Vyzvání k tanci (1956)

Vyzvání k tanci (Invitation to the Dance)
95 %
 
 

Invitation to the Dance

    Žánr: muzikál / fantasy / animovaný
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 26.2.1965        
    Délka: 93 min.
Herec, zpěvák, tanečník a choreograf Gene Kelly uplatnil své pohybové mistrovství jak v řadě hudebních filmů, tak v čistě tanečních snímcích. Jedním z nich je i Kellym režírovaný film Vyzvání k tanci z roku 1956. Film je neobvyklý tím, že nemá žádné mluvené dialogy a děj je vyprávěn výhradně prostřednictvím tance a pantomimy. Film má tři části: 1. „Circus“, 2. "Ring Around the Rosy" a 3. "Sinbad the Sailor". Každá z částí má odlišný taneční styl a také hudba k nim je od různých skladatelů. Kelly hraje ve všech třech příbězích, v dalších rolích se objevují tehdejší přední tanečníci - Tommy Rall, Igor Youskevitch, Tamara Toumanova a Carol Haneyová.

První část je tragickým příběhem milostného trojúhelníku: Kelly hraje klauna, který je zamilovaný do artistky, ta ale miluje jiného artistu. Aby klaun upoutal dívčinu pozornost, pouští se do nebezpečného provazochodeckého čísla. * Druhá část vypráví příběh náramku, který mění postupně své majitele - přechází od jedné milenky k druhé až se nakonec vrací zpět k původnímu dárci. * Nejzajímavější je třetí část, která je kombinací hraného a kresleného filmu. Ve fantazii na arabské noci hraje Kelly námořníka, který prodává kouzelnou svítilnu, dostává se do křížku s kreslenými padouchy a zamiluje se do kreslené dívky z harému. Množství animovaných kreslených postaviček, s kterými Kelly tančí, si vypůjčil od karikaturistů MGM Williama Hanny a Josepha Barbery. Jako Šeherezáda se krátce objeví Carol Haneyová, která také pózovala pro kresbu svíjejícího se hada.

Film byl natočen v roce 1952, ale do kin byl uveden až o 4 roky později. V roce 1956 obdržel na festivalu v Berlíně Zlatého medvěda za nejlepší film.  Autor: Veronika42

režie:
Gene Kelly
 
 
hraje:
Gene Kelly (Pierrot / hostitel / námořník Sinbad), Igor Youskevitch (artista / milenec), Claire Sombert (milenka), Tamara Toumanova (prostitutka), Diana Adams (divka v klobouku), Tommy Rall (okázalý přítel), Belita (femme fatale), David Paltenghi (manžel), Daphne Dale (manželka), Claude Bessy (modelka), Irving Davies (zpěvák sentimentálních písní), Carol Haney (Šeherezáda), David Kasday (džin / malý námořník), André Previn (skladatel a klavírista), Ian Wilson (muž u dveří)
 
 
scénář:
Gene Kelly
 
 
kamera:
Freddie Young (1. a 2. část), Joseph Ruttenberg (3. část)
 
 
hudba:
Jacques Ibert (k části "Circus"), André Previn (k části "Ring Around The Rosy"), Nikolaj Rimskij-Korsakov (k části "Sinbad the Sailor"), Roger Edens (úprava hudby Rimského-Korsakova), Conrad Salinger (úprava hudby Rimského-Korsakova)
 
 
střih:
Adrienne Fazan, Raymond Poulton, Robert Watts
 
 
choreografie:
Gene Kelly, Carol Haney (asistentka)
 
 
animace:
Joseph Barbera (kreslené sekvence), William Hanna (kreslené sekvence)
 
 
výprava:
Alfred Junge (1. a 2. část), Randall Duell (3. část), Cedric Gibbons (3. část)
 
 
producent:
Arthur Freed
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.