Velký flám (1966)

Velký flám (La Grande Vadrouille)
85.7 %
 
 
 
 

La Grande Vadrouille

    Žánr: komedie
    Země: Francie
    Premiéra v ČR: 28.7.1972        
    Délka: 119 min.
„Nezbylo jim, než být stateční.“
V roce 1941 byl jeden z bombardovacích letounů Royal Air Force eskadry 261 sestřelen. Vracel se z noční operace nad německým územím. Všichni museli vyskočit přímo nad Paříží. Velitel určil místo schůzky – sejdou se v tureckých lázních u nádraží a poznávacím znamením bude melodie amerického šlágru „Tea for Two“. Sir Reginald dopadne uprostřed zoologické zahrady do bazénku s tuleni a schová ho hlídač, který se těší, jak z jeho padáku našije košilky pro svých šest dětí. Mike se snese rovnou na lešení lakýrníka Augustina Bouveta, který natírá fasádu přímo nad kasárnami SS. Alan McIntosh dopadne na střechu pařížské opery, kde právě zkouší slavný dirigent Stanislav Lefort. Augustin ani Stanislav nejsou žádní odbojáři, a tak se jim moc nechce zachraňovat anglické piloty. Ale někdy se člověk stává hrdinou proti své vůli.

Všichni pak musí prchat před německými vojáky napříč sladkou Francií. Autem, letadlem, vlakem, pařížskými kanály ba dokonce i v sudu. Každému je jasné, že tohle bude pro někoho velký flám!

Zdroj: ČT

režie:
Gérard Oury
 
 
hraje:
Bourvil (Augustin Bouvet), Louis de Funès (Stanislas LeFort), Claudio Brook (Peter Cunningham), Andréa Parisy (Marie-Odile), Colette Brosset (Germaine), Mike Marshall (Alan MacIntosh), Marie Dubois (Juliette), Terry-Thomas (Sir Reginald), Alice Field (prostitutka), Mary Marquet (matka představená), Pierre Bertin (Juliettin dědeček), Gabriel Gobin (odbojář v Opeře), Henri Génès (L'employé), Jean Minisini
 
 
scénář:
Gérard Oury, Marcel Jullian, André Tabet (dialogy), Georges Tabet (dialogy), Danièle Thompson
 
 
kamera:
André Domage, Alain Douarinou, Claude Renoir
 
 
hudba:
Georges Auric, Hector Berlioz
 
 
kostýmy:
Tanine Autré, Léon Zay
 
 
střih:
Albert Jurgenson
 
 
dabing:
František Filipovský (Stanislas Lefort), Lubomír Lipský (Augustin Bouvet), Josef Větrovec (Sir Reginald), Luděk Munzar (Alan MacIntosh), Eduard Cupák (Peter Cunningham), Ferdinand Krůta (dědeček Juliette), Soběslav Sejk (major Achbach), Marcela Martínková (sestra Marie-Odile), Blanka Bohdanová (Germaine), Nina Popelíková (matka představená), Jana Drbohlavová (Juliette), Jiří Krampol (poručík Stuermer), Ludvík Žáček (režie české verze), Irena Skružná (české dialogy), František Břetislav Kunc (české dialogy)
 
 
výprava:
Jean André, Théobald Meurisse
 
 
producent:
Robert Dorfmann
 
 
kaskadér:
Gil Delamare
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.