Za volantem nepřítel (1974)

Za volantem nepřítel
43.4 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 10/1975        
    Délka: 96 min.
POZOR SPOILER

Soudruh Chaluš je dispečer taxislužby. Taxikáři jsou však „pomýlení“, odmítají jezdit a chtějí vyšší mzdy. A on tedy bere rito za ně. Odveze pasažérku na letiště a jede pro svou manželku, která trénuje mladé plavce. Na letiště přilétá Rudi, západoněmecký občan a bývalý milenec paní Zdeny Chalušové. Ta chce jít na večeři s manželem, ale v žádném podniku neseženou místa a ještě dostanou pokutu za předjíždění. Ani ředitel taxislužby Mudroch to nemá jednoduché, je na něj vyvíjen nátlak ze všech stran. Rudi navštíví Zdenu na plovárně a později jedou spolu taxíkem. Jí tam vypadnou stopky, které najde jiný taxikář a odevzdá je na dispečink. A tyto Chaluš bezpečně pozná. Rudi Zdenku ukecává, aby s ním odjela. Na schůzi taxikářů je Mudroch obviněn z všeho možného a je mu vyslovena nedůvěra. Chaluš odchází z funkce a stává se řadovým řidičem. Zdena skutečně odchází s Rudim na letiště. I Mudroch je již obyčejný řidič a jeden z taxikářů mu nařízne hadičku k brzdám. Bohužel právě tento vůz si vezme on s Chalušem, když spěchají na letiště, aby Zdenu stihli zviklat v jejím rozhodnutí…  Autor: Pitryx

režie:
Karel Steklý
 
 
hraje:
Miloš Willig (ředitel taxislužby Mudroch), Libuše Řídelová (Mudrochová), Petr Skarke (hlavní dispečer taxislužby Chaluš), Regina Rázlová (trenérka plavání Zdena Chalušová), Karel Hábl (Rudolf, Zdenin bývalý milý), Svatopluk Matyáš (Ing. Brotánek, pracovník ministerstva financí), Zdena Burdová (dispečerka Jana), Jiří Němeček (předseda Ústřední rady odborů Dr. Ončák), Josef Langmiler (šéfredaktor TV novin Winter), Gustav Opočenský (taxikář Bláha, bývalý právník), Jan Skopeček (taxikář Hejtmánek), Jindřich Janda (funkcionář Ústřední rady odborů Hlávka), František Skřípek (Milan Mudroch), Bohumil Bezouška (taxikář Evžen), Oldřich Velen (taxikář Frühauf), Zdeněk Kryzánek (taxikář Soukup), Ivo Niederle (taxikář Koloušek), Vladimír Hrubý (taxikář Patočka), Jan Schánilec (taxikář Pařílek), Zdeněk Kutil (předseda ZO ROH Šíma), Jiří Havel (taxikář Kupšík), Petr Pospíchal (taxikář Beznoska), Radan Rusev (taxikář Pazdírek), Antonín Hardt (strážmistr VB), Jiří Holý (politik), Ferdinand Krůta (politik), Josef Hlinomaz (automobilista v aerovce), Magda Maděrová (telefonistka), Raoul Schránil (vrchní ve Varieté), Stanislav Remunda (řidič autojeřábu), Miloš Vavruška (muž s baretem na ulici), Karel Peyr (velvyslanecký rada), Zdeněk Braunschläger (taxikář), Vladimír Navrátil (taxikář), Ladislav Krečmer (zákazník na Hradčanském náměstí), Václav Neckář (zpěvák), Roman Hemala (Komárek), Ladislav Kazda (Hrdý), František Kubíček (normální muž), Libuše Matějová (Bartošová, Rudolfova sestra), Jan Krafka (taxikář Víšek), Bohumil Kňákal (taxikář), Kajetán Maudr (zřízenec v livreji), Rudolf Kalina (vlasáč), Jiřina Zemanová (květinářka)
 
 
námět:
Miroslav Müller
 
 
scénář:
Karel Steklý (+ technický scénář)
 
 
kamera:
František Uldrich
 
 
hudba:
Jan Seidel
 
 
výprava-architekt:
Věra Líznerová
 
 
kostýmy:
Svatava Sophová, Božena Světlá
 
 
střih:
Jaromír Janáček
 
 
zvuk:
Jiří Hora
 
 
vedoucí produkce:
Jiří Zika
 
 
mluví:
Eduard Dubský (hlas velvyslaneckého rady), Mirko Musil (hlas normálního muže na ulici), Vladimír Pospíšil (hlas muže s baretem na ulici), Petr Svojtka (vlasáč na ulici), Jiří Valenta (hlas z rozhlasu), Jiří Krampol (hlas publicisty Vladimíra Toska v televizi), Alena Karešová (hlas z televize)
 
 
II. kamera:
Pavel Nečesal
 
 
masky:
František Havlíček, Zdenka Prchlíková, Libuše Švejdová
 
 
zástupce vedoucího výroby:
Vladimír Tišer, Karel Prchal
 
 
asistent režie:
Jiří Koníček, Eva Truchlá
 
 
pomocná režie:
Zdenek Zaoral
 
 
fotograf:
Miroslav Pešan
 
 
asistent vedoucího výroby:
Václav Veruněk
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.