Zářící oči (1934)

Zářící oči (Bright Eyes)

Bright Eyes

    Žánr: komedie / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 85 min.
V malé Shirley Templové získal tehdy americký film opravdovou a nefalšovanou atrakci. Tato holčička si dovedla před filmovou kamerou uchovat tolik roztomilosti dětství, které hledí do světa radostně a bezprostředněa oplácející lásku, že ztěží divák rozeznal, co je v jejím podání nefalšované a přirozené a co naopak jen naučené. Tak i v tomto filmu, ve kterém je pro změnu miláčkem pilotů na letišti, kteří bývali kamarády jejího tatínka, zahynuvšího letce. A tak i v tomto filmu vychází vítězně ze zápasu s lidským sobectvím, nechápajíc ani v dětinské prostotě jeho cílů a prostředků.

Bylo však škoda, že nevystupovala někdy v takovém příběhu, ve kterém by ji filmaři nechali zcela dětsky vydovádět a možná i natropit všelijaká šelmovství a piškuntálie. Až na několik výjevů je děj upraven a vypočten na city několikerého slzavého dojetí s použitím těch nejobvyklejších prostředků mezi něž patří, jak jinak: Štědrý den, náhlá smrt maminky, útěk bouřlivou nocí, protiva mezi hodným sirotkem a zlostným a zhýčkaným děvčetem, dobrých chuďasů a zlých boháčů, prostě stafáž, uměle vytvořená, aby ještě víc vyniklo drobné a milé stvoření a to možná trochu stíralo z přirozeného hereckého výkonu malé Shirley.  Autor: Asmodej

režie:
David Butler
 
 
hraje:
Shirley Temple (Shirley Blakeová), James Dunn (Loop Merritt), Jane Darwell (Mrs. Higginsová), Judith Allen (Adele Martinová), Lois Wilson (Mary Blakeová), Charles Sellon (strýc Ned Smith), Walter Johnson (Thomas), Jane Withers (Joy Smytheová), Theodore von Eltz (J. Wellington Smythe), Dorothy Christy (Anita Smytheová), Brandon Hurst (Higgins), George Irving (soudce Thompson), Wade Boteler (detektiv), James Flavin (pilot Bob), Dave O'Brien (pilot Bill), Selmer Jackson (Nedův advokát), Gardner James (radista Glendale), Peter Potter (mechanik)
 
 
námět:
David Butler, Edwin J. Burke
 
 
scénář:
William M. Conselman
 
 
kamera:
Arthur C. Miller
 
 
hudba:
David Buttolph
 
 
producent:
Sol M. Wurtzel
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.