Vojnarka (1936)

Vojnarka
72.2 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 4.12.1936        
    Délka: 102 min.
POZOR SPOILER

Jen nahlédneme do bitvy u Solferina, kde padla spousta českých vojáků. Někteří zde byli dobrovolně. Třeba kvůli děvčeti.

Matka Antonína, také jednoho z vojáků, stará Haulová, vypráví Vojnarce, že její syn Tonda se dal také na vojnu. Z nešťastné lásky. Již jej nespatřila. I Vojnarka ztratila ve válce manžela a jeho bratr ji nyní přemlouvá, aby se znovu vyvdala. Pacholka zranil strom a bez mužského to nejde. Jenže Vojnarka odmítá jak bratrovy návrhy, tak návrhy místního občana Hrušky. A do toho se zcela nečekaně vrací Tonda Haul. Hruška jej také dohazuje, avšak Vojnarka jej nechce. Zdá se, že proti němu něco má. Avšak když Tonda zachrání její dítě před splašeným koněm, nechává jej na statku za čeledína. Vojnarka se svěřuje Hruškovi, že to kvůli ní odešel Antonín kdysi na vojnu. Nu, Tonda zůstává, a pracuje velmi dobře. Jen švagr Vojnarčin se s ním stále hádá, například o tom, co má Tonda dělat. Hlavně zda má dělat na poli nebo v lese. Dojde k prudké hádce. Švagr si na něj hned stěžuje Vojnarce a také jej pomlouvá. Prý Tonda fandí karbanu. Vojnarka tomu nevěří a nebere to v potaz. Zato malý Vojnarčin syn Honzík Antonína rád má a vypadá to, že Tonda jeho také. Přesto všechno začnou spolu Vojnarka a Tonda být i v jiném vztahu, nežli selka - pacholek. Švagr tvrdí, že Tonda není dobrý člověk. Ale to mu Vojnarka, když jí to na taneční zábavě sdělí, nevěří a řádně mu vyčiní. Jenže milý Toníček se pak karbanu opravdu chytne. Prohrává a prohrává, na chlapce ani Vojnarku už nemyslí. Tu naopak přede všemi utře, když za ním do hospody přijde. Sice slušně, ale utře. Ta mu pak vyčte kdeco. No, a on začne pít a prát se. Jeho matka přebývá u Vojnarky a on si jednou pro ni přijde, ovšem silně opilý. Drama začíná vrcholit. Tonda začíná láteřit, malého prokleje a vyhrožuje vraždou. Má dokonce i pistoli a s tou vlítne do domu…  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Borský
 
 
hraje:
Jiřina Štěpničková (Madlena Vojnarová), Karlíček Pecián (Jeník), Václav Vydra (švagr Jakub), Zdeněk Štěpánek (Antonín), Antonie Nedošinská (Antonínova matka), Jindřich Plachta (Hruška), Elena Hálková (Bětka), Jiří Hron (Martin), Václav Trégl (Brožek), Darja Hajská (šenkýřka), Josef Oliak (Drtina), Jaroslav Tryzna (dragoun), Julius Baťha (host v hospodě), Emil Dlesk (host v hospodě), Fráňa Vajner (host v hospodě), Jindřich Fiala (host v hospodě), Jiří Dědek (host v hospodě)
 
 
námět:
Alois Jirásek (divadelní hra "Vojnarka" (1890))
 
 
scénář:
Vladimír Borský, Karel Hašler
 
 
kamera:
Jan Roth, Josef Bůžek
 
 
hudba:
Emil František Burian
 
 
výprava-architekt:
Jan Zázvorka
 
 
střih:
Antonín Zelenka
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
vedoucí produkce:
František Malý
 
 
asistent režie:
Václav Dražil
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.