Žáku Kašíku, nežeň se (1985) [TV film]

Žáku Kašíku, nežeň se
70.3 %
 
 
    Žánr: komedie / dětský
    Země: Československo
    Délka: 74 min.
„Komedie pro malé i velké o zázraku, který se stane při hodině chemie.“
Bohouš Hejbal a Vašek Kašík jsou žáci 7. třídy a samozřejmě, že kdejaká „rošťárna“ jim není cizí. Oba hoši svádějí urputné boje s učitelem chemie Vaňkem. V rámci jedné vyučovací hodiny dochází ke sporu mezi učitelem a oběma žáky o to, zda elixír mládí, který vyráběli středověcí alchymisté, byl či nebyl funkční. Pan učitel přirozeně nevěří v jakákoliv kouzla a aby potvrdil své tvrzení, elixír mládí namíchá. Oba nezdární žáci, obhajovatelé elixíru, musí panu učiteli nadiktovat jednotlivé složky nápoje. Nebyli by to Kašík s Hejbalem, aby ve své asistenci nenašli nějakou čertovinu. Jednotlivé ingredience nadiktují v opačném pořadí. Nápoj vypíjí a po cestě ze školy domů se stane zázrak. Z obou chlapců se však nestanou miminka, jak bychom u elixíru mládí očekávali, nýbrž dva dospělí muži, ovšem stále s mentalitou dvou předpubertálních jedinců, kterým – jak se zdá – jejich výška vůbec nevadí. To se ovšem nedá říci o rodičích. Zejména manželé Hejbalovi prožívají naprosté zděšení nad tím, že jejich syn najednou tak rychle vyrostl. Záhadě nepřijde na kloub ani konzultace s psychologem, jehož nezdárný Bohouš naučí hrát typickou „chlapskou“ hru zvanou „maso“.

U Kašíků je vývoj situace příznivější, tatínek Kašík vítá, že bude ušetřen chlapcovy puberty, maminka Kašíková zase učí chlapce vybranému společenskému chování. V pranýřování nebohého pana učitele Vaňka jsou ovšem oboje rodiče zajedno, vždyť přece svým pokuse vzal chlapcům mládí. Pan ředitel degraduje chemikáře na tělocvikáře, ovšem co s oběma náhle dospělými chlapci? Zatímco u Hejbalů přísný a nesmlouvavý tatínek přinese polena a učí svého syna typické mužské práci – řezání dříví. U Kašíků vzali novou situaci také vážně, ovšem jinak. Dospělý syn se musí oženit a tak nebohý Vašek musí absolvovat několik povinných setkání s potenciálními nevěstami. Být dospělý není tak jednoduché, jak se zprvu zdálo, zejména, když oba mladí muži mají přece jen pořád tak trochu dětskou duši. Řezání dříví a námluvy – to ani jednomu nic neříká, ale což takhle si uvařit dobrou krupicovou kaši? Možná, že se stane další zázrak…  Autor: Hortensie

režie:
Jiřina Pokorná-Makoszová
 
 
hraje:
Josef Abrhám (otec Kašík), Hana Maciuchová (matka Kašíková), Ondřej Havelka (Vašek Kašík), Jan Novák (Vašek Kašík jako dítě), Karel Heřmánek (otec Hejbal), Jitka Molavcová (matka Hejbalová), Miroslav Vladyka (Bohouš Hejbal), Jiří Ťoupal (Bohouš Hejbal jako dítě), Petr Nárožný (učitel chemie Vaněk), Josef Větrovec (ředitel školy Pecka), Oldřich Vízner (psycholog), Jaroslava Kretschmerová (Maruška Nováková), Lucie Matoušková (spolužačka Kašíka a Hejbala), Pavla Burgetová (spolužačka Kašíka a Hejbala), Marek Dvořák (spolužák Kašíka a Hejbala), Marek Muk (spolužák Kašíka a Hejbala)
 
 
námět:
Miloš Kratochvíl
 
 
scénář:
Miloš Kratochvíl
 
 
kamera:
František Němec
 
 
hudba:
Vítězslav Hádl, Zdeněk Štěrba (hudební režie)
 
 
výprava-architekt:
Luděk Souček (výtvarník dekorací)
 
 
kostýmy:
Božena Lesáková (výtvarník kostýmů)
 
 
střih:
Marie Pačajová, Jiří Fišer (střih záznamu), Jan Horný (střih záznamu)
 
 
zvuk:
Hugo Markes
 
 
II. kamera:
Petr Prima, Stanislav Benc, Vladimír Dousek
 
 
masky:
Josef Adamička, Věra Pokorná
 
 
dramaturgie:
Jiří Chalupa
 
 
asistent režie:
Yvona Novotná
 
 
pomocná režie:
Svatopluk Mikeska
 
 
spolupráce:
Olga Kubištová, Aleš Novák, Pavla Tajerová, Alexander Kiss, Antonín Polák
 
 
vedoucí výroby:
Marie Helclová (vedoucí výrobního štábu)
 
 
skript:
Luďka Mužíková
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.