Za zvuků hudby (1965)

Za zvuků hudby (The Sound of Music)
86.2 %
 
 
 
 
 
Film na Blu-ray

The Sound of Music

Další název: Sound of Music

    Žánr: muzikál / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 174 min.
„Příběh dívky, která musí podstoupit neobvyklou zkoušku jako vychovatelka dětí.“
Mladá novicka Maria je přehnaně činorodá, zvídavá a kurážná. Proto je matkou představenou vyslána za zdi salzburského kláštera s neobyčejně těžkým posláním. Má prožít několik měsíců jako guvernantka v rodině nedávno ovdovělého námořního kapitána von Trappa. Není to snadný úkol ani pro temperamentní a odvážnou Mariu. Nepřístupný kapitán von Trapp totiž řídí svou domácnost jako námořní loď a její posádku. Každý den se skládá převážně z plnění jeho rozkazů, přesného dodržování pravidel, na žádné radovánky tu nezbývá místo. Jeho sedm dětí se přitom dokáže každé chůvy zbavit, jak nejrychleji to jde. Maria je v pořadí už jejich dvanáctá pečovatelka…

Film Za zvuků hudby patří mezi hollywoodskou klasiku, úspěšný byl již při prvním uvedení do kin v roce 1965. Jde přitom o adaptaci muzikálového hitu uváděného na divadelní scéně na Broadwayi. Z deseti nominací film získal pět Oscarů v kategoriích: nejlepší film, režie (Robert Wise, střih (William Reynolds, hudba (Irwin Kostal) a zvuk (James Corcoran, Fred Hynes). Jedna z neproměněných nominací patřila představitelce hlavní role, Julii Andrewsové (známé také z filmů Mary Poppins, Roztržená opona, Správná dívka).

Zdroj: ČT

režie:
Robert Wise
 
 
hraje:
Julie Andrews (Maria), Christopher Plummer (kapitán Von Trapp), Eleanor Parker (baronka), Richard Haydn (Max Detweiler), Peggy Wood (matka představená), Charmian Carr (Liesl), Heather Menzies (Louisa), Nicholas Hammond (Friedrich), Duane Chase (Kurt), Angela Cartwright (Brigitta), Kym Karath (Gretl), Anna Lee (sestra Margaretta), Portia Nelson (sestra Bertha), Ben Wright (pan Zeller), Norma Varden (paní Schmidtová), Gilchrist Stuart (Franz), Maria von Trapp (průběžná role), Marni Nixon (sestra Sophie), Leon Alton (účastník párty)
 
 
námět:
Howard Lindsay (muzikál (1959)), Oscar Hammerstein II. (muzikál (1959))
 
 
scénář:
Ernest Lehman
 
 
kamera:
Ted McCord
 
 
hudba:
Irwin Kostal, Richard Rodgers (písně), Oscar Hammerstein II. (texty písní)
 
 
střih:
William Reynolds
 
 
zpěv:
Angela Cartwright
 
 
producent:
Robert Wise
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.