapka), Dalimil Klapka (lékař), Jiří Knot (role neuvedena), Jaroslav Zázvorka (lapka), Tomáš Karger (lapka), Stanislav Veselý (lapka), Oldřich Hrůza (role neuvedena), Miroslav Večerka (role neuvedena), Stanislav Štolba (role neuvedena)
 
 
scénář:
Michaela Černá
 
 
kamera:
Peter Beňa
 
 
hudba:
Vratislav Šrámek
 
 
výprava-architekt:
Milan Starý
 
 
kostýmy:
Libuše Pražáková, Anna Píchová, Markéta Píchová
 
 
střih:
Jiří Kohout, Jiří Šebelka (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Jiří Hejlek, Petr Lenděl
 
 
vedoucí produkce:
Arnošt Doležel
 
 
výtvarník:
Vlastimil Průša (výtvarná spolupráce)
 
 
šerm:
Igor Krištof (choreografie šermu)
 
 
II. kamera:
Vladimír Dousek, Jiří Polák
 
 
masky:
Petr Hovorka (umělecký maskér), Helena Petřinová (umělecká maskérka)
 
 
dramaturgie:
Jiří Bednář
 
 
asistent režie:
Michaela Kunešová
 
 
pomocná režie:
Jarmila Fulínová
 
 
odborný poradce:
Václav Tomšovský (spolupráce se zvířaty), Viktor Čahoj (spolupráce se zvířaty)
 
 
spolupráce:
Václav Plánka (spolupráce s koňmi), Libuše Šamonilová, Karel Zavadil, Pavel Škaloud, Josef Mazal, František Král, Emilie Holečková, Tereza Bednářová, Gabriela Muchová (ekonomická spolupráce)
 
 
trikové snímky:
Petr Bíma (triková spolupráce)
 
 
asistent architekta:
Jitka Hanicová
 
 
výprava:
Zdeněk Zdobinský, Michal Pavlas
 
 
asistent produkce:
Patrik Stanko
 
 
skript:
Lajana Uldrichová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.