Všechno nejlepší k mým narozeninám (1981)

Všechno nejlepší k mým narozeninám (Happy Birthday to Me)
58.8 %
 
 

Happy Birthday to Me

    Žánr: horor / mysteriózní / thriller
    Země: Kanada
    Délka: 110 min.
POZOR SPOILER!!


Mladá dívka Bernardette míří za svými kamarády do hospody. Cestou je však někým přepadena. V hospodě, kam šla, se odehrává menší drama, mladí mají konflikt se starými. Mladí jsou nuceni utéci a na útěku skáčí s auty a motocyklem přes sklápěcí most. To jednu z dívek, Virginii, notně vyděsí, je zde nová a naštve se a od party prchá. Končí na hřbitově u hrobu své matky a posléze doma. Druhý den ve škole provádí učitel pokusy s žabími stehýnky a elektrickými impulsy. Virginie kdysi prošla něčím podobným. Byla experiment.
Pak jeden z mladíků vyhrává motokrosové závody a jeho kamarádi tím pádem také dvě stě dolarů. Což se musí zapít. Výherce závodů pak cosi kutí v garáži, kde je také zavražděn. Virginie a Ann a se rozhodnou, že vniknou k jednomu ze spolužáků, Alfrédovi, oknem. Zdá se jim divné jeho chování. A nalézají zde uříznutou Bernardettinu hlavu. Při tom je Alfréd načapá a předvede, že hlava je jen umělá. A pak je při posilování zabit Gregg.

Další večer se Virginie schází s Rudim v kostele. Vylezou nahoru až ke zvonu, kde Rudi dostane nápad naříznout provaz k němu vedoucí. Má u sebe nůž. Když jde místní farář zvonit, provaz mu zůstane v ruce a shora kape krev.

Virginie si stále více a více vybavuje operaci svého mozku. Je z toho zoufalá a do toho probíhají policejní výslechy, které se týkají všech zmizení. Mrtvoly totiž nikdo nenašel. A Virginie má v neděli narozeniny, na které zve i svého lékaře, doktora Faradaye. Navečer se k Virginii plíží Alfréd. Má rukavice, tytéž co vrah a kradí se k ní přibližuje. Je však zapíchnut jako kolčava. Druhý den ráno Virgiin otec musí nakvap odjet a to na delší dobu. Slibuje, že se na narozeniny vrátí. Ten večer je zabit další spolužák. Virginie si vybavuje autonehodu, při níž zemřela její matka. Bylo to na zvedacím mostě, kdy auto zůstalo mezi oběma částmi a pak spadlo dolů do vody. Také má vidinu mrtvé kamarádky u sebe v koupelně.

Další den rána je u domu policie a hledá zmizelou Ann. Přítomný doktor Faraday je odkáže na jindy a Virginie si vybaví celou minulost. Doktor je zabit a otec se vrací domů. Virginie však doma není. Venku prší a je bouřka. Otec ji hledá. Hledá ji u hrobu své ženy, ale nalézá mrtvolu doktorovu a manželčinu rakev. Když ji otevře, zjistí, že je prázdná. Vedle v zahradním domku se svítí a někdo tam chodí. Otec se tam jde podívat a to co vidí, je jako neskutečný sen. Ten nejhroznější z hrozných…  Autor: Pitryx

režie:
J. Lee Thompson
 
 
hraje:
Melissa Sue Anderson (Virginia 'Ginny' Wainwrightová), Glenn Ford (Dr. David Faraday), Lawrence Dane (Harold 'Hal' Wainwright), Sharon Acker (Estelle Wainwrightová), Frances Hyland (Paní Pattersonová), Tracey E. Bregman (Ann Thomersonová), Matt Craven (Steve Maxwell), Lenore Zann (Maggie), David Eisner (Rudi), Lisa Langlois (Amelia), Murray Westgate (Gatekeeper), Vlasta Vrána (Číšník), Walter Massey (Náborář), Ron Lea (Amelia's Date), Damir Andrei (Junior Surgeon), Jack Blum (Alfred Morris), Richard Rebiere (Greg Hellman), Jérôme Tiberghien (Profesor Heregard), Griffith Brewer (Verger), Terry Haig (Asistent), Michel-René Labelle (Etienne Vercures), Maurice Podbrey (dr. Feinblum)
 
 
námět:
John C.W. Saxton
 
 
scénář:
John C.W. Saxton, Peter Jobin, Timothy Bond
 
 
kamera:
Miklós Lente
 
 
hudba:
Bo Harwood, Lance Rubin
 
 
střih:
Debra Karen
 
 
zvuk:
Robert Fernandez
 
 
zvláštní efekty:
Gilles Aird, Louis Craig, Jacques Godbout
 
 
producent:
Stewart Harding, André Link, Lawrence Nesis
 
 
kaskadér:
Ben Scott
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.