Jeden svět
ohodnotit

Velký útěk

The Great Escape

Další název:
The Last Escape
Žánr:
Rok:
1963
Délka:
168 minut
„Z nejstřeženějšího německého zajateckého tábora se pokusilo uprchnout prokopaným tunelem ne několik vězňů, ale hned všichni najednou“

Obsah filmu Velký útěk

 
Za 2. světové války nejvyšší německé velení zřídilo speciální tábor, kam byli deportováni nejproblémovější zajatci spojeneckých armád. Velitel tábora plukovník von Luger upozorní seniora zajatých spojeneckých důstojníků kapitána Ramseye, že z tohoto tábora, který má nejtvrdší opatření proti útěku, se nikomu uniknout nepodaří. Ten však von Lugerovi připomene, že pokusit se o útěk ze zajetí je povinností každého správného důstojníka. A hned první den se tuto povinnost pokusí splnit hned několik čestných mužů. Neúspěšně. Velitel Barlett, jemuž se podařilo zorganizovat už několik útěků, proto navrhne Ramseymu neuvěřitelnou akci, při níž by z...
 
TIP: Nastavení pořadí obsazení si můžete nastavit zde >>
režie:
John SturgesJohn Sturges...... [53]   
hraje:
Steve McQueenSteve McQueen.....Hilts [32]   
James GarnerJames Garner.....Hendley [34]   
Richard AttenboroughRichard Attenborough.....Bartlett [39]   
James DonaldJames Donald.....Ramsey [45]   
Charles BronsonCharles Bronson.....Danny Velinski [41]   
Donald PleasenceDonald Pleasence.....Blythe [43]   
James CoburnJames Coburn.....Sedgwick [34]   
John LeytonJohn Leyton.....Willie [24]   
Gordon JacksonGordon Jackson.....MacDonald [39]   
David McCallumDavid McCallum.....Ashley-Pitt [29]   
Nigel StockNigel Stock.....Cavendish [43]   
William RussellWilliam Russell.....Sorren [38]   
Angus LennieAngus Lennie.....Ives [32]   
Tom AdamsTom Adams.....Nimmo [25]   
Robert DesmondRobert Desmond.....Griffith [40]   
Lawrence MontaigneLawrence Montaigne.....Haynes [32]   
scénář:
James ClavellJames Clavell  
W.R. BurnettW.R. Burnett  
námět:
Paul BrickhillPaul Brickhill.....román (1950) [46]   
hudba:
Elmer BernsteinElmer Bernstein  
kamera:
Daniel L. FappDaniel L. Fapp  
střih:
Ferris WebsterFerris Webster  
dvd obal trailer
Barevný:
Ano
 
