Veronika, prostě Nika (1980) [TV film]

Veronika, prostě Nika
73.8 %
 
 
    Žánr: dětský / rodinný
    Země: Československo
    Délka: 68 min.
„Příběh bezprostředního děvčátka, které málem doplatí na svou důvěřivost.“
Televizní film „Veronika, prostě Nika“ vypráví, jak již ostatně název napovídá, o dívence zmíněného jména. Veronika je veselé, živé děvče, které nadevše miluje zvířata. Veronika je velmi komunikativní, oblíbená ve škole mezi kamarády, i ve své rodině, vyvádějící nezbednosti staršímu bráškovi Martinovi. Jen učení není příliš Veroničinou silnou stránkou. Raději se věnuje svým zvířátkům, z nichž ta drobná, která lze schovat v různých akváriích a teráriích, už samozřejmě má, ale stále chybí pejsek, po němž Veronika velmi touží. Zdá se, že její stále dobrá nálada nemůže nikomu vadit, ale objeví se náhle Tomáš, Martinův kamarád, jež se přistěhuje do domu, kde žije také Veronika. Zdá se, že si Tomáš s Veronikou příliš do oka nepadli, ale vše má být brzo jinak. Veronika tolik touží po pejskovi, že uvěří neznámému pánovi slibující jí vytoužené štěňátko. V noci uteče z domu a netuší, jak malý krůček ji dělí od dramatické situace. Z dobrácky vyhlížejícího pána se vyklube padouch, který rozhodně s děvčátkem nemá dobré úmysly. Naštěstí se právě včas objeví Martin s Tomášem, kteří odhalili Veroničin plán. Jen díky nim je Veronika zachráněna a nehodný pán předán do rukou spravedlnosti.
Rozverný, ale současně též poučný příběh pro děti, jehož hlavní myšlenka varuje děti před přílišnou důvěrou k neznámým osobám, byl natočen podle oblíbené knihy spisovatelky Jaromíry Kolárové.  Autor: Hortensie

režie:
Libuše Koutná
 
 
hraje:
Michaela Kudláčková (Veronika "Nika" Jandová), Boleslav Skalski (Martin Janda, Veroničin starší bratr), Tomáš Šimek (Tomáš), Iva Janžurová (maminka Jandová), Vladimír Brabec (tatínek Janda), Marie Brožová (babička Fialová), Karel Augusta (neznámý pán - pedofil), Kateřina Burianová (učitelka), Jiří Zahajský (ředitel školy), Eva Klepáčová (paní s bernardýnem), Jaroslava Kretschmerová (prodavačka), Kateřina Lírová (paní s kočárkem)
 
 
scénář:
Jaromíra Kolárová
 
 
kamera:
Milan Dostál
 
 
hudba:
Petr Skoumal, Zdeněk Štěrba (hudební režie)
 
 
kostýmy:
Božena Lesáková (kostýmní výtvarník)
 
 
střih:
Jarmila Vlčková
 
 
II. kamera:
František Hanák
 
 
masky:
Jindra Poláková, Jiří Pavlín
 
 
dramaturgie:
Jarmila Turnovská
 
 
asistent kamery:
Miroslav Vránek
 
 
pomocná režie:
Božena Šimerová
 
 
výprava:
Leopold Zeman
 
 
vedoucí výroby:
Žorž Čamov (vedoucí výrobního štábu)
 
 
skript:
Eliška Vojtová
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.