Zajatec na Zendě (1937)

Zajatec na Zendě (Prisoner of Zenda)
90 %
 
 

Prisoner of Zenda

    Žánr: dobrodružný / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 101 min.
„Nejnapínavější šermířský souboj, co kdy byl natočen...“
"Zajatec na Zendě" je výpravný americký film natočený podle románu Anthony Hopea, přeloženého tehdy i do češtiny, proto tedy známého i u nás. Předválečný děj (myšlena 1. světová válka) se odehrává v nějaké imaginární evropské monarchii, kde se připravuje korunovace mladého krále, proti němuž intrikuje nevlastní bratr. Chce korunovaci zabránit i násilím a bylo by se tak i stalo, kdyby náhodou do oné země nezabloudil anglický kavalír, do nerozeznání mu podobný. Dá se přemluvit, aby si zahrál na krále. Není to hra snadná - ztrácí při ní i srdce, když musí svou úlohu hrát i vůči krásné králově snoubence. Když pak spiklenci prokouknou tuto lest, snaží se jich zbavit obou, tedy krále i jeho náhradníka.

Dochází k napínavým bojům intrik, žárlivosti i zbraní.které jsou zde předváděny v obvyklém rozsahu při těchto výpravných amerických filmech, kdy režie v hromadných scénách i v jednotlivých zápasech dbá na to, aby napětí bylo vystupňováno. O oslňující podívanou bylo postaráno velkolepými korunovačními slavnostmi, nadšením davů, mohutnými stavbami zámků a hradů. A do toho rámce zapadá dvojí úloha Ronalda Colmana, anglického gentlemana, trochu ironického, odvážného, zamilovaného a rezignujícího, a skutečného krále, degenerovaného alkoholika.

Hlavní dívčí úlohu vytvořila plavovlasá krasavice Madeleine Carollová, zastupující žível romantický. Jinak ve velké řadě postav se mohou diváci setkat s herci známých jmen, jako byli herci David Niven, Mary Astor,Raymond Massey nebo Douglas Fairbanks mladší, kteří své charaktery, pečlivě odstíňovali. Děj filmu má živý spád, udržuje diváka v napětí, až teprve poslední scény, vyhýbající se happy-endu, se zbytečně protahovaly. Režie Johna Cromwella odvedla dobrou práci.  Autor: Asmodej

režie:
John Cromwell
 
 
hraje:
Ronald Colman (major Rudolf Rassendyll / zajatec), Madeleine Carroll (princezna Flavia), C. Aubrey Smith (plukovník Zapt), Raymond Massey (černý Michael), Mary Astor (Antoinette de Maubanová), David Niven (kapitán Fritz von Tarlenheim), Douglas Fairbanks (Rupert z Hentzau), Philip Sleeman (Albert von Lauengram), Eleanor Wesselhoeft (kuchařka), Florence Roberts (Duenna), Torben Meyer (Max), Wilhelm von Brincken (Krafstein), Evelyn Beresford (lady Tophamová), Ralph Faulkner (Bersonin), Byron Foulger (Johann), Charles K. French (biskup), Emmett King (Lord Chamberlain), Howard Lang (Josef), Ian Maclaren (kardinál), Ben Webster (lord Topham)
 
 
námět:
Anthony Hope (román (1894))
 
 
scénář:
John L. Balderston
 
 
kamera:
James Wong Howe
 
 
hudba:
Alfred Newman
 
 
střih:
James E. Newcom
 
 
producent:
David O. Selznick
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.