 
Jazyková verze:
anglická
 
 
Distribuční verze:
česky, dabováno
 
 
Přístupno:
pro všechny
 
 
Ohodnoťte
n12345
n678910
Zobrazit všechny herce a tvůrce filmu Velký útěk >

Řadit dle:  Bodů uživatele  |  Od nejnovějších  |  Podle hodnocení

Nejnovější komentáře k filmu

klasifikátor
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 9.11.2020
Výborný válečný film slavného režiséra   Johna Sturgese volně popisující skutečné   události. Základním kamenem tohoto filmu je   špičkové obsazení. Režisér vsadil na   "své koně" a tak jsou tu k vidění   hned tři ze Sedmi statečných (tedy nejlepšího   Sturgesova filmu) a s nimi i Richard Attenborough,   James Garner, Donald Pleasence a další výborní   herci. Steve McQueen je podle mne největší   chlapák a též největší sympaťák   poválečného Hollywoodu a i když tohle určitě   není jeho top film je tu tou největší perlou v   koruně. Film má napětí, dramatičnost a také   finálovou gradaci a na počátek 60.let je i   technicky precizně natočený. V kategorii   válečných filmů z mého pohledu určitě   špička!
Frolíček
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 22.3.2020
Náhodou jsem se přichomýtla k vysílání a   vzhledem k plejádě herců a vzhledem k tomu, že   jde o klasiku jsem vytrvala i při šílené   stopáži. Musím souhlasit s předešlými   komentáři, že jsem se také domnívala, že   zajatecké tábory rozhodně nebyly jako tento   přátelský, kde se pěstovala zelenina a   pěvecký soubor. Jen totální blbec by nechal po   prvním pokusu útěku všechny odejít a pro   výstrahu nikoho neodstřelit. A po kolika   samotkách by tedy chronický útěkář schytal   kulku? A vrcholem pro mě bylo to, že velitel   nenechal rozebrat do posledního prkna každou   ubytovnu, aby zjistil, jestli nejsou další   tunely. Dobře, bylo pro něj lepší být   zavrtán jako velitel zajateckého tábora, než v   první linii na ruské frontě, ale i tak. Jen   díky hereckým esům v hlavních rolích jsem to   dala, ale vyhledávat tento film už nebudu. Nejen   kvůli tomu, že nepochopím vojenskou náturu,   která bude žít s tím, že poslala na smrt   padesát lidí, dle mě úplně zbytečně.
štoura
Hodnocení:
Přidáno: 21.3.2020
tak jsem to dnes dal ateda nevím nevím.   Nalakály mě kladné recenze a herecké   obsazení. Sice jsem to odkoukal, ale mám z něj   hodně rozporuplné dojmy. Pro milovníky tohoto   žánru asi dobrý, ale osobně mám dojem, že   ostatním zustanou po shlédnutí filmu v hlavě   otazníky. Např. - proč postava Steva McQueena   nestále vymýšlí formy utěku, když se pak jen   tak přikutálí k plotu a prostříhá se ven,aby   se druhý den vrátil či co tam neustále   přehrabávali hráběma na údajných záhonech   hráběma, když tam nic nezasadili a němcům to   nebylo divné, německý voják slintá nad   potravinami a stěžuje si, že se o ně nikdo   pořádně nestará a pak přinese fotoaparát   přesně dle pokynů, člověk, který vnímá na   2m člověka jako skvrnu tam dvě hodiny pobíhá   jakoby nic,další tam bůhví jak dlouho kope   tunel a pak řekne, že má klaustrofobii, při   utěku samotném stojí němec metr od   ležícího, nevidí ho a pak následně udělá   dva kroky a nešlápne na něj atd... Viděl jsem   to a už nikdy to neuvidím. Za mě 4/10 a to   jedna hvězdička za herecké obsazení.
Hodnocení: 10 / 10
Přidáno: 20.1.2019
Skvělý výběr herců. Film si zakládá na   každém detailu jak promyslení, tak i samotného   provedení útěku. Zatím jsem neviděl film, kde   by útěk byl tak napínavý. Většinou se u   filmů koukám kolik ještě zbývá do konce. Ale   tady ne. Z počátku jsem si říkal, že to bude   nuda, že film je tak dlouhý ale délka přinesla   své ovoce. Richard Attenborough je v této roli   mimořádný a nemůžu si pomoct, ale trochu mi   připomíná svým vzhledem Rudolfa Hrušínského   (nar 1920). Vynikající režie a překvapivé   scény, které by jste ve filmu rozhodně   nečekali. Milovníkům filmů o útěku z   vězení tenhle snímek nesmí za žádných   okolností ujít.
martin.stusak.9
Hodnocení: 8 / 10
Přidáno: 21.1.2018
Jak už to ve své době bývalo zvykem, na velký   film velkého příběhu se použili velcí herci   a fenoménu bylo učiněno za dost. Jak je ihned   na začátku řečeno, příběh byl natočen   přesně tak, jak se odehrál, jen s   pochopitelných důvodů byla změněna veškerá   jména. No tak doufejme. Děj na nic nečeká a   hned na začátku se spekuluje nad útěkem.   Samozřejmě nechybí připomenutí Ženevské   úmluvy v bodě o zacházení s válečnými   zajatci. Plynulé tempo dává všemu přirozený   řád a tak máme možnost vidět nespěchajícím   dojmem přípravy, řešení problémů, samotný   útěk a další následující události.   Atmosféra se nese odlehčeným dojmem, takže   absence nervydrásajících scén či brutality   nebrání film shlédnout i mladším divákům.   Pro ty starší je samozřejmě rozporuplná   atmosféra v táboře, kde není nouze o dobrou   stravu, čisté oblečení a zábavu, ale   takovéto vyobrazení není nic neobvyklého.   Příběh nemá žádného hlavního hrdinu, byť   se zdá, že je to Hilts v podání Stevena   McQueena. Ne, jen na sebe herec upoutává   pozornost a nic víc. Postav je tu nemalé   množství a každý má své pevné místo.   Nakonec po útěku děj ani jednoho nevynechává.   Film tedy celkově spíše vyznívá zábavným   dojmem, což někoho zklame, ale někoho i   přivede k úžasné filmové podívané. Tak či   onak, dílo je to skvostné a není od věci, že   je zařazen mezi významnou filmovou klasiku.
Kusuar34
Hodnocení:
Přidáno: 9.2.2016
Nadsázka
Hvězdné obsazení, to ano. Jinak výsměch všem   co prošli peklem nacistických koncentračních   táborů, kdy se umíralo pokud ne plánovitě,   tak i za banalitu. Záleží fakt kdo se filmu   ujme, nicméně se na americké tvorbě projevuje   i to, že Američané vstoupili do evropské   války přesně v té fázi, kdy už jim tak   nehrozilo, že budou obklíčeni bez možnosti   úniku, přečísleni, bojovat proti   přesile,muset ustupovat apod. libůstky. Pak   zásluhy takového gen. Pattona skvěle   zastiňují výkony Montgomeryho a ruských   generálů i vojáků, kteří tu mašinérii   museli napřed otupit, aby se pak dala obrátit   zpět a porazit.
Ale na druhé straně mají   skvělé filmy z japonských tažení i podíl na   zdařilém realistickém díle Schindlerův   seznam.
Pitryx
Hodnocení: 4 / 10
Přidáno: 15.6.2015
Podle hudby a začátku filmu jsem se těšil na   komedii, ovšem to co z toho vzniklo… Ne, nebyla   to asi komedie, ale asi ani avizované drama. Byla   to taková všehochuť se spoustou postav, která   každá jedna měla svůj osobitý charakter.   Mrzí mne, že jsem se celý život mýlil a mé   studie o zajateckých táborech vzaly za své.   Spousta lidí a autorů se mi po léta snažila   namluvit, jaké to tam bylo nelidské. Nu, spletl   jsem se, byl to tam fajn. Když přijeli   skautíci, ech, pardon, váleční zajatci, nevím   co mi tak mohlo poplést hlavu, je v táboře   veselo a milo. Skupinoví vedoucí jsou fajn,   nekřičí, nebuzerují, nikoho netýrají,   prostě idylka no. Proč tedy oni lidé utíkali??   Nu, chtěli zpět do boje proti nepříteli, ale   také proto, že si nemohli být jistí   budoucností. Kdykoli je tam mohli postřílet.   Herci byli skvělí, což o to, ale ta stopáž mi   přišla zbytečná. A taky se mi nějak nechce   věřit, že by to bylo podle skutečné   události. Nebo se v tom lágru sešla   fašistická skupina, jejichž rodiče měli   stejné příjmení. No, dobrá, na film se dívat   dalo, ovšem místy už to bylo k nepřečkání.   Zůstanu v hodnocení tak trochu uprostřed. A   přidám, až mi někdo vysvětlí, jak vysypali   na těch pár záhonků 50 metráků hlíny (jak   ve snímku řečeno).2015060617028/17158
FLA
Hodnocení: 5 / 10
Přidáno: 20.5.2015
Na ČSFD 86% zde téměř 85%, nikomu to neberu,   ale toto nadšení nesdílím. Nesedl mě ten   komediální podton, který se sune celým filmem.   Tábor byl jak letní dovolená s pohodovými a   téměř hodnými Němci. Ano Němci se k   Západním letcům a vojákům chovali jinak než   k Rusům nebo Polákům, ale tohle bylo moc. Také   závěr absolutně nevěrohodný! Němci hned   každého chytli, přesto že měli vězni   papíry, převleky, náskok?? Opravdu nevím zda   tohle se opravdu stalo, film má být na   základech skutečných událostí. No a nakonec   zbytečně natahovaná stopáž, nemohu dát   více.
Erkul
Hodnocení: 9 / 10
Přidáno: 13.1.2014
Fil o vojenské cti a není důležité, zda   britských, francouzských nebo amerických   vojáků. Těžko posoudíme, zda je film   dostatečně odpovídající faktickému průběhu   předmětné akce, ale sám o sobě patří mezi   ty lepší filmy s válečnou tématikou.
prvosenka
Hodnocení: 6 / 10
Přidáno: 20.2.2013
VELKÝ ÚTĚK

