Christmas Holiday (1944)

Christmas Holiday

Další název: Vánoční prázdniny

    Žánr: krimi / drama / film noir
    Země: Spojené státy americké
    Premiéra v ČR: 1944        
    Délka: 93 min.
Voják na dovolence uvázne kvůli špatnému počasí o Vánocích v New Orleansu a na procházce městem potká smutnou mladou dívku. Začnou si povídat a jejich rozhovor se stává stále důvěrnějším. Voják se z ženina životního příběhu nakonec dozví, že je manželkou vraha. Za fasádou jejího spořádaného měšťáckého života se skrývá násilí, korupce a zločin, které určuje její jednání. Žena se pokouší brát svoji životní realitu s obranným cynismem, přesto, anebo právě proto však nevidí ve svém životě žádné lepší vyhlídky.

Mistrovské dílo režiséra Roberta Siodmaka podle scénáře Hermanna J. Mankiewicze na podkladě populárního románu Somerseta Maughama, ve kterém hraje hlavní roli Gene Kelly, který se později proslavil jako vynikající tanečník a zpěvák. Zároveň je snímek považován za důležitou přípravu k nejznámějšímu Siodmakovu filmu "The Killers" - 1946.  Autor: curil

režie:
Robert Siodmak
 
 
hraje:
Deanna Durbin (Jackie Lamontová / Abigail Martinová), Gene Kelly (Robert Manette), Richard Whorf (Simon Fenimore), Dean Harens (Charles Mason), Gladys George (Valerie De Merode), Gale Sondergaard (Mrs. Manetteová), David Bruce (Gerald Tyler)
 
 
námět:
W. Somerset Maugham
 
 
scénář:
Herman J. Mankiewicz
 
 
kamera:
Elwood Bredell
 
 
hudba:
Hans J. Salter, George Parrish
 
 
střih:
Ted J. Kent
 
 
producent:
Felix Jackson
 
 
Copyright © 2003-2019, BigZoom, a.s.. Všechna práva vyhrazena. Návštěvnost měří NetMonitor.
Šíření nebo publikování jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu provozovatele je zakázáno.