Ve spárech upíra (1927)

Ve spárech upíra
70 %
 
 
    Žánr: drama
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 27.1.1928        
„Téměř úplný rozvrat manželství, které vzniklo z lásky, způsobí odmítnutý nápadník a jeho prostopášná přítelkyně.“
"Ve spárech upíra". Libreto napsala Květoslava Semonická, která též film režírovala vedle Theodora Pištěka a několika jiných režisérů, kteří patrně ze skromnosti nechtěli být na pozvánce jmenováni. Historie filmování snímku byla zajímavější než film sám.

Upírem je v něm baron Leknitz, který saje trpělivost posluchačstva svým usilováním o čest dcery hraběte Callise. Když hraběte dopálí, raději umře a tu jeho dcera se provdá za inženýra Nováka. Leknitz ji ovšem svádí dál až do chvíle, kdy ji to omrzí a chystá se rovněž umřít. Pak se konečně Leknitz polepší a slibuje, že povede ctnostný život. Bylo to prostě libreto, na které by mohla pyšná i tehdejší spisovatelka úpadkové literatury Marlittová.

Nelze se proto divit, že se při filmování vystřídalo několik režisérů. Z lidí, kteří se procházeli po plátně a přetvařovali se, že hrají, byl poměrně nejlepší Egon Thorn v úloze barona Leknitze. Ostatní hráli buď špatně nebo ještě hůř, omluvou jim ovšem mohlo být libreto a režie, na kterých by ztroskotal i Chaplin. Brichtova kamera měla dobré momenty v interiérech.  Autor: Asmodej

režie:
Květoslava Semonická, Theodor Pištěk
 
 
hraje:
Karel Fiala (hrabě Wallis), Jindra Hermanová (Wallisova dcera, komtesa Růžena), Jan W. Speerger (ing. Novák), Egon Thorn (baron Leknitz), Máňa Ženíšková (Růženina chráněnka Maryška), Jiří Voskovec (ing. Herman (v titulcích jako Dolan Petr)), Theodor Pištěk (malíř Janko), Lili Baderová (paní Šimůnková, koketa), Jindřich Lhoták (pán z Renthalu), Ladislav Desenský (Wallisův komorník)
 
 
námět:
Květoslava Semonická
 
 
scénář:
Květoslava Semonická
 
 
kamera:
Jindřich Brichta
 
 
výprava-architekt:
Vilém Rittershain
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.