Venuše (2006)

Venuše (Venus)
74.4 %
 
 

Venus

    Žánr: tragikomedie / psychologický / drama
    Země: Velká Británie / Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 2.8.2007        
    Délka: 95 min.
„Láska kvete v každém věku.“
Scenárista Hanif Kureishi a režisér Roger Michell spolu realizovali zajímavý psychologický snímek Matka (2003, FP 7/2004) o sexuálním vzplanutí pětašedesátileté vdovy k mladšímu muži. Opačné téma zvolili v tragikomedii Venuše, kde se starý pán zamiluje do mladé ženy. - Hrdiny jednoduchého příběhu, odehrávajícího se v současném Londýně, jsou dva staří herci a přátelé, hypochondrický Ian a světácký Maurice, a také Ianova poněkud vulgární praneteř Jessie. Oběma mužům je hodně přes sedmdesát, pomáhají si snášet útrapy stáří a snaží se neztrácet humor a nadhled. Jejich ustálený a zavedený způsob života se změní, když se k Ianovi nastěhuje jako pomocnice mladičká příbuzná. I když je drzá, obhroublá, naivní, nevzdělaná a odmítavá, okouzlí Maurice, který snad nikdy v životě neodolal své vášni a touze, a ani k stáru se nezměnil. Muž je přitahován jejím mládím a tráví s ní hodně času. Ví – a operace prostaty to jen potvrdí - že mu zůstane už jen touha. Nevadí mu, že ho Jessie využívá, je vděčný, když se na ni může dívat a dotýkat se jí. Pro něj je Venuší z obrazu Diega Velazqueze Venušina toaleta. Jessii setkání se starým hercem po počátečním odporu a nechuti ke stáří přiměje ke změně postoje vůči světu. – Snímek Venuše je hereckým koncertem pětasedmdesátiletého Petera O’Toolea, který zmizí z plátna až se smrtí své filmové postavy, třiaosmdesátiletého Leslieho Phillipse, a začínající Jodie Whittakerové. Nepřehlédnutelná je Vanessa Redgraveová v roli dávno opuštěné Mauriceově manželky. - Dílo bez rozpaků přináší intimní, otevřený a upřímný pohled na mužské stáří i na nevyhnutelnou blízkost smrti.
-kat-, Filmový přehled 2007/8

režie:
Roger Michell
 
 
hraje:
Peter O'Toole (Maurice Russell), Leslie Phillips (Ian), Beatrice Savoretti (servírka), Philip Fox (lékař), Lolita Chakrabarti (první sestra na poliklinice), Carolina Giammetta (druhá sestra na poliklinice), Jodie Whittaker (Jessie), Kellie Shirley (první herečka), Ashley Madekwe (druhá herečka), Ony Uhiara (třetí herečka), Cathryn Bradshaw (Jillian), Joanna Croll (herečka na natáčení), Liam McKenna (herec na natáčení), Meg Wynn Owen (herečka na natáčení), Sam Spruell (režisér), Vanessa Redgrave (Valerie), Richard Griffiths (Donald), Harvey Virdi (učitel kreslení), Emma Buckley (prodavačka), Marlene Sidaway (první nemocniční sestra), Christine Bottomley (druhá nemocniční sestra), Tom Brooke (nemocniční zřízenec), Daniel Cerqueira (chirurg), Andrea Riseborough (filmová milenka)
 
 
scénář:
Hanif Kureishi
 
 
kamera:
Haris Zambarloukos
 
 
hudba:
David Arnold, Corinne Bailey Rae
 
 
kostýmy:
Natalie Ward
 
 
střih:
Nicolas Gaster
 
 
zvuk:
Peter Baldock (Supervize), Danny Hambrook
 
 
produkce:
Kevin Loader
 
 
zpěv:
Corinne Bailey Rae ("I'd Like To", "Another Rainy Day", "Choux Pastry Heart", "Put Your Records On", "Like a Star", "Breathless")
 
 
vizuální efekty:
Val Wardlaw (Supervize), Baseblack
 
 
masky:
Daniel Phillips
 
 
výprava:
John Paul Kelly
 
 
výkonný producent:
Miles Ketley, Charles Moore, Tessa Ross, Scott Rudin
 
 
překlad:
Petr Fantys
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.