Velký závod (1994)

Velký závod (Iron Will)
74.8 %
 
 

Iron Will

Další název: Železný Will; Železná vůle / Veľké preteky (SK)

    Žánr: dobrodružný / rodinný
    Země: Spojené státy americké
    Délka: 108 min., od 7 let
„V Dakotě můžete zažít ledacos, obzvláště když musíte udělat všechno proto, abyste zachránili rodinnou farmu“
Film byl natočen podle skutečných událostí z roku 1917.
Jednoho zimního dne se rozhodne Will Stoneman (Mackenzie Astin) spolu se svým otcem Jackem, že pojedou provětrat a prověřit své psy. Bohužel však jedou kolem nepříliš zamrzlé řeky, kde se Willův otec utopí v ledové vodě. Ještě na cestě z pohřbu se Will spolu s matkou Maggie (Penelope Windust) dovídají, že farma je zadlužená a tím pádem nebude moci pokračovat ve svém dosavadním studiu. Je to pro ně, pro oba, zdrcující zpráva.

Pár dnů poté si však Will přečte z novin o velkém závodu psích spřežení. Jedná se o maratón z Winnipegu do St. Pauli v Minnesotě a to v kruté nelítostné zimě a mrazu. Délka závodu činí 522 mil. V cíli čeká na vítěze deset tisíc dolarů. Will se rozhodne, že se závod pokusí vyhrát.

Má to však jeden háček. Dost velký – jejich psí spřežení poslouchalo jenom otce a hlavně vůdčí pes, mohutný a doposud nikým nepřemožený Gus, je od smrti pána nevrlý a na každého zlý. Naštěstí je tu starý rodinný přítel Ned Dodd (August Schellenberg), který Willa v jeho rozhodnutí podporuje. Dá mu dobré rady, jak by mohl Guse zvládnout. Will se tedy vydává se svými psy do Winnipegu, kde se dovídá smutnou zprávu – každý závodník musí zaplatit startovné a on na něj nemá. Naštěstí si zdrceného Willa všimne nepřílíš úspěšný novinář Harry Kingsley (Kevin Spacey) a zaplatí startovné za něho.

Závod začíná. Zpočátku se Willovi nedaří s vůdčím psem Gusem absolutně vůbec komunikovat, proto také přijíždějí do odpočívacích stanic absolutně poslední. Ale potom se vše změní. Při jedné z etap Will téměř umrzá a v té chvílí se Gus dá sám do pohybu a celou smečku i s Willem bezpečně dovede do další stanice. Od té noci se vše začíná měnit k lepšímu a dařit se. O tom všem píše Harry do novin a je čím dál víc úspěšnější. Tím pádem se vše dovídá i Willova matka a Ned.

Jenže...je tu také velký protivník a favorit závodu Angus McTeague (Brian Cox), který je schopen pro vítězství udělat cokoliv – jednat nečestně i podvádět. Nejde mu ani tolik o peníze, jako o prestiž vyhrát jeden z nejtěžších závodů psích spřežení na světě.

Nastává poslední etapa závodu. Will i Angus (doteď největší favorit) sjedou ze stezky a všichni ostatní je předjedou. Vše je ztraceno….téměř. Angus však zná zkratku, díky níž můžou soupeře ještě předjet. Vyzve Willa, ať jede s ním a dokáže, kdo je lepší. Kámen úrazu je v tom, že zkratka vede kolem řeky, z níž má Gus stále velký strach. Jenomže doposud nikým nepřemožený velký Gus se vzchopí, překoná strach a pokračuje dál v závodě. Když po všech útrapách dorazí Willovo úplně vyčerpané psí spřežení do cílové rovinky, jejich únava je tak velká, že zalehnou a již nemůžou dál. Dokonce ani Gus.

Tak se Will, který je stejně vyčerpaný jako jeho psi, vydává do cíle po svých. Vyhrává a za cílovou páskou padá do sněhu. Za ním přibíhají další závodníci, také už bez svých vyčerpaných psů, dva z nich (toto je pěkná scéna do tzv. happyendu) ho berou v podpaží a doslova přinesou k hlavnímu pořadateli, aby mu předal zaslouženou výhru. V okolo velmi početném přihlížejícím davu stojí Harry i Willova matka s Nedem, kteří ho přijeli podpořit.

Popisek vznikl za pomoci Hortensie.  Autor: M.A.G.

režie:
Charles Haid
 
 
hraje:
Mackenzie Astin (Will Stoneman), Kevin Spacey (Harry Kingsley), David Ogden Stiers (J.W. Harper), Brian Cox (Angus McTeague), August Schellenberg (Ned Dodd), George Gerdes (Borg Guillarson), John Terry (Jack Stoneman), Michael Laskin (Simon Lambert), Rex Linn (Joe McPherson), Richard Riehle (Burton), Richard Hughes (vůdce Brawley), Penelope Windust (Maggie Stoneman), Jeffrey Alan Chandler (DeFontaine), James Cada (Peter Swenson), Allan R.J. Joseph (Albert Carey), Alvin William 'Dutch' Lunak (Gabriel Cary), Tony Griffin (Mike Riley), Jeff Hochendoner (Groven), Rusty Hendrickson (Devereaux), Paige Litfin (Becky), Marcus Klemp (Ward), Danny Chambers (kameraman / reportér)
 
 
scénář:
John Michael Hayes, Djordje Milicevic, Jeff Arch
 
 
kamera:
William Wages
 
 
hudba:
Joel McNeely
 
 
výprava-architekt:
Stephen Storer
 
 
kostýmy:
Betty Pecha Madden
 
 
střih:
Andrew Doerfer
 
 
výtvarník:
John Alvin
 
 
dabing:
Peter Rašev (Burton (SK dabing))
 
 
koordinátor kaskadérů:
Ronnie Rondell
 
 
režie slovenského znění:
Tamara Čopová (asistentka režie, titulky (SK dabing))
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.