Vzpoura v Damašku (1939)

Vzpoura v Damašku (Aufruhr in Damaskus)

Aufruhr in Damaskus

Další název: Tumult in Damascus

    Žánr: válečný
    Země: Německo - předválečné
    Délka: 103 min., 2809 metrů
"Vzpoura v Damašku" je německý film, zachycující podle skutečných událostí úsek světové války z posledních bojů německých oddílů v Syrii v roce 1918.

"...zde poprvé jsem byl hrdý na nepřátele. Byli 2000 mil daleko od své vlasti bez naděje na uniknutí z cizí země a v tak zoufalém stavu, že by to stačilo zničit i nejsilnější nervy. Avšak přes to držela se jejich vojska pevně ve srovnaných řadách mlčky a se vztyčenými hlavami. Když byli napadeni, zastavili se, zaujali bojovné postavení a přesně pálili. Neznali spěchu, křiku ani nejistoty. Byli báječní..." Tak údajně charakterizoval anglický plukovník Lawrence německé vojáky, kteří bojovali v okolí Damašku a drželi se s vypětím všech sil v malých pevnůstkách.

V jedné z nich, kde hloučku vojínů velel setník Schulz, bojoval poručík Keller, který dostal nesnadný úkol: s několika muži dorazit do Damašku a přivést odsud potraviny a střelivo. To se mu sice podaří, ale přesto příjde rozkaz k ústupu, k jeho potížím, zejména dlouhému pochodu pouští a zákeřných útoků Arabů, útrapám žízní, přepadům anglickými letadly, se nakonec přidruží vzpoura Arabů ve vyklizovaném Damašku. Tyto příběhy jsou za režie Gustava Usiského vylíčeny přirozeně a objektivně: v pocitech mužného kamarádství vojáků a přitom důsledné kázně stává se jejich hrdinství něčím samozřejmým a nepotřebuje nadsazování. Výběr typů a charakterizace v hovorech i ve hře přibližuje děj dávné skutečnosti.

V popředí jsou výkony Joachima Gottschalka v úloze onoho poručíka Kellera, který podle historických záznamů opravdu dovedl hrstku ustupujících německých vojínů až do Aleppa, a Hansa Nielsena v úloze setníka, velitele pevnůstky. Za těchto okolností vsunutý románek mladé Němky, opuštěné karavanou v poušti, která z lásky k poručíku Kellerovi se stává ošetřovatelkou, působí ve filmu nepatřičně ba rušivě, zejména za hry Brigitty Horneyové, příliš unylé, místy až nepříjemně. Tak to byl v náznaku film "Vzpoura v Damašku".  Autor: Asmodej

režie:
Gustav Ucicky
 
 
hraje:
Brigitte Horney (Vera Niemayerová), Joachim Gottschalk (poručík Hans Keller), Hans Nielsen (kapitán Schulz), Ernst von Klipstein (svobodník von Elmendonck), Paul Otto (kapitán Lamberty), Ingolf Kuntze (Bruckner, štábní lékař), Paul Westermeier (poddůstojník Kroll), Gerhard Bienert (praporčík Lemcke), Friedrich Gnaß (radista Gerlach), Ludwig Schmid-Wildy (Lachner), Adolf Fischer (Spoekmann), Willi Rose (Waitz), Hellmuth Passarge (Krohnker), Gustav Püttjer (Wolf), Jac Diehl (německý voják), Erich Dunskus ("provianťák" v Damašku), Hansjakob Gröblinghoff (voják, propuštěný z lazaretu), Peter C. Leska (raněný voják), Serag Meunier (Moni, arabský obchodník), Claire Reigbert (vrchní sestra), Erika Streithorst (zdravotní sestra Elisa), Heinz Welzel (Schulz, umírající voják), Franz Jan Kossak (voják), Kurt Mikulski (voják), Louis Melotte, Edward Melotte, Angelo Ferrari (důstojník arabské armády), Hans Rudolf Ballhausen (lékařův asistent)
 
 
námět:
Herbert Tjadens (manuskript)
 
 
scénář:
Philipp Lothar Mayring, Jacob Geis
 
 
kamera:
Paul Rischke, Oskar Schnirch
 
 
hudba:
Willy Schmidt-Gentner
 
 
výprava-architekt:
Karl Böhm, Erich Czerwonski
 
 
kostýmy:
Willi Ernst
 
 
střih:
Gertrud Hinz-Nischwitz
 
 
zvuk:
Walter Rühland
 
 
asistent režie:
Arnfried Heyne
 
 
odborný poradce:
Erich von Gomlicki
 
 
fotograf:
Hans Natge
 
 
výkonný producent:
Otto Lehmann
 
 
vedoucí výroby:
Werner Drake, Gustav Wehrand
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.