Věk nevinnosti (1993)

Věk nevinnosti (The Age of Innocence)
78.9 %
 
 

The Age of Innocence

    Žánr: drama / romantický
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 3.2.1994        
    Délka: 133 min.
„Z doby, kterou dusilo příliš mnoho konvencí a zavedených společenských rituálů.“
Odehrává se v New Yorku roku 1870 a jeho hrdinou je dobře situovaný mladý právník Newland Archer. Jednoho večera si v opeře všimne hraběnky Ellen Olenské, která se právě vrátila z Evropy, kde utekla od svého manžela. Nekonvenční hraběnka je sestřenicí Newlandovy snoubenky May Wellandové a bydlí u její babičky, paní Mingottové, která patří k předním osobnostem newyorské společnosti. Newtonova rodina, ostatně stejně jako celá společnost, je velmi konvenční, a tak je pro ně Ellen nepřijatelná a pobuřuje je už pouhá její existence, což jí také často dávají najevo. Newland dostane na starost Ellenin rozvod, na žádost rodiny Mingottovy, kterou by rozvod zneuctil, však hraběnce tento krok rozmluví. Newland si začíná uvědomovat rostoucí napětí. Přes veškerou snahu a vědomí nepřijatelnosti takového vztahu totiž podlehl osudové přitažlivosti. Žádá May, aby uspíšila sňatek, dívka však tuší, že miluje jinou ženu a chce mu dát čas, aby sňatek uvážil. Přestože Newland hraběnce vášnivě vyzná lásku, zachová se tak, jak od něj společnost očekává. Ožení se s May a odjede s ní na svatební cestu do Evropy. Snaží se na Ellen zapomenout a přizpůsobit se konvenční manželce. Když se však po čase opět setká s Ellen, uvědomuje si, že jeho touha je stále stejně silná. Pokusí se s hraběnkou strávit noc, ta mu však vrátí obálku s dopisem a klíčem neotevřenou. Léta plynou a Newton nejen zjistí, že všichni o jeho tajné lásce věděli, ale také se postupně vyrovnává s pocitem marnosti z nenaplněné lásky. Postupně se stává pro May dobrým manželem a výborným otcem pro svého syna Teda.

Zdroj: Nova

režie:
Martin Scorsese
 
 
hraje:
Daniel Day-Lewis (Newland Archer), Michelle Pfeiffer (Ellen Olenská), Winona Ryder (May Wellandová), Miriam Margolyes (paní Mingottová), Richard E. Grant (Larry Lefferts), Alec McCowen (Sillerton Jackson), Geraldine Chaplin (paní Wellandová), Mary Beth Hurt (Regina Beaufortová), Stuart Wilson (Julius Beaufort), Sian Phillips (paní Archerová), Michael Gough (van der Luyden), Jonathan Pryce (Riviére), Carolyn Farina (Janie), Robert Sean Leonard (Ted Archer), Norman Lloyd, Cindy Katz, Alex Smith (paní van der Luydenová)
 
 
námět:
Edith Wharton (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Martin Scorsese, Jay Cocks
 
 
kamera:
Michael Ballhaus
 
 
hudba:
Charles Gounod (úryvky ze skladeb), Ludwig van Beethoven (úryvky ze skladeb), Johann Strauss (úryvky ze skladeb), Johann Strauss (úryvky ze skladeb), Felix Mendelssohn-Bartholdy (úryvky ze skladeb), Elmer Bernstein
 
 
výprava-architekt:
Dante Ferretti
 
 
kostýmy:
Joan Joseff (šperky (neuvedena)), Gabriella Pescucci
 
 
střih:
Thelma Schoonmaker
 
 
zvuk:
Tod A. Maitland
 
 
produkce:
Barbara De Fina
 
 
titulky-česká verze:
Dana Hábová
 
 
zpěv:
Enya (performer: "Marble Halls")
 
 
asistent režie:
Vincent Lascoumes (druhý asistent)
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.