Vítejte v Rosewood (1997)

Vítejte v Rosewood (Rosewood)
58.5 %
 
 

Rosewood

Další název: Rosewood Burning

    Žánr: historický / akční / drama
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 136 min.
„Do Rosewoodu přišel, aby si zde našel ženu a konečně se usadil. Falešné obvinění ze znásilnění bělošky ale proměnilo jeho vysněný nový domov v rasistické krvavé peklo.“
Tento příběh se skutečně stal, a byť se o něm nikdy příliš nemluvilo, navždy se zapsal krvavým inkoustem do dějin Spojených států amerických. Během prvního lednového týdne roku 1923 se v Rosewoodu, malém floridském městečku obývaném převážně afroamerickou komunitou, odehrál bezprecedentní rasový masakr, který do té doby, ani nikdy později, neměl na území Ameriky obdoby. Křivé obvinění osamělé bělošské ženy, že byla napadena a znásilněna neznámým mužem tmavé pleti, zde rozpoutalo čtyřdenní pogrom, během nějž byl Rosewood vypálen do základů a kulkami pušek nebo na lynčovských oprátkách zfanatizovaného rasistického davu zemřelo možná až dvě stě padesát nevinných lidí. A vynikající, až mrazivě hodnověrné akční drama režiséra Johna Singletona, kterého proslavila především jeho vynikající prvotina Chlapci ze sousedství, je právě jeho rekonstrukcí. V ohnivém pekle lidské nenávisti se zde ocitají Ving Rhames coby podezřelý a ochránce svého lidu Mann, oscarový Jon Voight v úloze empatického bělocha, který se odmítá smířit s viděnými zvěrstvy, Don Cheadle a mnozí další.

režie:
John Singleton
 
 
hraje:
Jon Voight (John Wright), Ving Rhames (Mann), Don Cheadle (Sylvester Carrier), Bruce McGill (Duke Purdy), Loren Dean (James Taylor), Esther Rolle (Sarah Carrierová), Elise Neal (Scrappie), Catherine Kellner (Fannie Taylorová), Michael Rooker (šerif Walker), Akosua Busia (Jewel), Paul Benjamin (James Carrier), Kevin Jackson (Sam Carter), Mark Boone Junior (Poly), Muse Watson (Henry Andrews), Badja Djola (John Bradley), Kathryn Meisle (Mary Wrightová), Jaimz Woolvett (zástupce Earl), Tristan Hook (Emmett)
 
 
scénář:
Gregory Poirier
 
 
kamera:
Johnny E. Jensen
 
 
hudba:
John Williams
 
 
vedoucí produkce:
Tracy Barone
 
 
produkce:
Jon Peters
 
 
koproducent:
Penelope L. Foster
 
 
nahrál:
James Thatcher (hudebník: lesní roh)
 
 
režie českého znění:
Jitka Tošilová (AVF Studio Zero)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.