Zabit při plnění povinností (1977)

Zabit při plnění povinností (Ubit pri ispolnenii)

Ubit pri ispolnenii

    Žánr: krimi / drama / politický
    Země: SSSR
    Délka: 92 min.
Od počátku existence SSSR byla její zahraniční politika orientována na mírové soužití a spolupráci s ostatními státy. Nebyla to jen nutnost, diktovaná potřebou rychlé obnovy národního hospodářství, ale jedna ze základních myšlenek proletářské revoluce, která – spolu se spravedlivým rozdělením půdy těm, kteří na ní pracují – byla bezprostředně po revolučním výbuchu v roce 1917 uváděna v život. Nové úkoly tehdy stály i před mladou sovětskou diplomacií, která musela přesvědčit jak zásadní odpůrce sovětů, tak i váhavé nedůvěřivce o mírových úmyslech sovětské vlády i o oboustranné prospěšnosti vzájemné spolupráce.

Jedním z diplomatů pověřených touto misí byl i Václav Vorovskij, účastník mezinárodní janovské konference v roce 1922, při níž byly navázány první kontakty sovětské vlády s ostatními evropskými státy, i konference v Lausanne v roce 1923, která jednala o otázce černomořských úžin. Vorovskij byl současně jmenován zplnomocněným zástupcem sovětského Ruska v Itálii, kde našla politický azyl početná bělogvardějská emigrace. V průběhu lausannské konference byl však Vorovskij zastřelen zfanatizovaným emigrantem. O posledních dnech života Václava Vorovského vypráví tento film.

Zdroj: Týdeník ČST 26/1980, str. 5  Autor: hvezdyn

režie:
Nikolaj Rozancev
 
 
hraje:
Vladimír Sedov (Václav Vorovskij), Jurij Děmič (Divilkovskij), Stanislav Landgraf (Plukovník Polunin), Jurij Sarancev (Švarckopf), Dmitrij Mirgorodskij (Henrich Ventman), Světlana Orlova (Nina), Jurij Lazarev (Konradi), Igor Bogoljubov (Lerdju), Vladimir Balašov, Oleg Belov, Larisa Burkova, Sergej Dvoreckij, Vladimír Karpenko, Pavel Kašlakov, Vladimír Kozel, Alexandr Lipov, Vladimír Markov, Nikolaj Marton (Ismet - Paša), Aleksandr Massarskij, Pavel Machotin, Anatolij Pečnikov, Valerij Smoljakov, Alexandr Susnin (štábní kapitán), Viktor Těrechov, Nikolaj Fjodorcov, Oleg Chromenkov, Rudolf Čelišev, Vitalij Ščennikov, Georgij Jašunckij (velvyslanec Wrangel), Jurij Solovjov, Anatolij Stolbov, Alexandr Afanasjev, Nikolaj Kuzmin (starý voják), Jurij Šepelev (emigrant), Marija Papazjan, Jelena Odincova
 
 
scénář:
Eduard Volodarskij
 
 
kamera:
Vadim Grammatikov
 
 
hudba:
Nikolaj Červinskij
 
 
výprava-architekt:
Larisa Šilova
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.