Vdovy z Widows' Peak (1993)

Vdovy z Widows' Peak (Widows' Peak)
72.9 %
 
 

Widows' Peak

Další název: Návrší vdov

    Žánr: komedie
    Země: Velká Británie
    Premiéra v ČR: 20.4.1995        
    Délka: 101 min.
„Dramatický příběh s originální zápletkou, odehrávající se v měšťáckém prostředí 20. let v lrsku. MiaFarrow v hlavní roli. - Je jenom jedna věc, kterou milují víc než tajemství... a tou je skandál!“
Rázovité prostředí malého irského letoviska ve dvacátých letech našeho století je ve filmu Johna Irvina Vdovy z Widows' Peak vděčnou kulisou pro nostalgické, humorné a jemně ironické vyprávění. Poklidnou hladinu maloměstského pletichaření rozčeří příjezd atraktivní Angličanky Edvviny, která si tu zakoupila dům. Přistěhovalkyně je válečná vdova, a proto by měla zapadnout mezi četné zdejší příslušnice vdovského stavu (odtud i přezdívka části města, Widows' Peak = Návrší vdov). Jenže Edwina je jiná. Okamžitě získá přízeň staromládeneckého syna vládkyně zdejší komunity, bohaté paní DC, a zároveň si znepřátelí chudou postarší slečnu O'Hareovou. Spory mezi oběma ženami zdánlivě vyvrcholí temným zločinem. Jenže překvapivý závěr ukáže, že všechno je jinak: matka s dcerou si vymyslely zvláštní pomstu tamní pokrytecké společnosti. - Snímek se vymyká standardním titulům z naší distribuce a je pro ni příjemným osvěžením. Stojí na malebné atmosféře a na hereckých výkonech Joan Plowrightové, Mii Farrowové a Natashy Richardsonové (ta získala Cenu za ženský herecký výkon na XXIX. MFF v Karlových Varech 1994). Film připomíná díla Jamese Ivoryho, nemá však jejich hloubku; drží se v poloze melancholické komediální hříčky.
Tomáš Bartošek Filmový přehled 1995/5

režie:
John Irvin
 
 
hraje:
Mia Farrow (Catherine O'Hareová), Joan Plowright (paní Doyle-Counihanová), Natasha Richardson (Edwina Broomová), Adrian Dunbar (Godfrey), Jim Broadbent (Clancy), John Kavanagh (Canon), Gerard McSorley (Gaffney), Oliver Maguire (Kikelly), Anne Kent (slečna Grubbová), Rynagh O'Grady (Maddie), Michael James Ford (Rokesby), Garrett Keogh (Grogan), Britta Smith (paní Colganová), Sheila Flitton (paní Mulrooneyová), Marie Conmee (paní Lawlessová), Ingrid Craigie (paní Purdieuová)
 
 
námět:
Hugh Leonard
 
 
scénář:
Hugh Leonard
 
 
kamera:
Ashley Rowe
 
 
hudba:
Carl Davis, Chauncey Olcott ("Mother Machree")
 
 
kostýmy:
Consolata Boyle
 
 
střih:
Peter Tanner
 
 
zvuk:
Peter Lindsay, John Hayward, Mike Ross Turner
 
 
produkce:
Jo Manuel
 
 
výprava:
Leo Austin
 
 
nahrál:
Harry Pitch (harmoniku)
 
 
vedoucí výroby:
Michael White
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.