WikiLeaks (2013)

WikiLeaks (The Fifth Estate)
71.5 %
 
 

The Fifth Estate

Další název: The Man Who Sold the World

    Žánr: drama / thriller / životopisný
    Země: Spojené státy americké / Indie / Belgie
    Premiéra v ČR: 17.10.2013        
    Délka: 123 min.
Příběh začíná, když zakladatel webu WikiLeaks Julian Assange (Benedict Cumberbatch) spojí síly se svým spolužákem a kolegou Danielem Domscheit - Bergem (Daniel Brühl), aby v utajení sledovali činy privilegovaných a mocných. Na této platformě mohou anonymní informátoři nechat uniknout utajované informace z tmavých zákoutí vlády a korporací.

Film zprostředkovává pohled na vztah zakladatele webu WikiLeaks Juliana Assange a jeho spolužáka z univerzity a zároveň raného stoupence Daniela Domscheit-Berga. Sledujeme zrod a růst webové stránky a zároveň její nenapravitelný negativní dopad na přátelství obou protagonistů.

Zdroj: JOJ

režie:
Bill Condon
 
 
hraje:
Benedict Cumberbatch (Julian Assange), Carice van Houten (Birgitta Jónsdóttirová), Stanley Tucci (James Boswell), Daniel Brühl (Daniel Domscheit-Berg), Anthony Mackie (Sam Coulson), Laura Linney (Sarah Shawová), Peter Capaldi (Alan Rusbridger), Alicia Vikander (Anke), David Thewlis (Nick Davies), Dan Stevens (Ian Katz), Pascaline Crevecoeur (žena v baru), Jeany Spark (reportérka), Lydia Leonard (Alex Langová), Sonya Cassidy (sekretářka), Hera Hilmarsdóttir (Staffer #2), David Akinloye (cestující v letadle), Nigel Whitmey (general Thomason), Edgar Selge (táta Daniela), Franziska Walser (máma Daniela), Alexander Siddig (Dr. Tarek Haliseh), Olivier Bisback (zvláštní agent), Guy Paul (člen státního oddělení), Thomas Ancora (francouzský reportér)
 
 
námět:
David Leigh (podle knižní předlohy)
 
 
kamera:
Tobias A. Schliessler
 
 
hudba:
Carter Burwell
 
 
střih:
Virginia Katz
 
 
zvláštní efekty:
Garry Cooper
 
 
vizuální efekty:
Jenny Fulle
 
 
masky:
Gabriele Kent-Horspool
 
 
asistent kamery:
Franz-Xaver Kringer
 
 
výkonný producent:
Jonathan King, Richard Sharkey, Jeff Skoll
 
 
producent:
Steve Golin, Michael Sugar
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.