Woyzeck (1979)

Woyzeck
72.5 %
 
 

Další název: Werner Herzog's Woyzeck; Vojcek

    Žánr: drama / adaptace
    Země: NSR
    Délka: 81 min.
Woyzeck, v podání Klause Kinskiho, je šikanovaný voják, a to jak od svých nadřízených, tak i od své ženy. Vojenský lékař na něm zkouší nejrůznější pokusy a proto není divu, že začíná být čím dál víc bláznivý.
Tato zfilmovaná divadelní hra se zakládá na skutečné události Johanna Christiana Woyzecka, jež byl roku 1821 za své činy (o kterých tento film pojednává) v Německu popraven. Mladý německý spisovatel Georg Büchner tento příběh zaznamenal a divadelně ztvárnil. To vše ale až 75 let po Woyzeckově smrti.
Samotný film, přestože je Německý, se celý natáčel v jihomoravské Telči. Za své zpracování posbíral snímek nejrůznější ocenění, mimo jiné i hlavní cenu za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli na filmovém festivalu v Cannes.
Přes všechny tyto kvality je mé hodnocení poměrně nízké, film je totiž založen hlavně na monolozých a dialozých, které mi nijak k srdci nepřirostly a ani mě nenadchly.
Osobní hodnocení: 6/10  Autor: MARi0

režie:
Werner Herzog
 
 
hraje:
Klaus Kinski (Friedrich Johann Franz Woyzeck), Eva Mattes (Marie), Wolfgang Reichmann (kapitán), Willy Semmelrogge (doktor), Josef Bierbichler (bubeník), Paul Burian (Andres), Volker Prechtel (tovaryš), Dieter Augustin (dryáčník), Irm Hermann (Margret), Wolfgang Bächler (Jew), Herbert Fux (poddůstojník), Rosemarie Heinikel, Thomas Mettke, Maria Mettke
 
 
námět:
Georg Büchner (hra)
 
 
scénář:
Werner Herzog
 
 
kamera:
Jörg Schmidt-Reitwein
 
 
kostýmy:
Gisela Storch
 
 
střih:
Beate Mainka-Jellinghaus
 
 
zvuk:
Harald Maury
 
 
asistent režie:
Mojmír Ticháček
 
 
výprava:
Walter Saxer
 
 
producent:
Joschi Arpa
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.