Příběh na pozadí druhé   světové války. Skupina anglických a   amerických vojáků se pokouší uniknout z   německého zajateckého tábora. Film byl   údajně natočen podle skutečných událostí,   ale přiznám se, že tomu prostě nevěřím.  

Skuteční vězňové, kteří prošli   zajateckými tábory, se musejí v hrobě obracet.   Dobře, všichni Němci určitě nebyli z války   nadšení a nehrnuli se do první linie. Velitel   tábora byl možná rád, že se mohl „zašít   někde v ústranní“ před hrůzami války a tak   vězňům nabízel možnost, že pokud si   navzájem nebudou dělat potíže, mohou se obě   strany v táboře celkem v klidu dočkat konce   války. Ale to, co vězňům nabídl, to byl   opravdu prázdninový skautský tábor. Na oslavu   Dne nezávislosti jim umožnil vyrobit i vlastní   pálenku a už chybělo jen, aby jim zapůjčil i   vlastní „Fräulein“ a uspořádal jim   ohňostroj. Přitom dobře věděl, že někteří   vojáci už utekli nebo se pokusili o útěk   sedmkrát, desetkrát i vícekrát, ale asi si   myslel, že to nevadí, u nás se jim bude líbit,   od nás neutečou? Velitel s takovou naivní   představou? To snad nemohl nikdo myslet vážně?   Doopravdy by utekli jednou, možná dvakrát a   víckrát by se s nimi nikdo nepáral. I když to   byli důstojníci a ne obyčejní vojáci, pořád   to byli především nepřátelé Říše. A   angličtí vojáci se chovali opravdu jako   nafoukaní a hrdí frajírci, kteří zbůhdarma   pokoušeli štěstí a nabízeli všanc své   životy pro pouhopouhé vzrušení z toho, že   svou odvahou a vytrvalostí trochu zabavili   německé vojáky. Aspoň že konec filmu se   přiblížil realitě jak ji známe z   historických pramenů.

