Věznice Andersonville (1996) [TV film]

Věznice Andersonville (Andersonville)
58.8 %
 
 

Andersonville

    Žánr: válečný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 176 min.
Jedná se o polodokumentární film o nejznámějším vězení Konfederace. Události sledujeme očima vojáků roty Unie, kteří byli zajati při bitvě o Cold Harbor ve Virginii v červnu 1864 a převezeni do vězení Andersonville v Georgii.

Vojín Josiah Day (Jarrod Emick), a jeho seržant (Frederic Forrest) se snaží držet pospolu tváří v tvář ubohým životním podmínkám, nelidským trestům a v neposlední řadě proti gangu dravých spoluvězňů jménem Raiders, kteří terorizují celý tábor. Po neúspěšném pokusu o útěk se muži z Massachusetts rozhodnou postavit proti gangu Raiders. S povolením velitele tábora, kapitána Wirze (Jan Tříska), postaví lupiče z gangu před táborový soud a vyměří jim spravedlivý trest za všechny předchozí zločiny v táboře.

Jak čas utíká, muži dychtivě čekají na každé nové příjezdy zajatců do přeplněného tábora v naději, že uslyší nějaké nové zprávy o výměně vězňů. Ale měsíce plynou a stále více zajatců podlehá nemocem, aniž by se dočkali očekávané výměny zajatců nebo konce války...

Na hřbitově je 13 701 zemřelých, z nichž 12 779 má jména na náhrobcích a 922 jsou bezejmenné náhrobky a v nich neznámí vojíni.. Z mrtvých zde pohřbených je 12.853 oběťí z řad vězňů Andersonville, zatímco 848 pohřbených sem bylo přeneseno z přilehlých lokalit a ti byli pochováni na národním hřbitově.

První obětí Andersonville byl Jacob Swarner z New Yorku, který zemřel 27.února 1864. Jeho náhrobní kámen je označen č. 1 a jeho hrob je první z dlouhé řady, která začíná v jihovýchodním rohu hřbitova. Poslední oběť zde byla pohřbena 30. listopadu 1865 pod náhrobek číslo 12853 a je poslední z dlouhé řady hrobů mučedníků vězení. Jmenoval se John King, a také on byl z New Yorku ..................  Autor: Tex

režie:
John Frankenheimer
 
 
hraje:
Jarrod Emick (Josiah Day), Frederic Forrest (sgt. McSpadden), Jayce Bartok (Billy), Frederick Coffin (Collins), Cliff De Young (sgt. John Gleason), Denis Forest (Mad Matthew), Justin Henry (Tyce), Kris Kamm (druhý voják z Wisconsinu), Andrew Kavovit (Tobias), Olek Krupa (Olek Wisnovsky), William H. Macy (plk. Chandler), Matt McGrath (Ethan), Jan Tříska (kapitán Henry Wirz), Jefferson Taffet, Ted Marcoux (Martin Blackburn), Tony Higgins (Tucker), Jonathan Randall Hunter (vězeň)
 
 
hudba:
Gary Chang
 
 
zvuk:
John J. Stephens
 
 
kaskadér:
John Zimmerman
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.