Vdavky Nanynky Kulichovy (1935)

Vdavky Nanynky Kulichovy
64.4 %
 
 
    Žánr: komedie / romantický
    Země: Československo
    Premiéra v ČR: 25.12.1935        
    Délka: 81 min.
„Příběh domovnické dcerky, která se vdala do "lepšího" podle lidového románu Ignáta Herrmanna.“
POZOR, SPOILER

Dva kamarádi shlížejí z výše ateliéru dolů na pavlač. Stojí zde mimo jiné dvě slečny, což jsou dcery majitele domu, Amálka a Klotylda. Též zde přebývají Kulichovi, kteří mají domovnictví. A právě paní domovníkové přináší paní Nohejlová nejčerstvější drby o její dceři Nanynce. Prý s někým chodí. Paní Kulichová se rozhodne vypátrat o koho jde. A vydává se na zvědy. Takže se jí podaří „načapat“ oba mladé lidi spolu. A pan učitel, tedy Nanynčin mládenec, přislíbí, že je druhý den navštíví. Což se i stane. Otec přichází z hospody, kde byl předtím poslán, a v přítomnosti učitele přiznává, že má pro dceru věno, a to ne malé. A nakonec všichni plni štěstí jdou také do hospody.

Další den už všechno ví celý dům, a hlavně zvědavá sousedka milostpaní radová Knedlhansová. Ta přichází nabídnout k dispozici svůj byt na oslavu. Jest to přijato.

Nyní začínají pikle kvůli „drůžiček“. Je kolem toho intrik jako máku. V hospodě se sejde Kulich s majitelem domu, tedy domácím, a ten chce, aby šly i jeho dcery. Začež jest panu otci nevěstinky poslati ji k rodině pana domácího. Vše dopadne dobře.

Pořádá se předběžná oslava a je zde velmi veselo. Panu Kulichovi je vyveden nepěkný kousek, ale on se ihned pomstí také zdařilým žertíkem. Zato u domácích je rambajs, a to kvůli Tyldě. Ale i toto otec zklidní.

Nu a konečně je zde ten slavný den. Jak dopadne, to se zatím neví.  Autor: Pitryx

režie:
Vladimír Slavínský
 
 
hraje:
Antonie Nedošinská (domovnice Kulichová), Jára Kohout (domovník Bartoloměj Kulich), Hana Vítová (švadlena Nanynka, dcera Kulichových), Vladimír Borský (učitel Jindřich Novák, ženich Nanynky), Růžena Šlemrová (sousedka Knedlhansová), Blanka Waleská (dcera paní Knedlhansové Albínka), František Paul (podnájemník u Knedlhansů Saloupek), Jindřich Plachta (pan domácí Stanislav Myslikovský), Milada Gampeová (paní domácí Myslikovská), Helena Bušová (Tylda, dcera Myslikovských), Věra Ferbasová (Amálka, dcera Myslikovských), Theodor Pištěk (ředitel zastavárny Krištof Dundr), Raoul Schránil (úředník Jára Švalbenšvanc), Lída Sudová (zaměstnavatelka Nanynky Agáta Pazderková), Jiří Dohnal (učitel Vejlupek, nápadník Amálky), Vladimír Štros (sochař, soused Kulichových), Zdeněk Šavrda (sochař, soused Kulichových), Jindřich Fiala (klarinetista), Milka Balek-Brodská (sousedka Nohejlová), F. X. Mlejnek (soused na pavlači), Ferdinand Kohout (hostinský u Čejků), Jaroslav Bráška (oddávající kněz), Jára Pospíšil (dirigent pěveckého kroužku), Alfred Baštýř (host v hospodě), Ludmila Stambolieva (služka Baruška), František Beranský (host v hospodě), Josef Oliak (host v hospodě), Josef Kytka (host v hospodě), Karel Šilhánek (host v hospodě)
 
 
námět:
Ignát Herrmann (stejnojmenný román)
 
 
scénář:
Vladimír Slavínský, Otakar Vávra
 
 
kamera:
Ferdinand Pečenka
 
 
hudba:
Josef Dobeš
 
 
výprava-architekt:
Štěpán Kopecký
 
 
zvuk:
Josef Zora
 
 
zpěv:
Jiří Dohnal
 
 
text písně:
Otakar Hanuš
 
 
asistent režie:
Václav Dražil
 
 
nahrál:
Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.