Co se týká   filmového zpracování, filmu nelze nic upřít.   Po řemeslné stránce mu nic nechybí. Má to   osobitý styl, příběh nepostrádá napětí,   děj plyne ve slušné tempu, poskytne i zábavu a   to vše ve skutečně velkém stylu. Jako   dobrodružný film je to bezchybné. Vše   podtrhuje výborné herecké obsazení s plejádou   hvězdných jmen své doby. Herecký koncert   dává zapomenout na nesmyslnost příběhu a   diváky vtáhne do děje tak, že nevnímají   předlouhou stopáž. Velký útěk je ve velkém   stylu i ve velké formě. O to větší je škoda,   že se nepodařilo převést do filmu opravdovou   realitu doby a podtrhnout tak věrohodnost   příběhu.

Bohužel, za zcela nevhodné a   nemístné zlehčování válečných hrůz, za   zkreslování historických faktů na úkor   několika rádoby vtipných frajeřinek vojáků   pod ochranou slepé štěstěny, nemohu jinak než   ubrat z hodnocení jinak skvělého snímku.
 

10 filmů, které komentovali někteří uživatelé co tento film
minih29841minih29841Zabíjení (1956) 
The Killing n
minih22530minih22530Vinnetou - Poslední výstřel (1965) 
Winnetou III n
minih34187minih34187Amatér (1979) 
Amator n
minih74965minih74965Rio Sex Comedy (2010) 
Rio Sex Comedy n
minih36329minih36329Vášeň (1954) 
Senso n
minih145383minih145383Švindl na druhou (2008) 
The Hustle n
minih5546minih5546Černý prapor (1958) 
Černý prapor n
minih93233minih93233Všiváci (2014) 
Všiváci n
minih39905minih39905Jak chutná láska (2002) [TV film] 
Jak chutná láska n
minih14259minih14259Něžné kuře (1977) 
Tendre poulet n


Hodnocení:n12345678910
Velký útěk (1963)Velký útěk (1963)Velký útěk (1963)Velký útěk (1963)
Český lev Oscar

Filmová databáze v číslech

Filmů: 190270
Osobností: 697371
Fotografií: 762965
Plakátů: 375673
Obsahů a biografií: 177913

Poslední komentáře

The Boondocks (2005) [TV seriál]

Ja nepráskam

The Boondocks
Je to úplne iný seriál,   aké poznáme a jeden z   najzvláštnejších. Ťažko   ho uchopiť, lebo je to aj   sociálna kritika, aj   komédia, aj více >

Autor: volam.sa.pistik | Hodnocení: 8 / 10

Amazing Spider-Man (2012)

Za mě lepší net ten první

Amazing Spider-Man
Já mám prostě tohohle   Spider-mana raději než toho   původního od Raimiho. To   jméno píšu skoro určitě   špatně, tak se omlouvám,   nechce se více >

Autor: majkronyk | Hodnocení: 8 / 10

Bylo to o nacistech (2008) [TV e...

Bylo to o nacistech
Solidní díl, s dobrejma   vtípkama a scénkama, ale   hlavně tam je můj oblíbenec   Herb a ten to svejma   hláškama zvedá vejš:-)

Autor: FLA | Hodnocení: 8 / 10

Jack Rozparovač (1988) [TV film]

Jack Rozparovač
Z mého pohledu je tahle více   než tříhodinová televizní   koprodukce opravdu   vynikající. Režisér a   scenárista v jedné osobě   David Wickes více >

Autor: klasifikátor | Hodnocení: 8 / 10

Na místě činu: Zmizení v hotelu ...

Na místě činu: Zmizení v hotelu Cecil
Dokument plný otázek,   podezřelých a také lidí,   kteří se snaží přijít na   to, co se vlastně Elise   stalo. Případ, ze kterého   mrazí!

Autor: veverka-zrzka | Hodnocení: 7 / 10